Duminică,
14.08.2022
Partial Noros
Acum
23°C

VIDEO  În Sibiu încep să crească 14 noi ”grădini de la oraș”

VIDEO  În Sibiu încep să crească 14 noi ”grădini de la oraș”

În cadrul proiectului ”Grădina mea de la oraș” au fost extrași câștigătorii primului concurs, ale cărui premii sunt 14 kituri pentru amenajarea unei grădini în balcon sau la curte. Proiectul are drept scop încurajarea sibienilor să își amenajeze o grădină de legume cât mai aproape de bucătăria proprie, în vederea unei alimentații sănătoase. Proiectul este cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu, prin intermediul Agendei Comunității.

La concursul lansat săptămâna trecută s-au înscris peste 300 de sibieni (prin postarea unui comentariu care să conțină cuvintele ”balcon” sau ”curte”). Fiecare dintre comentarii a primit un număr în ordinea postării, după care – prin intermediul platformei random.org – au fost extrase cele câștigătoare. În mai multe cazuri, unii dintre câștigători au fost descalificați, din cauza faptului că nu locuiau în Sibiu, ci în localitățile limitrofe (fapt descoperit după contactarea lor).

premiere gradina mea de la oras

Cele 14 kituri de amenajare a unei grădini de oraș sunt de două feluri: opt pentru amenajarea unei grădini în balcon și șase pentru amenajarea unei grădini în jurul casei. Fiecare kit pentru grădinile de balcon conține unelte (jardiniere, mănuși, sistem manual de stropit, săpăligă dreaptă, săpăligă dublă, greblă mica de mână), răsaduri (tomate pitice, ardei, salată), plante aromatice (cimbrișor, oregano, salvie și mentă) și diferite semințe (usturoi, ridichi, spanac, rucola, pătrunjel, leuștean, mărar și busuioc). Totodată, kitul mai conține și substratul pentru plante (mix de turbă, nisip, vermicompost, dolomită etc). Spre diferență de kitul pentru balcoane, cel pentru grădinile din jurul casei nu include jardinierele și pământul, dar conține mai multe răsaduri și semințe, precum și alte legume care se pretează pentru spații mai mari, precum castraveții sau fasolea oloagă. Valoarea totală a premiilor a fost de peste 7.500 de lei.

Câștigătorii

Cei opt câștigători ai câte unui kit pentru o grădină în balcon au fost sibienii care au comentat sub numele de Bogdy Bogdan, Andreea Gabriela, Amalia Dragoman, Luciu Tudor Diana Cristina, Bea Beatrice, Dolana Floricica, Patricia Cruciat (ultimele două câștigătoare nu au putut fi contactate până la publicarea materialului, pentru a fi verificat și domiciliul lor, caz în care – dacă se va dovedi că nu locuiesc în municipiul Sibiu – vor fi descalificate, iar în locul lor vor fi extrași alți câștigători).

Câștigătorii kiturilor de grădină din jurul casei sunt sibienii care au comentat sub numele de Iulia Maria Ghebaura, Claudia L. Mihaela, Andreea Roseti, David Alexandru Ignat, Teodora Kindriș și Gabriela Reulea.

Majoritatea dintre câștigători și-au ridicat premiile în seara zilei de vineri, de la serele Grădinii Verzi Sibiu, parteneri ai proiectului. Lucian Mihalache, din partea Grădinii Verzi, a prezentat aceste kituri, precum și variante de amenajare și îngrijire a viitoarelor noi grădini de oraș.

Mai urmează un concurs

În cadrul proiectului ”Grădina mea de la oraș” urmează a fi prezentate mai multe materiale informative referitoare la îngrijirea unei grădini de la oraș. Totodată, va fi lansat – în a doua parte a lunii iulie – un nou concurs: în cadrul acestuia, sibienii vor fi încurajați să facă publice câteva fotografii cu grădinile lor de la oraș (din balcon sau din jurul casei), urmând ca un juriu să desemneze cele mai frumoase și sănătoase grădini, ale căror proprietari vor primi – fiecare - câte un premiu de 1.500 de lei. Totodată, vor mai fi acordate și două mențiuni pentru cele mai populare grădini.

castigatori premii 2 Proiectul se va încheia cu un show culinar demonstrativ, în cadrul cărora sibienii interesați vor învăța ce și cum pot prepara cu și din plantele pe care le pot crește în grădinile de la oraș. Data și locul de organizare a acestui show culinar vor fi anunțate din timp. În fine, cei interesați vor primi și broșuri cu materiale informative despre amenajarea unei grădini de oraș.

Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. Detalii despre acest proiect puteți găsi aici.

logo municipiul sibiu

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

gradina verde

Partener: Grădina Verde Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus