Luni,
03.10.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

Cum a trecut proba de Limba română la BAC 2018: „Unele cerințe, prost formulate”

Cum a trecut proba de Limba română la BAC 2018: „Unele cerințe, prost formulate”

La prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2018 au lipsit 179 de elevi. Majoritatea celor care au fost prezenți la examene au spus că subiectele au fost relativ ușoare, iar unii cred că formularea lor a creat confuzie.

Cu o oră înainte de finalizarea probei de Limba și literatura română, Alex Petrea și Oprișoru Vlad - ambii absolvenți ai Colegiului Național „Gh. Lazar” Sibiu - erau deja afară. Aceștia au spus că au completat cele trei subiecte de la examen rapid și se așteaptă la note mari.

„Sincer, a fost foarte ok, decent, cum ar trebui să fie. La subiectul trei am avut de ales dintre Eminescu și Arghezi, să comentăm două figuri de stil. Eu am ales „Floare Albastră” de Eminescu. Ca dificultate, subiectul al doilea mi s-a părut foarte ușor. Mă aștept la un 8 sau 9”, ne-a spus Alex Petrea, absolvent la profilul real. Colegul acestuia Vlad Oprișoru se aștepta să pice Eminescu la examen, „dar din fericire a picat și Arghezi, pe care îl știam mai bine”. Acesta, la fel speră să primească cel puțin nota 9. Deși a ieșit printre primii de la examen, Vlad spune că a avut timp și să verifice ceea ce a scris.

Un alt tânăr, Filip Ștefan, de la aceeași instituție consideră că examenul a fost „destul de ușor”, dar că a avut „cerințe prost formulate, care au provocat multă confuzie”. „Sunt formulări prost făcute, n-am subiectele la mine, că îți dădeam exemple, dar o să apară și va fi clar”. Acesta se așteptă să primească o notă de la 7 în sus.

În fața centrelor de examinare tinerii erau așteptați de părinți, bunici sau colegi din clasele mai mici.

bac lazar

Subiectele la Limba și literatura română, Bacalaureat 2018:

La proba scrisă de Limba și literatură română elevii au avut de răspuns la trei subiecte. La primul subiect elevii trebuiau să citească un text despre călătorie, un extras din „Note de călătorie” de Anton Holban, și să răspundă la cinci întrebări, printre care să indice sensul unei secvențe, să precizeze atitudinea autorului față de revista „Lumea turistică” etc. De asemenea, elevii trebuiau să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii pot aprecia sau nu farmecul locului în care trăiesc, raportându-se atât la fragmentul amintit, cât și la experiența personală.

La subiectul al doilea absolvenții de liceu trebuiau să prezinte în 50 de cuvinte rolul notațiilor autorului dintr-un fragment de text dramaturgic, iar la subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte „particularități ale unui text poetic studiat”, aparținând lui Mihai Eminescu sau lui Tudor Arghezi.

BAC 2018. Prezența la prima probă scrisă

Conform informațiilor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, cei mai mulți elevi care nu s-au prezentat la examen au fost de la Liceul Tehnologic „Școala Națională de Gaz” din Mediaș - 52. De la Liceul Tehnologic Iacobeni au ales să absenteze 30 de elevi, iar de la Colegiul Tehnic „Independența” Sibiu - 22.

Cei mai mulți au lipsit absolvenții de la profilul real - 156 de elevi din cei 179 de absenți nu au susținut astfel proba scrisă la Limba și literatura română.

De asemenea, IȘJ Sibiu precizează că numărul de lucrări colectate la prima probă a fost de 2.135, dintre care 1592 la profilul real și 543 la profilul uman.

Mâine, pentru absolvenții clasei a XII-a urmează o nouă probă scrisă, cea la Limba si literatura maternă, iar miercuri și joi - proba obligatorie a profilului, respectiv proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultatele ale BAC-ului din anul 2018 vor fi afișate pe data de 4 iulie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus