Duminică,
21.04.2024
Cer Senin
Acum
11°C

“Noi vrem pământ“, după 70 de ani. Peste 70.000 de sibieni și-au primit pământul înapoi

“Noi vrem pământ“, după 70 de ani. Peste 70.000 de sibieni și-au primit pământul înapoi

La 70 de ani de la naționalizare și la 27 de ani de la emiterea primei legi de după Revoluție referitoare la fondul funciar, situația retrocedării terenurilor de pe actualul teritoriu al județului Sibiu se apropie de final.

În 1991, sibienii își cereau pământurile înapoi invocând Legea 18/1991, act normativ care permitea retrocedarea terenurilor doar în limita a zece hectare. A urmat, mai apoi, Legea Lupu, după cum a fost botezată Legea 1/2000 inițiată de țărănistul Vasile Lupu, lege care ridica limita retrocedărilor la 50 de ha, dar transforma procesul eliberării titlurilor de proprietate într-un calvar. După alte inițiative mai puțin relevante acum, ultima “mare“ lege cu impact asupra retrocedărilor de fond funciar a fost cea care a primit numărul 247 în 2005, fiind adoptată sub forma unei reforme în domeniul proprietății. Legea prevedea, printre altele, faptul că terenurile trebuie retrocedate pe fostele amplasamente.

La 27 de ani de la emiterea primei legi referitoare la retrocedări, acest proces se apropie de final în județul Sibiu, spune Horațiu Marin, subprefectul județului Sibiu. “În aplicarea prevederilor Legii nr. 18/1991, Legii 1/2000 și Legii 247/2005 privind fondul funciar, la intervale de timp cuprinse între trei și patru săptămâni, Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Sibiu se întrunește în ședințe care analizează propunerile comisiilor locale și emite hotărâri cu privire la aceste propuneri. Aplicarea prevederilor privind fondul funciar se apropie de finalizare întrucât în județul Sibiu există un număr relativ mic de titluri de proprietate care urmează a fi emise. Astfel, potrivit situației transmise de către Oficiul de Cadastru și publicitate imobiliară Sibiu – Anexa 4 – Stadiul aplicării legilor fondului funciar la sfârșitul lunii iulie 2018, la nivelul județului Sibiu au fost emise un număr total de 70.274 de titluri de proprietate, reprezentând un procent de 97.15%, iar suprafața totală de teren cuprinsă în aceste titluri de proprietate este de 288.942 ha, reprezentând un procent de 97,47%“, arată Horațiu Marin, pentru Turnul Sfatului.

Subprefectul Horațiu Marin spune că retrocedările de terenuri se apropie de final în judetul Sibiu Subprefectul Horațiu Marin spune că retrocedările de terenuri se apropie de final în judetul Sibiu

Procentul de eliberare a titlurilor de proprietate a ajuns, acum, la 97,15% după ce, în luna februarie a acestui an, acest indicator era la 97,06% (iar cel al suprafețelor retrocedate – de 97,31%). Din februarie 2018 și până la finele lunii iulie, numărul titlurilor de proprietate nou eliberate este de 71, aferent unor suprafețe de pământ de peste 7.400 de ha.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ion

Acum 5 ani

Problema este ca terenurile nu au fost restituite la cei care trebuia – vezi cazul „Maricuta“, care este numai unul din foarte multe exemple. Bataie de joc fata de cei expropriati pe de o parte, iar pe alta parte jaf si coruptie maxima. Pacat de tara noastra!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus