Vineri,
13.09.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

Astrid Fodor, la TVR: „Nu avem nicio zonă în Sibiu de care să ne fie rușine”

Astrid Fodor, la TVR: „Nu avem nicio zonă în Sibiu de care să ne fie rușine”

Sibiul va sta la dispoziția celor aproape 1.000 de jurnaliști care vor veni în timpul Summitului UE din mai 2019 „cu bunele și relele sale”. „Nu avem nicio zonă în oraș de care să ne fie rușine”, spune primarul orașului, Astrid Cora Fodor. Edilul a discutat despre pregătirea orașului pentru cel mai important eveniment din istoria lui alături de prefectul județului, Adela Muntean, în cadrul unei emisiuni TVR.

Televiziunea Română a dedicat miercuri seara o ediție specială temei europene și anume pregătirea României pentru preluarea președinției UE la 1 ianuarie 2019 și găzduirea Summitului UE, programat pentru 9 mai 2019 la Sibiu, moderată de Emma Zeicescu. Invitat special a fost ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu. În timpul emisiunii, în direct de la Sibiu, au intervenit primarul municipiului, Astrid Cora Fodor, și prefectul județului Sibiu, Adela Muntean, intervievați de jurnalistul Cătălin Ștefănescu.

Summitul UE, o mare responsabilitate

Întrebată cum se pregătește orașul de găzduirea celui mai important eveniment din istoria sa, Astrid Fodor a precizat că organizatorul acestuia este Ministerul Afacerilor Externe. „Noi suntem gazdele, noi pregătim orașul. Cu asta se ocupă Primăria - pregătirea orașului, a clădirii. E o mare responsabilitate pentru noi”. Fodor a asigurat că Summitul din mai 2019 este „obiectivul nr. 1 acum pentru Sibiu”, subliniind că e nevoie de o colaborare bună între toate autoritățile implicate.

La rândul său, prefectul Adela Muntean, care este reprezentant al Guvernului în județul Sibiu, crede că organizarea acestei acțiuni „este o mândrie și o provocare”. „Motiv pentru care autoritățile locale și județene trebuie să-și dea mâinile, astfel încât guvernul să poată să puncteze acest eveniment, ca la final să spunem că Sibiul a reușit să facă față”.

Asigurarea ordinii publice, pe primul loc

Muntean a spus că una din principalele atribuții pe care le va avea în vedere instituția va ține de asigurarea ordinii și liniștii publice. „Suntem pregătiți cu cele trei instituții importante: Poliția, Jandarmeria și ISU”. Aceasta a mai spus că Prefectura are o colaborarea „bună spre foarte bună” cu Primăria și că „dorința comună este ca să iasă foarte bine pentru Sibiu, ca cetățeanul să simtă că este și el parte a acestui proces (...) Sibiul este un oraș viu. Vrem să construim ceva împreună, ca acest eveniment să fie o carte de vizită”.

„Tot Sibiul, la dispoziția jurnaliștilor”

Cătălin Ștefănescu a întrebat-o pe Astrid Fodor dacă Sibiul va fi pregătit nu numai logistic pentru Summit, dar și dacă va face față armatei de jurnaliști care vor dori nu doar să se limiteze la lucrările Summitului. „Tot Sibiul stă la dispoziția jurnaliștilor, cu bunele și relele sale. Nu avem în Sibiu nicio zonă de care să ne fie rușine”, a răspuns edilul orașului.

Fodor a adăugat că astăzi în Sibiu sunt „o serie de șantiere” și este convinsă că oamenii știu despre importanța evenimentului. „Sigur că nu cunosc toate detaliile, nici noi nu le știm. Pe parcurs vom veni cu comunicate. În următoarea perioadă vom ține la curent cetățenii cu ce se întâmplă în oraș. Dar e foarte important ca comunitatea să fie alături când e acest eveniment. Am vut susținerea lor în timpul anului cultural. Și acum sunt o serie de șantiere în oraș și oamenii sunt răbdători”.

Întrebată ce i-ar răspunde unui locuitor care i-ar spune că nu-l interesează acest eveniment, primarul Sibiului a răspuns că nu crede că ar întâlni un astfel de concitadin. „Dar dacă ar fi cineva, i-aș explica cât de important e pentru el, ca cetățean al UE, că acest eveniment are loc în Sibiu, că este un eveniment în care se vor lua decizii istorice. Să fii parte a UE este un privilegiu. Aici ne este locul, suntem o țară europeană, suntem un oraș european”.

MAE: Suntem foarte prezenți în Sibiu

Organizatorul Summitului din 2019, ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a menționat că MAE are o colaborare bună cu Primăria și Prefectura din Sibiu:

„Această reuniune este despre viitorul UE, despre mesajul pe care UE îl va transmite pentru ceea ce va urma, va crea o perspectivă de viitor. Logistic, acest lucru înseamnă un efort mare din partea tuturor. Vor fi prezenți aproape 1.000 de jurnaliști, oameni care vor dori să afle mai multe despre România. Orice detaliu va conta. Suntem foarte prezenți în Sibiu, discutăm pentru a pune la punct orice detaliu. Vrem să demonstrăm că dincolo de opțiunile noastre politice, putem lucra împreună”.
Amintim că Summitul UE din mai 2019 va fi prima reuniune la nivel înalt după BREXIT. „România va vorbi de necesitatea de a ne gândi la viitorul UE și la extindere. Extinderea către Balcanii de Vest. În 2019, cel mai probabil, pe perioada președinției României, vor începe negocierile pentru aderarea Macedoniei și Albaniei la Uniunea Europeană. Vom vorbi și despre țările din parteneriatul Estic, în mod deosebit despre Republica Moldova și parcursul ei european”, a spus Negrescu.

Mai multe despre pregătirea orașului Sibiu puteți să citiți în articolele:

Cel mai mare eveniment din istoria Sibiului (I). Imaginea Sibiului depinde de premierul Viorica Dăncilă

Cel mai mare eveniment din istoria Sibiului (II). Și Primăria cere 3 milioane de euro Guvernului

Cel mai mare eveniment din istoria Sibiului (III): cu Spitalul, investițiile necesare ajung la 40 de milioane de lei

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

16 comentarii

sibian nativ

Acum 6 ani

Zona garii este de rusine ,dar se pare ca nu este vizibila din Primarie.
Raspunde

SO ROS

Acum 6 ani

..de Sibiu nu ne este rusine - dar te tine Astrid ne cam este !
Raspunde

Corul babelor FDGR

Acum 6 ani

Poate babuta Fodor nu circula pe jos prin centru sa vada cat de paradite sunt strazile cu pietre de rau marca sasului PAS cu PAS sau jegul cu miros de urina de pe strazile respective unde nu a calcat picior de maturator.
Raspunde

Prioritati

Acum 6 ani

Sunt mai multe zone de care ar putea sa ne fie un pic rusine. Sa nominalizez doar 3: 1. zona Campsor (relativ centrala a orasului) intre 2 cartiere Strand si Turnisor...e o zona in care stau romi fara autorizatie, se pasc in centrul orasului oi si in rest cam evul mediu (niste zarzavaturi si cate o cocioaba pe ici pe colo)..e cica zona rezidentiala in PUG din 2011 2. zona Gusterita 3. cart. Turnisor (inca mai ai ocazia sa vezi carute cu cai si gunoie la greu in zona aeroportului in partea de jos) In plus, curatenia lasa mult de dorit..prea mult. La anul se va deschide si noul Mall ..sa vezi blocaje in oras peste podul Garii (cand vrei sa treci podul). La astea nu se gandeste nimeni cand se fac anumite propuneri. Trebuie infrastructura nu CIRC IN ORASUL ASTA!!!
Raspunde

Sibiu

Acum 6 ani

Demisia urgent...e praf orasul....multumim
Raspunde

Dracu

Acum 6 ani

Pai asta o face o... nerusinata. Nu?
Raspunde

ionc

Acum 6 ani

aducetil pe Dragnea ala vii le rezolva pe toate.
Raspunde

unu

Acum 6 ani

va zic eu una: locul de joaca din parcul Sub Arini, ala de pe vremea lui Pazvante. apoi tot orasul este o ruita, inclusiv bulevarde gen Calea Dumbravii. Tot orasul este suprapopulat, gradul de locuire per ap este extraordinar de mare, toate caminele de "nefamilisti" sunt pline! Tot absolut! O degradare colosala!
Raspunde

corect...

Acum 6 ani

zonele mai rusinoase (arhitectilor si valea sapunului) sunt in Cisnadie, respectiv Selimbar :)
Raspunde

Niki Frauda

Acum 6 ani

Autobuze supraaglomerate la orele de vârf și pline de hoți, care nu-s niciodată prinși. Tot mai multe dejecții pe trotuare, chiar în centru. Miros de urină - tot în centru. Piste de biciclete tot mai des ocupate de mașini. Apă care băltește după ploaie și nu se scurge : pe Alba Iulia, printre altele. Clădiri dărăpănate pe Mitropoliei, Andrei Șaguna și alte străzi, în centrul orașului, din care s-au desprins de mai multe ori bucăți de tencuială și au rănit cetățeni, ba a fost chiar un caz mortal, pe Bălcescu cu Tribunei. Nimeni nu a fost vinovat. UPU Sibiu e cu personal total insuficient. Și altele.
Raspunde

Rusinica

Acum 6 ani

Cartier Strand,in spatele strazii Doljului nr 6 si partial Maramuresului...zona neasfaltata...praf cu tonele sau noroaie pana in gat,in fct de vreme
Raspunde

Nicolae

Acum 6 ani

Oare citi dintre voi cei care bate-ti din gura aiciati dat cu matura in fata porti sau la scara blocului
Raspunde

Bogdan

Acum 6 ani

Sa veniti pe strada Zavoi sa vedeti proiect de reabilitare a celei mai late strazi din oras: E tot un deal si o vale la intrarile in curti, nici virba de parcari amenajate, le liniaza pe strada si lasa la spatii verzi ca sa economiseasca bani in loc sa amenajeze ca pe strada paralela Stavilarului pe care s-au amenajat parcari frumoase incadrate de borduri, strada la acelasi nivel, spatii verzi ce incadreaza frumos parcarile, etc!
Raspunde

Cocardiel-luptător din Marginime

Acum 6 ani

No'ape, fah Hastrid, aiasta ne spune multe despre ieducatia ta!....
Raspunde

Maria

Acum 6 ani

Poftiti doamna primar la plimbare pe str gladiolelor,podul de piatra, poate va rupeti tocurile pe trotuare!!
Raspunde

Popa

Acum 6 ani

Ei , da ! Malurile Cibinului ... zona Garii ... Afirmatia ar fi trebuit sa fie : Ne mandrim cu orasul Sibiu ! Dupa ce vizitezi Oradea sau Timisoara , iti trece cheful de a mai mandrii cu Sibiul !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus