Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Taxe mai mari la universitate. Cele mai scumpe facultăți din Sibiu

Taxe mai mari la universitate. Cele mai scumpe facultăți din Sibiu

Peste câteva zile, aproximativ 2000 de absolvenți de liceu din județul Sibiu vor trece de examenele de Bacalaureat și va urma o altă etapă, atunci când se vor pregăti să aplice pentru studii superioare. Cei care vor decide să facă o facultate în Sibiu, trebuie să știe că învățământul universitar se scumpește. Turnul Sfatului a realizat un top neoficial al celor mai scumpe facultăți din Sibiu.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este cea mai mare instituție de învățământ superior de stat din municipiu, aceasta fiind ținta celor mai mulți tineri care vor să urmeze o facultate în Sibiu. Universitatea are în componență nouă facultăți. În luna aprilie Senatul instituției a aprobat cuantumul taxelor de școlarizare propuse pentru anul universitar 2018-2019. În comparație cu sumele pe care le-au achitat studenții anului I în anul universitar 2017-2018, în anul care vine taxele sunt în creștere aproape la toate programele de studii, cu excepția celor de la Inginerie (taxa programelor la această facultate a rămas la nivelul anului trecut: 3.400 de lei).

Cei mai mulți bani trebuie să achite cei care își doresc să urmeze cursurile programului de studii universitare aferente domeniului Artele Spectacolului din cadrul Facultății de Litere și Artă. Un contract pentru anul universitar 2018-2019 costă 10.000 de lei, la fel ca și în ultimii 2 ani. Pentru acest program și statul cheltuie cel mai mult: 17.850 de lei este suma alocației bugetare pentru student.

Tot în cadrul acestei facultăți, printre cele mai scumpe programe la Licență în anul acesta se numără și cel de pregătire preliminară pentru studenții străini (an pregătitor) – 5.000 de lei. Restul programelor de la „Litere și Arte” - Filologia și Științele Comunicării – se scumpesc cu 200 de lei, ajungând la 2.700 de lei.

A doua cea mai scumpă facultate este Medicina. Astfel, cel mai mult vor plăti cei care vor dori să studieze „Medicina Generală” în anii I-VI, „Medicina Dentară” în anii I-VI și „Farmacie” în anii I-V - 7.150 de lei. Taxa pentru programul „Tehnică Dentară” a fost stabilită la 6.500 de lei, iar pentru „Asistență Medicală Generală” - 6.050 de lei. Spre deosebire de anul trecut, contractele pentru aceste programe de studii universitare s-au scumpit cu 100-650 de lei.

Cele mai ieftine programe din cadrul Facultății de Medicină sunt „Managementul sanitar” (3.000 lei, față de 2.900 anul trecut) și „Asistența Medicală Generală” pentru anul I (4.850 de lei, față de 4.400).

În top urmează Facultatea de Teologie: 6.000 de lei este taxa pentru programul „Muzică religioasă”, iar 3.100 - pentru domeniul Teologie, cu 200 de lei mai mult decât anul trecut.

La Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecție Mediului cel mai scump va fi să studiezi „Ingineria Produselor Alimentare”, „Controlul și expertiza produselor alimentare” și „Inginerie și management în alimentația publică și agroturism” - 3.500 de lei, cu 100 de lei mai mult decât anul trecut. Taxele pentru celelalte programe variază între 2.500 și 3.000 de lei.

Pentru a fi licențiat în Matematică, Informatică, Ecologie și Protecția Mediului sau Biologie sau Educație fizică și sportivă, viitorii studenți care vor dori să frecventeze cursurilor Facultății de Științe vor trebui să achite 3.100 de lei.

Urmează Facultatea de Drept, acolo unde un an de studii la Licență pentru toate programele de studii va costa 3.000 de lei, cu 100 de lei mai mult decât în anul universitar 2017-2018 și 300 de lei mai mult decât în anul 2016-2017. Pentru programele „Drept” și „Administrație publică” în cadrul învățământului la distanță taxa va fi de 2.900, respectiv 2.800 de lei.

Taxele pentru programele de studii universitare ale Facultății de Științe Economice s-au majorat în acest an cu 250 de lei și vor fi de 3.200 de lei. Pentru cei care vor fi admiși la învățământ la distanță taxele sunt de 2.800 de lei atât la Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, Management, cât și la Contabilitate, Finanțe și Bănci și Marketing.

Ca și în anul trecut, cele mai ieftine rămân studiile la Facultatea de Științe Socio-Umanistice. Doar viitorii studenți care vor dori să fie licențiați în „Conservare și restaurare” vor trebui să scoată din buzunar 3.000 de lei. În rest, câte 2.750 de lei va fi taxa de școlarizare la programele Comunicare și Relații Publice, Psihologie, Resurse Umane, Istorie, Teologie protestantă și Pedagogia învățământului primar și preșcolar în limba română/germană. Aceste programe s-au scumpit cu 250 de lei față de anul universitar trecut. Taxa la Jurnalism va fi de 2.600 de lei, la fel ca și în ultimii 2 ani, la același nivel rămânând și taxele pentru Sociologie, Științe politice și Asistență socială - 2.500 de lei.

Admiterea la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” se face doar în baza locurilor bugetare alocate de stat. De la Universitatea Româno-Germană ni s-a spus că în acest an nu se face admitere pentru anul I de Licență.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

student la ULBS

Acum 5 ani

Va mirati, nu este cazul caci echipa de management a ULBS in frunte cu rectorul ei nu mai are bani de deplasari in strainatate, nu mai are bani pentru festivisme asa ca nemaiputand sa ia de la profesori a trecut la studenti. Este binecuvantata si ULBS cu o echipa puternica de impostori !
Raspunde

homo neanderthaliensis

Acum 5 ani

Binrcuvantat fie autorul articolului care STIE PRECIS CA CEI CIRCA 2000 de liceeni vor trece cu bine de examenele de BAC si se vor inscrie la facultati. Nu conteaza cine i-a spus principalul e ca a auzit acest lucru si ni l-a spus si noua, Pe de alta parte cu tristete deducem ca nu mai exista locuri bugetate deoarece nu se scrie nimic despre asa ceva .....
Raspunde

Oxford de Sibiu

Acum 5 ani

Universitatea din Sibiu este la nivelul celor din Munchen, Zurich si imediat sub Oxford. Industria de shaorma din Sibiu este bine reprezentata! La nivelul conducerii exista cea mai mare cosangvinizare din tara, poate doar in Rasinari sa fie mai ceva!
Raspunde

Andreea

Acum 5 ani

Tovarasii universitari care se plang de salarii,desi sunt activi la mai multe universitati odata,uita ca viata in tara asta este foarte grea,ca romanii abia isi duc zilele,iar parintii fac niste sacrificii enorme prntru ai ajuta pe copii sa isi faca un viitor. De fapt,de unde aceste ganduri cand multi universitari si-au facut studiile inainte de 1989 cand invatamantul era gratuite. Ajungem sa platim in tara taxe mai mari decat in exterior si totul pentru ca domnii profesori sa poata sa beneficieze de lux. Bietii asistenti care tin locul domniilor lor ,ca nu pot fi la mai multe facultati odata,sunt milt mai prost platiti,desi ei duc greul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus