Cei 12 consilieri județeni aleși pe lista PSD Sibiu au votat împotriva completării Strategiei de dezvoltare a județului cu proiectul unui nou spital județean amplasat pe Calea Șurii Mici. Motivul acestui vot este legat de amplasamentul propus: construirea unui spital în apropierea Zonei industriale vest va limita dezvoltarea industriei.
Conducerea CJ Sibiu a propus în ședința din ultima zi a lunii mai completarea Strategiei de dezvoltare a județului până în 2020 cu proiectul unui nou spital județean, care să fie construit pe cei 194.750 de mp pe care județul i-a primit în administrare pe Calea Șurii Mici. Odată cuprins acest proiect în Strategie, autoritățile județene ar putea depune și proiecte pentru obținere de finanțare nerambursabilă, în cazul în care ar fi identificate astfel de linii de finanțare.
Grupul de consilieri social-democrați nu a fost, însă, de acord cu modul în care conducerea CJ Sibiu a propus introducerea acestui proiect în Strategie. Mai precis, consilierii PSD nu au fost de acord cu faptul că spitalul este propus a fi ridicat doar pe terenul de pe Calea Șurii Mici, fără să fie prevăzută și o alternativă. ”Vorbim de o investiție majoră care va depăși valoarea modernizării Aeroportului. Și peste 100 de ani acel viitor spital va dăinui. Noi nu agreăm amplasarea aceste investiții în zona Căii Șurii Mici, deoarece este situată în apropierea Zonei industriale vest, care este singura zonă cu potențial de dezvoltare economică a municipiului Sibiu. Amplasarea noului spital pe Calea Șurii Mici va impune restricții pentru ceea ce ar putea urma”, a vorbit Cătălin Stanciu (foto), liderul grupului de consilieri județeni din partea PSD Sibiu. El susține că investitorii care aleg Zona industrială nu se vor mai putea dezvolta pe teritoriul Cristianului, din cauza gropii de gunoi. ”La mai puțin de un kilometru de acest depozit de deșeuri nu se poate construi. Deci, singura zonă viabilă pentru dezvoltarea de noi investiții rămâne cea dinspre Calea Șurii Mici”, a mai susținut Cătălin Stanciu.
El a readus în discuție terenul de aproximativ 130 de ha de pe Calea Poplăcii, care este solicitat de municipiul Sibiu de la Ministerul Apărării Naționale. După un ping-pong întins pe ani de zile între administrațiile locale și cele centrale, pentru respectivul teren folosit în prezent ca poligon de antremanent a fost demarat procesul de transfer al proprietății către Primăria Sibiu. Procesul este, însă, unul care va mai dura, având în vedere că Primăria Sibiu nu are o suprafață de 130 de ha de teren pentru a fi oferită în schimbul suprafeței de pe Calea Poplăcii. În acest sens, în ultimele luni au fost purtate negocieri și adoptate hotărâri de Consiliu local în vederea obținerii unor noi terenuri de la Arhiepiscopia Sibiului și de la Parohia Evanghelică din Gușterița. Terenurile acestor biserici ar urma să completeze o suprafață de 130 de ha de teren, în apropierea poligonului din zona Dealului Dăii, suprafață care să fie folosită în tranzacția cu MapN. ”Autoritățile locale trebuie să se ocupe de acest schimb de terenuri. Știm că există acel studiu de mediu care arată că poate fi construit spitalul pe terenul de pe Calea Șurii Mici. Dar datele din acel studiu nu avem cu ce să le comparăm. Dacă terenul de pe Calea Poplăcii oferă condiții de mediu mai bune. Să vedem dacă varianta propusă de noi este mai bună, în condițiile în care varianta de pe Calea Șurii Mici ar sugruma dezvoltarea economică a Sibiului în Zona industrială vest”, a mai spus Stanciu. El consideră că trebuie luat, în continuare, în considerare terenul de pe Calea Poplăcii ca loc de ridicare a unui nou spital județean, motiv pentru care în Strategia de dezvoltare a județului nu trebuie inclusă în mod expres Calea Șurii Mici ca loc al investiției.
Vicepreședintele CJ Sibiu, Marcel Luca, cel care a condus ședința, a încercat să scurteze discuțiile. ”Dezbaterile nu cred că ar mai trebui să continue aici. Se respectă toate criteriile de mediu pe Calea Șurii Mici. Deocamdată acesta este singurul teren disponibil pe care CJ Sibiu îl deține. În ceea ce privește terenul de pe Calea Poplăcii, îl dorim, dar aici este o poveste care durează de mai bine de zece ani. Dacă așteptăm după acest teren, noul spital nu se va construi nici peste 20 de ani”, a replicat Luca.
Completarea Stategiei de dezvoltare a județului în varianta propusă de conducerea CJ Sibiu a fost adoptată, în cele din urmă, cu 18 voturi ”pentru”. Cele 12 voturi ”împotrivă” au fost ale reprezentanților PSD Sibiu. Nu este prima dată când PSD Sibiu se opune proiectului de amenajare a unui nou spital pe Calea Șurii Mici. În cursul anului trecut, aceeași organizație de partid a susținut că terenul de pe Calea Șurii Mici este într-o zonă improprie ridicării unei instituții spitalicești, din cauza poluării generate de activitatea economică, aeroport și groapa de gunoi de la Cristian. Ulterior, conducerea CJ Sibiu a prezentat un studiu care a contrazis argumentele de mediu ale social-democraților.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Calea Şurii Mici , CJ Sibiu , Primăria Sibiu , Arhiepiscopia Sibiului , Dealului Dăii , Ministerul Apărării Naționale , Fondurilor Europene , votare , Cătălin Stanciu , Calea Poplăcii , Marcel Luca , Proiectului Pilot , Pentru Sibiu , Căii Șurii Mici , Completarea Stategiei , Noul Spital Județean Sibiu , Parohia Evanghelică , Consilierii Locali
Vizualizari: 9681
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Corbul
Acum 6 ore
Kukuruku
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
SibiAnus
Acum 6 ore
Chituță, ai grija la codiță