Miercuri,
24.02.2021
Partial Noros
Acum
5°C

Primării fără bani pentru investiții. Sumele pierdute de Sibiu din cauza unei OUG

Primării fără bani pentru investiții. Sumele pierdute de Sibiu din cauza unei OUG

Guvernul de la București este acuzat că prin modificarea Codului fiscal și a Legii bugetului de stat pentru anul 2018 a redus veniturile primăriilor. 

Într-o scrisoare deschisă, semnată de prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, și adresată Executivului, aceasta solicită o „rectificare bugetară pozitivă și transparentă pentru toate unitățile administrativ teritoriale”.

„(...) numai după prima jumătate a anului 2018, primăriile din aproape toată țara se confruntă cu mari dificultăți de finanțare a cheltuielilor curente și a celor pentru acoperirea plății salariilor funcționarilor publici, iar investițiile de interes local sunt în mare parte abandonate din cauza lipsei cronice de fonduri. Cauzele acestei situații le cunoașteți foarte bine. De la 1 ianuarie 2018, ca urmare a implementării Ordonanței de urgență a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și a Legii nr.2/2018 a bugetului de stat pe anul 2018, administrațiile publice locale din România au pierdut resurse financiare importante, atât prin diminuarea sumelor provenind din impozitul pe venit, cât și din cauza diminuării cotelor defalcate din TVA, ca urmare a excedentelor înregistrate în anii precedenți la bugetele locale. Altfel spus, ați sancționat financiar administrațiile publice care au gestionat responsabil banii comunităților, deși acestea ar fi putut să cheltuiască excedentele bugetare pe tot felul de trăsnăi, după modelul Primăriei Municipiului București” - Raluca Turcan, în scrisoarea deschisă.
Aceasta crede că laudele Guvernului și a ale majorității parlamentară PSD-ALDE, precum că economia României înregistrează una dintre cele mai mari creșteri economice din UE nu sunt justificate și a oferit exemplul județului Sibiu.

Potrivit datelor prezentate, bugetele locale ale județului Sibiu au pierdut de la începutul anului 2018 peste 79 de milioane de lei, aproape jumătate din această sumă reprezentând pierderi ale municipiului Sibiu. Astfel, dacă în anul 2017 bugetul orașului a câștigat 171.835 lei, dintre care 1.025 a reprezentat suma defalcată din TVA, restul fiind cota impozitului pe venit, atunci în acest an Primăriei Sibiu i-a fost repartizată suma de 135.570 de lei, în aceasta nefiind inclus niciun leu din TVA. Diferența creată de Ordonnața de urgență a Guvernului care a modificat Codul fiscal și Legea bugetului de stat pentru anul 2018 fiind de peste 36 de milioane de lei. Municipiul Mediaș a pierdut 9 milioane de lei, orașul Avrig - 4,3 milioane de lei, iar orașul Cisnădie - peste 2 milioane de lei - conform datelor prezentate de Turcan. De asemenea, Agnita ar fi pierdut 1,8 milioane lei, Săliște – 1,7 milioane lei. precum și Copșa Mică, Dumbrăveni, Miercurea Sibiului, Biertan sau Rășinari.

La sfârșitul lunii iulie Guvernul României intenționează să aprobe rectificarea bugetară. Președinta PNL Sibiu cere astfel miniștrilor să opereze „rectificare pozitivă”. „Adică să alocați către toate unitățile administrativ teritoriale sumele necesare pentru acoperirea pierderilor financiare pe care le‐ați prilejuit în anul 2018. De asemenea, vă solicit să asigurați o finanțare reală și transparentă a cheltuielilor pentru investiții. Vă aduc aminte că în anul 2017, aproape 80% dintre investițiile publice au fost realizate de către administrațiile publice locale, în vreme ce Guvernul României a avut cel mai slab ritm de investiții din ultimii 12 ani. În calitatea dumneavoastră de miniștri responsabili pentru soarta administrației publice locale, ar trebui să știți foarte bine că administrație publică nu înseamnă numai asigurarea unor resurse financiare pentru plata salariilor, deși anticipez că aceasta va fi principala dumneavoastră laudă de sine”, a mai scris Raluca Turcan.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Teodoru Ecaterina

Acum 2 ani

Doamna Turcan te rog frumos nu te mai da in spectacol oameniilor din acest oras, care trudesc zi de zi, iar voi PNL-isti acum in opozitie cautati orice prilej de a acuza pe cei de la guvernare, daca ne gândim bine voi ati fost la fel atat inainte cat si in prezent. Tocmai au fost aruncati in doua saptamani 13 milioane de euro pe festivalul de teatru, iar in urma a ramas infrastructura a sibiului nereabilitata deloc din 1989, ambuteiaje auto si nimic concret pentru fluidizarea traficului, ci doar sensuri unice!!! Asa ca stimati politiceni, sunteti un fel de acarieni, fiind mai rau din anumite privinte de cat in timpul comunismului, iar in prezent colac peste pupaza :) va treziti ca nu mai sunt bani !
Raspunde

Liviu

Acum 2 ani

In Primarii se aloca in primul rand se asigura salariile dublate, abia apoi daca mai e loc de ceva investitii. Foarte multe primarii, foarte multi functionari pe salarii foarte mari! Ce se mai aude de legea administrativ teritoriala? Ar trebui ca din 5 comune sa se faca o primarie, din 5-6 judete o regiune cu un singur consiliu regional. Daca tot isi fac salariile cum vor, sa aiba de lucru, nu sa bata centrul toata ziua.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 2 ani

Asa e cind lasi anumite tantii sa se ocupe de probleme administrative,incurca oalele de ciorba cu cele de sarmale.Este un exod de bucatarese in politica si administratie.Asta e un lucru bun.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus