Duminică,
14.08.2022
Cer Senin
Acum
25°C

VIDEO Sus pe muntele din Jina: folclor, tradiții și cumpărături. ”Aici, oamenii știu ce să aleagă”

VIDEO Sus pe muntele din Jina: folclor, tradiții și cumpărături. ”Aici, oamenii știu ce să aleagă”

Mii de oameni, localnici, dar și turiști, au urcat la finele săptămânii trecute pentru a participa la întâlnirea anuală a celor care locuiesc sau au origini în Jina. Folclor, ceva discursuri de politicieni, mâncare, reîntâlniri și cumpărături ar fi cuvintele obligatorii într-un sumar al ediției de anul acesta a festivalului ”Sus pe muntele din Jina”.

Început de sâmbătă, festivalul a fost deschis oficial duminica dimineața, când oficialitățile și-au făcut apariția în fruntea unui steag lung de câteva zeci de metri, pe care l-au prezentat a avea o suprafață de 450 de mp. Oamenii au aplaudat și, de sub umbrele sau terase, au stat lipiți de spectacolul folcloric de pe scenă. ”În 1970, erau mai puțini. Apoi, anul următor au fost tot mai mulți, iar până la urmă, după Revoluție, a intrat să ne sprijine și Consiliul Județean Sibiu, iar festivalul acesta a crescut. A crescut prin marfa care era adusă aici, căci pe timpuri nu era marfă, ca încălțămintea și îmbrăcămintea. Și în cultură a crescut festivalul. Au venit și oamenii de la oraș și s-au deșteptat și localnicii”, descrie George, de 68 de ani, din Jina, evoluția festivalului în câteva cuvinte. El spune că, în principal, festivalul este unul al regăsirii între cei plecați din satul a cărui suprafață o depășește pe cea a capitalei. ”Mulți, foarte mulți sunt plecați din comună, iar aici ne întâlnim. Căci după Revoluție au plecat și în alte țări, iar aici se întorc”, mai apreciază George.

Peste 100 de comercianți și-au întins tarabele pe pajiștea care a găzduit festivalul: încălțăminte, îmbrăcăminte, jucării, unelte și vase sunt printre produsele importate din China și aduse în vârful muntelui la Jina, pentru a fi puse în vânzare. ”Cel mai mult am vândut «slime» și «squishy». De la cel mai mic, la cel mai mare, tot copilul numai asta vrea”, râde una dintre vânzătoarele ascunse în spatele unei imense tarabe cu jucării.

Cu toate acestea, oamenii au căutat și ”tradiționalul”, iar de găsit l-au găsit în special în alimente. ”Oameni de calitate, faini, știu ce să mănânce și să aleagă, vor tradițional. Am avut friptură de miel, tocăniță de berbecuț, mămăligă, balmoș... Am mai fost la eveniment, dar e prima dată când și vând și e fain și ca participant, și în calitate de comerciant”, povestește Nicolae Ciobanu, unul din cei care a vândut mâncare preparată de el.

sus pe muntele din jina 2018 scena sus pe muntele din jina 2018 public sus pe muntele din jina 2018 2 sus pe muntele din jina 2018 1

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Volkischer Beobachter

Acum 4 ani

Ar fi fost bine ca Primăria Jina şi CJ Sibiu să amenajeze nişte coşuri de gunoi ca să se colecteze gunoiul lăsat de participanţi. O atmosferă comercială, chiar manelizată! Din păcate, farmecul de odinioară al locului s-a estompat.
Raspunde

tanti marioara

Acum 4 ani

Din pacate, nu poti lipsi de pe forum cu criticile tale, ca martie din post!
Raspunde

petre ucenic

Acum 4 ani

ba baieti voi ati fost efectiv acolo sau ati primit pozele de la cineva? eu nu am crezut ca mai exista la noi in zona atat de mult chici, gunoaie , betivi si oameni pusi pe harta. nu aveai loc unde sa calci sa nu fie gunoaie. asta denota civilizatia noastra. scandalagii satului care dadeau cu pumnul la box. betivi la tot pasul. marfa la vanzare din China fara acte si fara sa ti se dea bon. evaziune fiscala in floare. mancare indoielnica tinuta pe taraba in conditiile in care afara erau 30 de grade. la o masa cantau unii cu tobele, altii au intrat aproape pana langa scena cu Bmw urile sa se faleasca. ca la nebuni..... daca asta inseamna festivalurile la noi atunci mai bine nu le mai facem. de fapt ce am vazut acolo este o chestie generala si o oglinda a poporului nostru. nu mai iesim din chici manele si gunoaie niciodata. dupa ziua de duminica sunt ferm convins de asta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus