Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Cât de jos?

De ce cred eu că a acționat bine Poliția în chestiunea plăcuțelor de înmatriculare aduse din Suedia? Pentru că, spre exemplu, eu nu vreau să îi explic de pe acum odraslei mele ce înseamnă ”m...”. Ceea ce nici altui părinte de copil de opt – nouă - zece ani nu-i doresc să fie nevoit să explice. Asta dacă nu cumva e mai ”libertin” în gândire și exprimare, astfel încât să ”își vâre una și alta” încă de la micul dejun, în loc de salata pentru păpară.

Înțeleg nevoia de libertate de exprimare - cu asta lucrez în fiecare zi - dar în cazul ăsta eu cred că exprimarea vulgară trebuie menținută în limitele unui grup care își asumă un asemenea limbaj. Mergi la un concert unde fanilor le place să înjure în cor? Foarte bine, e un spațiu clar delimitat, unde îți asumi prezența de adult. Iar de îți duci și copilul, ca să înjuri mai cu obidă și să privești mândru, cu coada ochiului, cum copilul scandează înjurături, iar îți asumi în mod conștient. Căci libertatea de exprimare nu înseamnă să urlăm nestingheriți obscenități în Piața Mare. În parcarea din centru sau pe cioturile de autostradă.

Autoritățile române - probabil și sper - au explicat celor suedeze ce au ”autorizat”, odată cu emiterea respectivelor plăcuțe de înmatriculare. Drept urmare, autoritățile suedeze au reacționat normal, zic eu, anunțând revocarea numărului de înmatriculare. Probabil că, pe viitor, suedezii vor verifica mai atent semnificația anumitor numere preferențiale și în alte limbi. Cum ar fi cea din țara în care s-a născut solicitantul unor numere preferențiale.

În tot contextul acesta, îmi pare exagerată și întocmirea acelui dosar penal pe numele șoferului venit să protesteze împotriva partidului care cam duce țara asta de râpă. Hai, totuși, omul și-a ”scrijelit costisitor”, cu peste 600 de euro, propria mașină cu o înjurătură și autoritățile reacționează de parcă ar vrea să îl arunce în închisoare? Sau să pară mărinimoase mai apoi, aplicând ”doar” o amendă penală? Dosarul penal ar trebui închis cât mai degrabă, iar șefii amețiți de atâta servilism politic, cel puțin trimiși un pas mai în spate.

Incompetenții ăia care au ordonat modul de operare fac sigur parte din rândul celor care urmează orbește mișcări de genul ”Coaliția pentru familie”, adică fără să încerce să raționalizeze mai nimic, dar să reacționeze în fața unei înjurături precum în fața unei amenințări cu bombă. Puteau să acționeze calm și decent, nu să urmărească mașina astfel încât să o tragă pe dreapta la șase dimineața, pentru a-i confisca, brusc, plăcuțele de înmatriculare. Cu atât mai mult cu cât aceste numere de înmatriculare au trecut deja de mai multe runde de verificări. Puteau invita frumos șoferul la un sediu de poliție, spre exemplu, unde îi explicau faptul că obscenitățile pe stradă nu sunt, totuși, conforme unei conduite morale decente și a normelor legale, iar plăcuțele vulgare trebuie înlocuite cu numerele inițiale. Plus un avertisment către șofer căci, totuși, nu e frumos să înjuri pe stradă. Totul, în paralel cu o comunicare publică decentă a situației.

Acele plăcuțe de înmatriculare vulgare (nu are a face că e vorba de un partid sau de altul) nu au cum fi recunoscute oficial, cu atât mai mult într-o țară precum a noastră, în care adesea ne plângem de lipsa modelelor morale. Cam cât de jos putem decădea încât să susținem frenetic recunoașterea oficială a unei m..., de către o instituție a statului român precum Poliția? Serios? Cam cât de jos? Dacă ”Veorica lui Dragnea” și compania ridică ridicolul și incompetența la nivel de politică de stat, reacția de care să ne agățăm să fie cea de susținere a unei înjurături scrise pe o mașină?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

S

Acum 5 ani

Ce mai contează, Trump e președinte și mai vorbim de modele morale? Mare brânză, o înjurătură. Eu oricum știam la 8 ani ce înseamnă, nu de la părinți. Mi-as dori sa afișăm cu toții la geam mesajul E mult mai obscen ce fac ei. Noi sa lasăm de la noi? nu! Asta și vrea pesedeul .
Raspunde

Atentie

Acum 5 ani

Vulgaritatea, indecenta si josnicia n-au culoare politica. A dovedit din plin a est individ. Tocmai ptr ca ne pierdem vremea cu generalitati n-avem timp sa ne aplecam/aprofundam asupra a ceea ce conteaza.
Raspunde

Hasibusi

Acum 5 ani

Cata prostie pe partea PSDului https://www.youtube.com/watch?v=UvzzSiFrYTs
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus