Vineri,
21.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Sibiu, printre orașele unde se construiește cel mai mult: 6 motive care au dus la un boom al locuințelor

Sibiu, printre orașele unde se construiește cel mai mult: 6 motive care au dus la un boom al locuințelor

Institutul Național de Statistică anunță că numărul locuinţelor finalizate în primul trimestru din 2018 a fost în creştere faţă de perioada similară a anului trecut. Sibiu este printre județele în care au fost date în folosință cele mai multe locuințe în această perioadă.

Astfel, numărul locuinţelor finalizate în primul trimestru din 2018 a fost de 10.273, cu 189 mai multe decât în 2017. Majoritatea s-au realizat din fonduri private (10.138 locuinţe).

Cele mai multe locuinţe terminate s-au înregistrat în judeţele Cluj (1.592 locuinţe), Timiş (1.077), Ilfov (993), Bucureşti (660), Constanţa (563), Sibiu (555), Iaşi (428), Prahova (412), Argeş (349) şi Suceava (313).

Apogeul pentru cererea de locuințe noi a fost atins în Sibiu după 2016-2017, iar acest lucru a fost determinat de mai mulți factori. Ionel Oglan, administratorul agenției Oglan Imobiliare, a explicat pentru Turnul Sfatului ce a stat la baza acestui „boom” imobiliar în Sibiu:

„1. Relocarea forței de muncă din alte județe, în special Vâlcea. Drumul acestora începe odată cu înscrierea la facultate; 2. Datorită programului Prima Casă, rata la bancă era mai mică decat chiria; 3. Persoane fizice care au ales să scoată banii din bancă și să investească în locuințe noi. Câștigul este mai mare decât dobânda oferită de bancă; 4. Prețul locuințelor noi a fost și este mai mic decât cel al locuințelor vechi; 5. Valul de cerere și cumpărare pentru locuințe noi a angrenat și alți cumpărători care nu aveau în plan aceste investiții - au fost luați de val; 6. Mutarea de la un spațiu mic într-un spațiu mai mare - în special familiile tinere cu cel putin un copil”.
Ionel Oglan precizează însă că din martie-aprilie cererea pentru locuințe a scăzut semnificativ.

Mai multe autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale cu o locuință

Statistica mai arată că tot în trimestrul l 2018, au fost eliberate 8.117 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, din care cele pentru clădiri rezidenţiale cu o locuinţă au reprezentat 89,6% faţă de total. Cele mai multe autorizaţii de construire pentru clădiri individuale cu o singură locuinţă au fost eliberate pentru zona rurală, respectiv 4.867 autorizaţii, restul de 2.402 autorizaţii vizând mediul urban. Pentru clădiri rezidenţiale pentru colectivităţi au fost eliberate 22 autorizaţii de construire.

Analiza în profil regional a autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în trimestrul I 2018, faţă de trimestrul I 2017, relevă faptul că s-au înregistrat creşteri ale numărului autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (+269 autorizaţii), Sud - Vest Oltenia (+199), Sud-Muntenia (+158), Nord - Est (+47), Centru (+30) şi Bucureşti - Ilfov (+12). S-au înregistrat scăderi în regiunile de dezvoltare Sud - Est (minus 9 autorizaţii) şi Nord - Vest (minus 6).

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

manea

Acum 5 ani

Vineeee crizaaaaaaaaaaa……..
Raspunde

mm

Acum 5 ani

si urbanism de calitate Zero....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus