Marţi,
31.01.2023
Ninsoare
Acum
-2°C

Atlas Obscura: Cum „ochii hipnotizanți ai Sibiului” au devenit un simbol al protestelor din România

Atlas Obscura: Cum „ochii hipnotizanți ai Sibiului” au devenit un simbol al protestelor din România

Atlas Obscura, un ghid de curiozități și călătorii, scrie despre protestele civice din România care s-au organizat în ultimii ani, referindu-se în special la comunitatea „Vă Vedem din Sibiu” și la logoul adoptat de aceasta - ochii de pe casele Sibiului care „veghează” la corupția din țară.

În Sibiu, România, casele te privesc. Sus pe acoperișuri sunt ferestrele înguste cu deschideri întunecoase în mijlocul lor. Acestea au fost construite pentru aerisirea încăperilor unde erau depozitate pe vremuri carnea, cașcavalul sau boabele, totodată fără a lăsa să pătrundă multă lumină în interior. Aceste ferestre seamănă cu niște ochi, care oferă caselor un stil rigid, antropomorf, dând impresia că te privesc lung. În ultimele luni acestea au devenit un simbol al protestelor din România, ajungând pe bannerul celor de la „Vă Vedem” - scrie autorul de la Atlas Obscura.

Acesta amintește despre începuturile protestelor civice ample din România, din iarna anului 2017, când sute de mii de oameni și-au manifestat nemulțumirea față de inițiativele parlamentarilor de a adopta legile privind decriminalizarea corupției care le-ar fi permis politicienilor să scape de investigațiile procurorilor. Atlas Obscura face referire la datele Transparency International, potrivit cărora România „este una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană”. „Protestele din februarie au fost unele dintre cele mai masive din istoria României. Acel slogan, Vă Vedem, a apărut pe străzile din țară alături de acei ochi suspicioși”, mai scrie autorul ghidului Atlas Obscura.

Ianuarie 2018 Ianuarie 2018

După aproape un an, în decembrie 2017 protestele au continuat, iar în Sibiu - orașul care a fost condus de actualul președinte Klaus Iohannis timp de patru mandate - un grup de protestatari a adoptat „ochii Sibiului” ca și logo pe bannerul pe care îl afișează în timpul manifestațiilor. „Protestatarii pașnici spun că au creat o zonă liberă de corupție cu acești ochi în calitate de simbol al vigilenței lor continue. Românii care îi susțin trimit poze în care apar ochii Sibiului din toată lumea - Berlin, Paris, Londra, Chicago sau Canada, Singapore, Australia sau Indonezia”.

Atlas Obscura amintește și despre faptul că în Sibiu protestele liniștite continuă în fiecare zi sub același banner: ochii care sunt martori la tot ce se întâmplă, „chiar și din bucătărie aceștia te privesc”.

va vedem din bucatarie

Recent, doi clujeni au transmis un mesaj pentru politicieni: au scris cu litere uriașe „VĂ VEDEM” pe un câmp din Sâmboleni, localitate aflată la circa 50 de kilometri de Cluj-Napoca.

http://www.turnulsfatului.ro/2018/02/17/va-vedem-din-sibiu-exportat-in-cluj/

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

tal

Acum 4 ani

PE ALTII NU I-ATI VAZUT ? CUM V-ATI TREZIT ABIA ACUM ?
Raspunde

Merry

Acum 4 ani

ce vedeti voi seamana cu un carnati - este ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus