Duminică,
28.05.2023
Parțial Noros
Acum
11°C

Grevă generală în domeniile Sport și Tineret. „Vrem plată egală pentru muncă egală”

Grevă generală în domeniile Sport și Tineret. „Vrem plată egală pentru muncă egală”

După 2 zile de grevă de avertisment pe 27 iulie și 2 august și un miting de protest, sindicaliștii care activează în domeniile Sport și Tineret au intrat de astăzi în grevă generală. Aceștia vor „plată egală pentru muncă egală”.

ACTUALIZARE

Ministerul Tineretului şi Sportului susţine într-un comunicat de presă că greva generală declanşată în toată ţara de angajaţii MTS de la cluburi, baze sportive sau DJTS-uri nu a întrerupt pregătirea loturilor naţionale şi promite majorări salariale de la 1 ianuarie 2019. „Din informaţiile preliminarii primite din teritoriu până la această oră, activitatea sportivă, în principal a loturilor naţionale, nu este afectată într-o măsură care să întrerupă pregătirea sportivilor. Sperăm să avem angajaţi responsabili, care dau dovadă de înţelepciune şi realizează ce ar însemna întreruperea activităţii pentru pregătirea sportivilor de performanţă. Ştim că situaţia angajaţilor nu este uşoară, dar considerăm că s-au făcut paşi importanţi în ultima vreme şi suntem pe drumul cel bun în vederea ameliorării condiţiilor oferite salariaţilor. MTS îşi reiterează disponibilitatea, în măsura posibilului şi a respectării legislaţiilor în vigoare, de a ameliora şi rezolva problemele de natură salarială ale angajaţilor", se arată în comunicatul citat de Agerpres.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Sindicatul Național Sport și Tineret au anunțat că salariații din unitățile subordonate Ministerului Tineretului și Sportului, precum și din federațiile sportive naționale au intrat în grevă generală începând de astăzi, 8 august, ora 8.00. „De la declanșarea protestelor nu s-au facut progrese în rezolvarea nemulțumirilor celor care muncesc în Sport și Tineret, MTS-ul nu a inițiat negocieri reale pentru deblocarea situației reclamate. Angajații din subordinea MTS sunt hotărâți să își recapete drepturile, să nu mai muncească fără să fie plătiți și solicită “plată egală pentru muncă egală” - se arată într-un comunicat de presă.

Protestul se desfășoară la nivel național și va afecta activitatea din Cluburile Sportive Municipale, Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret, Directia pentru Sport si Tineret a Municipiului Bucuresti, Casele de Cultură ale Studenților, Complexurile Sportive Naționale și Federațiile Sportive Naționale.

Potrivit președintelui Sindicatului Național Sport și Tineret, Andy Nagy, în județul Sibiu sunt aproape 40 de angajați membri ai sindicatului: 16 activează la Direcția județeană pentru tineret și sport, iar 20 - la Clubul Sportiv Municipal Sibiu.

Sindicaliștii se plâng de faptul că angajații din cadrul instituțiilor din subordinea MTS au salarii diferite pentru funcții similare și solicită „egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plată pentru funcții similare”. De asemenea, lipsa de personal și supraîncărcarea cu sarcini a angajaților existenți este o altă problemă identificată, la fel ca și faptul că „administratorul este și mecanic, și fochist, și instalator, și șofer”. „Cumulul de funcții este dus la extrem, fără beneficii salariale, dar cu toată răspunderea presupusă de gama integrală de atribuții”, mai atențioenază sindicaliștii.

Alte revendicări și probleme identificate de Sindicatul Național Sport și Tineret:

- MTS este imun la orice propunere de corectare a situatiei salariatilor si respinge dialogul constructiv; puținele întâlniri se produc cu greu și fără finalizare concretă; - 70% dintre salarariati au venituri de 1.300 de lei net fără diferențiere în funcție de studii, funcții, răspundere sau complexitatea muncii; - nu se acordă sporul/gradația de vechime; sunt plătiți la fel și angajații cu 1 an și cei cu 35 de ani vechime (...); - în MTS în afara salariului de baza nu se acordă nici un spor prevazut de lege; - MTS impune o salarizare inechitabilă în federațiile sportive naționale, respectiv salariul minim pe economie, fără diferențiere după funcție, studii, vechime etc. - nu se acordă voucherele de vacanță în toate structurile subordonate MTS, iar impozitarea a fost realizată neunitar.
Amintim că pe data de 27 iulie 2018 și pe 2 august sindicaliștii din Tineret și Sport au organizat greve de avertisment, cu încetarea activității înter orele 10.00-12.00, salariații protestând în fața propriilor instituții. Pe 2 august, la București, în fața sediului ministerului de profil aproximativ 300 de persoane au venit la un miting, având aceleași revendicări.

Potrivit lui Andy Nagy, greva generală va continua până când revendicările vor fi satisfăcute la nivel oficial. Astăzi, sindicaliștii urmează să aibă o întâlnire la minister, la ora 15:00.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus