Miercuri,
24.07.2024
Partial Noros
Acum
21°C

Casă parohială, transformată în agropensiune - proiectul de suflet al unei săsoaice din Moșna

Casă parohială, transformată în agropensiune - proiectul de suflet al unei săsoaice din Moșna

Biserica fortificată evanghelică de la Moşna este una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din județ. Astăzi avea să fie însă o ruină, dacă unul din puținii sași rămași în localitate nu avea să aibă grijă de aceasta.

Aici, istoria este transmisă mai departe de Marianne Rempler, o săsoaică plină de viață și energică, chiar la pensie fiind. Cu 6 ani în urmă, femeia a decis să transforme casa parohială a bisericii într-o pensiune agroturistică. Acum „parohia turistică” primeşte anual mii de oameni din întreaga lume, dornici să-i descopere trecutul, dar să cunoască şi mica localitate în care a călcat prinţul Charles în prima sa vizită în România.

biserica-din-mosna-3

Marianne Rempler e născută la Moşna şi a decis să rămână aici, când aproape toţi saşii din localitate au plecat. Din anul 2012 şi-a propus să restaureze casa parohială a bisericii evanghelice din sat – o construcţie veche de 300 de ani. I-a venit ideea după ce a îngrijit de parohie timp de mai mulţi ani. În cele din urmă a accesat fonduri europene, ca să transforme casa parohială în pensiune agroturistică, iar astăzi micul cătun săsesc respiră datorită ei.

La început a fost nevoită să treacă prin chinurile birocrației românești, la fel ca mulți alți antreprenori la început de drum. „Piedici, piedici şi tot piedici... Peste măsură. Dar eu sunt o femeie ambiţioasă şi am zis să nu renunţ. În 2012 am depus un dosar prin Grupul de Acţiune Locală „Podişul Mediaşului”. A fost foarte greu, să ştiţi că n-aş mai face în viaţa mea aşa ceva. Pur şi simplu descurajează omul. E un proces foarte birocratic. Atâtea ţi se cere că până la urmă îţi vine să te retragi. Imediat îţi respinge dosarul dacă n-ai o anumită hârtie: de la primărie, poliţie sau de nu ştiu unde. Şi atunci trebuie să aştepţi luni de zile. Am mers personal peste tot. Şi în birourile directorilor am ajuns, că altfel nu se poate”.

Turiştii sunt atraşi de biserica din localitate, construită în perioada 1480-1486 şi care este considerată şi acum una dintre cele mai frumoase biserici evanghelice-luterane din Transilvania. Aici a slujit Stephan Ludwig Roth, împuşcat în timpul Revoluţiei de la 1848.

biserica-din-mosna-1

Cât priveşte parohia, este o casă de peste 300 de ani, construită în 1790. Are 5 camere de dormit, o sală de mese, o bucătărie, o cameră de zi, 4 băi. Totul a fost renovat, până la cel mai mic detaliu.

„S-a făcut o instalaţie nouă de încălzire, cea veche era dezastru. Am refăcut şi băile noi, cu faianţă, gresie, cu cabină de duş, cu tot ce trebuie. Am făcut mobilierul nou, adică paturi noi de 2 persoane şi o persoană. Sunt camere şi pentru familie, cu pat dublu şi unul pentru copil. Am dublat geamurile, ca să ţină căldură. Nu aveam voie să punem geamuri termopane şi atunci a trebuit să punem sticlă dublă. Lucrările au durat foarte mult. Nu veneau banii... Adică merge foarte greu. Nu ştiu de ce nu funcţionează lucrurile în România... Nu merge pentru că România nu vrea să fim pe picioarele noastre, să fim oameni. Şi totuşi eu sunt mândră de ceea ce am făcut”.

Valoarea proiectului a fost de 40.000 de euro, dintre care 15% a fost contribuţia Marianei Rempler, dar a fost ajutată şi de alţi saşi. Mii de oameni au ales să se cazeze în parohia de la Moşna, de la simpli turişti, la ambasadori. Şi pentru că banii au început să se adune, Marianne Rempler tot la comunitate s-a gândit – cât a fost posibil a investit în restaurarea bisericii.

„La biserică am pus geamuri noi, vitralii, care ne-au costat 30.000 de euro. În 2 ani am reuşit să le facem. După aceea, am restaurat orga, care ne-a costat 25.000 de euro. Vara se mai ţin concerte de orgă etc. Adică numai prin munca pe care o fac, se mai ridică câte un pic, mai reparăm, altfel nu-ţi dă nimeni nimic”.

Anul trecut, de exemplu, la Moşna au fost 3.000 de turişti. Ca să le dea mai multe motive să descopere mica aşezare transilvăneană, femeia s-a gândit că ar fi interesant să organizeze un Tur al slăninii. Şi nu a dat greş. „Turiştii plătesc cazarea 15 euro de noapte. Pregătim şi micul dejun, care costă 2,5 euro. La Turul slăninii facem degustare de slănină, se serveşte cârnaţ de casă, brânză de oaie, telemea proaspătă, ţuică, vin, roşii castraveţi, ceapă verde, ridichi. Oamenii se simt bine şi le place. Vin şi români, chiar şi bucureşteni, din Moldova vin, din toată ţara. Avem turişti şi din Olanda, Danemarca. Din Elveţia ne vin foarte mulţi. De la o firmă din Cluj vin special pentru slănină, pentru că le place. Din Austria, Polonia vin foarte mulţi. Şi din Italia, şi chiar am avut recent un grup din Spania”.

Ținând cont că sezonul e în toi, cei care își doresc să descopere județul Sibiu, o pot face inclusiv printr-o vizită la casa parohială, transformată în agropensiune din Moșna.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

poznarul

Acum 6 ani

Vrem mai multe detalii. Evident ca doamna Rempler nu este proprietarul. La fel de evident este ca are cumva acordul Consistoriului. La Ortodocsi de ce nu se poate ? Caldirea fostei resedinte a Mitropolitului, de pe Victoriei colt cu Transilvaniei sta sa cada !....
Raspunde

HOP

Acum 6 ani

NU SE POTMULTE IN TARA ASTA ...DE CE ?PENTRU CA NU SE VRREA ,CA NU SE POATE FURA !
Raspunde

Episcopul AB

Acum 6 ani

nu poti compara ortodocsi ... cu sasii ! diferente enorme de caracter !!
Raspunde

Sandy4eva

Acum 6 ani

Si de acte...false!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus