Miercuri,
08.02.2023
Innorat
Acum
-6°C

Oamenii afectați de viiturile din Mărginime: „Doar un pic mai era și rămâneam în drum, cu casa inundată”

Oamenii afectați de viiturile din Mărginime: „Doar un pic mai era și rămâneam în drum, cu casa inundată”

Inundațiile din ultimele zile le-au făcut probleme mari unor locuitori din Mărginimea Sibiului. Cu toate că în linii mari situația a fost ținută sub control cu saci de nisip și cu ajutorul autorităților, au fost câteva persoane care nu au scăpat de viituri.

„Vedeam de pe geam ruperea de nori și viitura cum venea spre casa mea. Nu am dormit deloc o noapte întreagă. Pur și simplu așteptam ca în orice moment apa să îmi ia grădină, casă, cățel, tot...”, povestește înlăcrimată o bătrânică de 70 și ceva de ani din Gura Râului. Acum îi e teamă să nu mai vină o tură de inundații pentru că, spune ea, nu are pe nimeni care să o ajute iar pe ea nu o mai țin nici picioarele, nici spatele să mai scoată găleți de apă din pivniță.

„În cămară e apa până sus, la scări. Nici nu mai știu ce e acolo. Plutesc borcane, ceapa, tot. Când am văzut apa cum se ridică pe drum, am fost convinsă că o să-mi ajungă și în curte. Doar un pic mai era și rămâneam în drum, cu casa inundată. După ce că e vai de capul meu că nu am bani nici să cumpăr lemne, acum îmi plouă și pe ce mi-a mai rămas. Nu mă ajută nimeni, sunt singură, nu mai am energia necesară să mă mai lupt acum și cu apele”, spune femeia.
gura raului inundatii

Câteva case mai jos pe aceeași stradă, Elena Nagy mătură de zor apa din subsol. Lucrează câte două ore, apoi ia o pauză. Curând însă trebuie să o ia de la capăt pentru că apa continuă să vină prin pământ și dacă nu e atentă îi inundă din nou pivnița. Din fericire însă, inundația nu a provocat stricăciuni.

„De vreo 40 de ani nu am mai avut asemenea inundații. Apa a venit din pivnița din spate și s-a propagat și în celelalte două. Și nu se mai oprește. Cred că până nu se trage apa din coastă, nu o să scăpăm de probleme. Dau cu mătura tot câte două ore în continuu, apoi iau o mică pauză dar trebuie să o iau repede de la capăt. Deocamdată nu am avut stricăciuni, pentru că am intervenit din timp. Ne e teamă de un nou val de inundații. Mai ales cum a venit Cibinul așa de mare, am crezut că nu mai scăpăm. Cine știe ce ne mai așteaptă”, spune Elena Nagy.
gura raului inundatii (6)

Primarul spune că localnicii s-au implicat într-un mod exemplar. De la copii de 13-14 ani, până la vârstnicii mai în putere, cu toții au contribuit la minimalizarea efectelor inundației de ieri.

„Am încercat să ținem situația sub control și am reușit în mare parte. Din păcate, unele subsoluri au fost inundate. Lumea a intervenit, au sărit cu mic cu mare. Tinerii satului au avut un comportament exemplar și le mulțumesc pe această cale pentru efortul depus. Au intervenit și ISU Sibiu, prefectura, CJ și ne bucurăm că ne-au fost alături, pentru că au fost momente grele și sper să fim la fel de uniți în continuare”, spune Călin Gheorghe.
Apa de pe străzi, prilej de distracție pentru copii

Efectele inundațiilor din ultimele zile se mai văd încă. Pârâul se scurge în continuare pe străzile din Gura Râului, făcând satul să pară aproape o mică Veneție.

Copiii satului au profitat din plin de ocazie și au colorat satul cu râsete. Tinereii s-au plimbat ore în șir în șlapi pe străzi și s-au dat cu bicicletele.

gura raului inundatii (3)

gura raului inundatii (5) gura raului inundatii (1)

Pompierii sibieni vor rămâne în teren, în sprijinul populației din județ, până la înlăturarea efectelor produse de fenomenele hidro-meteorologice, anunță ISU Sibiu.

Precipitațiile s-au redus în intensitate, la acest moment fiind ridicate codurile de precipitații abundente. Nivelul de alertă la capacitate maximă al unității s-a ridicat, iar în această dimineață forțele venite de la celelalte inspectorate județene și-au încheiat misiunea de intervenție în sprijinul ISU Sibiu. Județului Sibiu începe să revină la starea de normalitate. ISU Sibiu încă mai intervine în localitățile Cristian, Bungard,  Săliște, Săcădate, Dobârca și Miercurea Sibiului pentru evacuarea apei acumulate în subsoluri și pe străzi, precum și pentru monitorizarea celorlalte zone afectate în ultimele zile de cantitatea mare de precipitații înregistrată.

În perioada 7-10 iulie, pentru limitarea efectelor produse de inundații, au fost angrenate peste 800 de forțe, dintre care peste 600 de pompieri sibieni, cu toate mijloacele tehnice din dotare. În sprijinul acestora, au venit peste 100 de pompieri de la ISU Hunedoara, ISU Valcea, ISU Alba, ISU Arad, ISU Bihor, ISU Cluj și ISU Bistrița-Năsăud. Pompierii au lucrat împreună cu jandarmi sibieni și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale, angajați ai primăriilor și lucrători din cadrul Serviciului de Gospodărire a Apelor.

S-a acționat în vederea: monitorizării zonelor afectate de vremea rea, în vederea evacuării apei acumulate în imobile, grădini și culturi agricole, curți, subsoluri, fântâni, canale colectoare și străzi, amenajării a 1750 de metri liniari de diguri (hidrobaraje, baraje metalice și diguri din saci cu nisip), degajării aluviunilor, a copacilor și a pietrelor care blocau drumuri județene și încărcării a peste 4500 de saci de nisip. În perioada menționată, au fost înregistrate aproximativ 500 de intervenții și au fost utilizate la capacitate maximă un număr de 50 de motopompe.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Cristian

Acum 4 ani

Și ? Au înțeles localnicii de ce au loc aceste fenomene extreme? Pentru că au închis ochii când pădurea pleca încărcată in autocamioane. Fenomenele vor reveni,mai puternice. O sa vă afecteze și mai grav. Și acum și atunci divinitatea este vinovată. E nasol . Foarte nasol.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus