Sâmbătă,
15.06.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Muzeul Național Brukenthal va fi închis 2 zile pe săptămână, începând cu luna iulie

Muzeul Național Brukenthal va fi închis 2 zile pe săptămână, începând cu luna iulie

Lipsa de personal, dar și modificările aprobate la nivelul Guvernului au determinat administrația Muzeului Național Brukenthal să închidă instituția 2 zile pe săptămână, luni și marți, începând cu data de 1 iulie.

„Datorită numărului insuficient al personalului din supraveghere, în baza art. 14 alin. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 90/2017 (ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2018) și pentru respectarea prevederilor legale prevăzute de art. 137 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii privind repausul săptămânal, orarul de vizitare a Muzeului Național Brukenthal se modifică astfel: din data de 1 iulie 2018 expozițiile vor fi închise în zilele de luni și marți ale fiecărei săptămâni”, a anunțat Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Ordonanța de Urgență la care face referire prevede că modificările respective vor evita „riscul ca personalul din instituțiile să nu își primească drepturile salariale”. Astfel, Guvernul a obligat instituțiile publice să nu mai facă angajări, iar cele care o vor face, atunci să angajeze maxim 50% din totalul posturilor vacanta „numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget”.

Directorul muzeului spune că problema lipsei de personal e una care s-a agravat în ultimii ani. „Acum 12 ani când am venit la acest muzeu, care era închis pe atunci, aveam 168 de angajați. Pe vremea domnului Boc ne-au tăiat 36 de posturi și am rămas cu 130. Când am cerut posturile înapoi, demonstrativ ne-au mai tăiat patru, ca să ne învățăm minte, și am rămas cu 126. Și acum e restricția asta. Nu ni se prea permite să facem concursuri. Și lumea se pensionează în continuare, noi rămânem cu posturile libere. În condițiile în care, mie mi se pare normal ca un supraveghetor să supravegheze o încăpere. Noi avem mijloace video, mai multe tipuri, dar știți bine că după ce se fură umbli ani de zile să recuperezi obiectul, dacă îl mai recuperezi”, explică directorul.

„Vom fi nevoiți să închidem secții”

În anul 2017 au plecat de la „Brukenthal” 16 angajați și s-au organizat 12 concursuri de angajare, conform raportului de activitate. La finalul anului 2017 în cadrul Muzeului Național Brukenthal numărul total de posturi ocupate a fost de 118 din totalul de 126 de posturi aprobate.

Potrivit lui Sabin Luca, în prezent, cele 125 de încăperi vizitabile ale muzeului sunt supravegheate de aproximativ 25 de supraveghetori. „Din cauza acestor restricții de concurs, din două posturi eliberate noi trebuie să ocupăm unul, apoi din nou tot așa. Noi am calculat că într-un an jumătate va trebui să închidem secții din muzeu pentru că n-avem cine să le supravegheze. În fine, asta va fi în viitor. În consecință, cum să vă zic, asta-i viața”.

Muzeul Brukenthal are în administrare nouă clădiri, dintre care cinci palate. „Ca număr de patrimoniu, este printre cele mai mari muzee din România, dar este clar cel mai mare, având un milion 700 de mii de piese în inventare”, spune directorul instituției culturale.

Paradoxal, dar directorul Muzeului Național Brukenthal spune că, activând ca profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, identificarea tinerilor care să lucreze la muzeu nu e o problemă. „Tinerii chiar fac coadă pentru a munci în muzeu chiar și cu salariile care sunt”. Dar mai există o problemă, pe lângă deciziile pe care le ia Guvernul. „Noi suntem obligați să și casăm patrimoniul și asta o pot face doar experții. Ei, la ora actuală aproape toți s-au pensionat și angajăm tineri. Un tânăr ca să ajungă expert într-un domeniu durează între 6 și 10 ani. Deci, ni se blochează din cauza lipsei de personal și casarea patrimoniului”, spune Sabin Luca.

Când Muzeul va reveni la programul anterior

„Muzeul va reveni la programul anterior în cazul în care se mărește numărul de personal de trei ori, trei ori și ceva. Nimeni nu a calculat că în ultimul an s-au dat 10-15 zile libere noi naționale, plus că ni se dictează de la minister zile gratuite. Suntem un pic folosiți, că noi am aduce venituri proprii, dar cu o mulțime de sărbători, e cam ca înainte, dacă să v-o spun pe șleau. Adică se dau ordine și nimeni nu te întreabă cum te descurci”, concluzionează directorul Muzeului Național Brukenthal.

Precizăm că prețul unui bilet standard costă între 4 lei (în Sala Multimedia, Casa Albastră) și 20 de lei (în Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie Casa Altemberger). Biletul unic de vizitare a tuturor obiectivelor ce aparțin Muzeului Național Brukenthal costă 45 de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Andrusca

Acum 5 ani

ei, asta-i buna! dar are tupeu directorasu' asta, nu gluma! angajatii au plecat din cauza lui, ca daca nu-i faci pe plac si nu te faci pres, e bai mare! de ceva vreme confunda muzeul cu proprietatea lui! ah, si-ar fi bine sa ia niste meditatii la aritmetica! 168 minus 36 nu fac 130. Sau poate fac, in capul lui!
Raspunde

asd

Acum 5 ani

Pai or sa fuga toti specialistii, ca doar unul e croitorasul cel viteaz: manager, profesor, cercetator si multe altele. Angajeaza diar tineri ca aia nu au tupeu. Si multi pleaca demoralizati de croitorasul manjit de vin
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus