Sibiul va sta la dispoziția celor aproape 1.000 de jurnaliști care vor veni în timpul Summitului UE din mai 2019 „cu bunele și relele sale”. „Nu avem nicio zonă în oraș de care să ne fie rușine”, spune primarul orașului, Astrid Cora Fodor. Edilul a discutat despre pregătirea orașului pentru cel mai important eveniment din istoria lui alături de prefectul județului, Adela Muntean, în cadrul unei emisiuni TVR.
Televiziunea Română a dedicat miercuri seara o ediție specială temei europene și anume pregătirea României pentru preluarea președinției UE la 1 ianuarie 2019 și găzduirea Summitului UE, programat pentru 9 mai 2019 la Sibiu, moderată de Emma Zeicescu. Invitat special a fost ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu. În timpul emisiunii, în direct de la Sibiu, au intervenit primarul municipiului, Astrid Cora Fodor, și prefectul județului Sibiu, Adela Muntean, intervievați de jurnalistul Cătălin Ștefănescu.
Summitul UE, o mare responsabilitate
Întrebată cum se pregătește orașul de găzduirea celui mai important eveniment din istoria sa, Astrid Fodor a precizat că organizatorul acestuia este Ministerul Afacerilor Externe. „Noi suntem gazdele, noi pregătim orașul. Cu asta se ocupă Primăria - pregătirea orașului, a clădirii. E o mare responsabilitate pentru noi”. Fodor a asigurat că Summitul din mai 2019 este „obiectivul nr. 1 acum pentru Sibiu”, subliniind că e nevoie de o colaborare bună între toate autoritățile implicate.
La rândul său, prefectul Adela Muntean, care este reprezentant al Guvernului în județul Sibiu, crede că organizarea acestei acțiuni „este o mândrie și o provocare”. „Motiv pentru care autoritățile locale și județene trebuie să-și dea mâinile, astfel încât guvernul să poată să puncteze acest eveniment, ca la final să spunem că Sibiul a reușit să facă față”.
Asigurarea ordinii publice, pe primul loc
Muntean a spus că una din principalele atribuții pe care le va avea în vedere instituția va ține de asigurarea ordinii și liniștii publice. „Suntem pregătiți cu cele trei instituții importante: Poliția, Jandarmeria și ISU”. Aceasta a mai spus că Prefectura are o colaborarea „bună spre foarte bună” cu Primăria și că „dorința comună este ca să iasă foarte bine pentru Sibiu, ca cetățeanul să simtă că este și el parte a acestui proces (...) Sibiul este un oraș viu. Vrem să construim ceva împreună, ca acest eveniment să fie o carte de vizită”.
„Tot Sibiul, la dispoziția jurnaliștilor”
Cătălin Ștefănescu a întrebat-o pe Astrid Fodor dacă Sibiul va fi pregătit nu numai logistic pentru Summit, dar și dacă va face față armatei de jurnaliști care vor dori nu doar să se limiteze la lucrările Summitului. „Tot Sibiul stă la dispoziția jurnaliștilor, cu bunele și relele sale. Nu avem în Sibiu nicio zonă de care să ne fie rușine”, a răspuns edilul orașului.
Fodor a adăugat că astăzi în Sibiu sunt „o serie de șantiere” și este convinsă că oamenii știu despre importanța evenimentului. „Sigur că nu cunosc toate detaliile, nici noi nu le știm. Pe parcurs vom veni cu comunicate. În următoarea perioadă vom ține la curent cetățenii cu ce se întâmplă în oraș. Dar e foarte important ca comunitatea să fie alături când e acest eveniment. Am vut susținerea lor în timpul anului cultural. Și acum sunt o serie de șantiere în oraș și oamenii sunt răbdători”.
Întrebată ce i-ar răspunde unui locuitor care i-ar spune că nu-l interesează acest eveniment, primarul Sibiului a răspuns că nu crede că ar întâlni un astfel de concitadin. „Dar dacă ar fi cineva, i-aș explica cât de important e pentru el, ca cetățean al UE, că acest eveniment are loc în Sibiu, că este un eveniment în care se vor lua decizii istorice. Să fii parte a UE este un privilegiu. Aici ne este locul, suntem o țară europeană, suntem un oraș european”.
MAE: Suntem foarte prezenți în Sibiu
Organizatorul Summitului din 2019, ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a menționat că MAE are o colaborare bună cu Primăria și Prefectura din Sibiu:
„Această reuniune este despre viitorul UE, despre mesajul pe care UE îl va transmite pentru ceea ce va urma, va crea o perspectivă de viitor. Logistic, acest lucru înseamnă un efort mare din partea tuturor. Vor fi prezenți aproape 1.000 de jurnaliști, oameni care vor dori să afle mai multe despre România. Orice detaliu va conta. Suntem foarte prezenți în Sibiu, discutăm pentru a pune la punct orice detaliu. Vrem să demonstrăm că dincolo de opțiunile noastre politice, putem lucra împreună”.Amintim că Summitul UE din mai 2019 va fi prima reuniune la nivel înalt după BREXIT. „România va vorbi de necesitatea de a ne gândi la viitorul UE și la extindere. Extinderea către Balcanii de Vest. În 2019, cel mai probabil, pe perioada președinției României, vor începe negocierile pentru aderarea Macedoniei și Albaniei la Uniunea Europeană. Vom vorbi și despre țările din parteneriatul Estic, în mod deosebit despre Republica Moldova și parcursul ei european”, a spus Negrescu.
Mai multe despre pregătirea orașului Sibiu puteți să citiți în articolele:
Cel mai mare eveniment din istoria Sibiului (II). Și Primăria cere 3 milioane de euro Guvernului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Televiziunea Română , Astrid Fodor , Și Primăria , Uniunea Europeană Guvernului P , Republica Moldova , Tot Sibiul , Astrid Cora Fodor , Ministerul Afacerilor Externe , Cătălin Ştefănescu , Viorica Dancilă , Imaginea Sibiului , Emma Zeicescu , Organizatorul Summitului , Victor Negrescu , Adela Muntean
Vizualizari: 5750
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
@Slamina
Acum 2 ore
Mioara
Acum 2 ore
???
Acum 3 ore
Radu
Acum 3 ore
@Aaa