Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Presa din toată lumea scrie despre protestele împotriva corupției din Piața Victoriei

Presa din toată lumea scrie despre protestele împotriva corupției din Piața Victoriei

Agenţiile de presă internaţionale, precum şi cele mai importante publicaţii din Statele Unite, Franţa, Italia, Marea Britanie relatează despre protestul violent de vineri seară de la Bucureşti.

"Sute de mii de protestatari s-au adunat să scandeze împotriva Partidului Social Democrat (PSD) de la guvernământ, vineri, în oraşe din România şi în capitala Bucureşti, unde jandarmii au împrăştiat gaze lacrimogene spre mulţime şi sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale", scrie Reuters.

Agenţia de presă informează că "protestatarii s-au organizat pe grupuri de români care lucrează peste hotare, supăraţi de corupţia înrădăcinată, după cum spun ei, salarii mici şi încercarea PSD de a slăbi justiţia în unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană".

La Bucureşti, unii protestatari au încercat să treacă cu forţa de linia de securitate care apăra clădirea Guvernului. Alţii au aruncat cu sticle şi pietre în jandarmi, care spun că grupuri de "provocatori" erau prezenţi în Piaţă.

Pe măsură ce protestul a continuat după lăsarea serii, jandarmii au folosit tun cu apă şi au crescut intensitatea cu care au împrăştiat gaze lacrimogene către mulţime. Într-un video publicat pe reţelele de socializare se vede cum jandarmii lovesc protestatarii non-violenţi care îşi ţineau mâinile ridicate.

Peste 400 de persoane au cerut asistenţă medicală, inclusiv doi jandarmi, potrivit ISU, care au fost separaţi de unitatea lor şi au ajuns în mulţimea furioasă. Zeci de mii de persoane au protestat paşnic în alte orae ale României, a mai precizat Reuters.

BBC News scrie: "Poliţia română s-a ciocnit cu protestatarii antiguvernamentali"

"Protestatarii au cerut demisia guvernului, obiectând faţă de eforturile de a slăbi sistemul judiciar de către social-democraţii (PSD) aflaţi la guvernare, precum şi faţă de salariile scăzute şi corupţia înrădăcinată din ţară", precizează BBC.

"Violenţe au izbucnit în timp ce sute de mii protestează împotriva corupţiei" titrează The New York Times.

"Aproximativ 100.000 de oameni s-au adunat de-a lungul zilei în Piaţa Victoriei din Bucureşti pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de Guvern, cu alte zeci de mii protestând în oraşe din ţară. Cele mai importante nemulţumiri ale lor au fost schimbările legislative despre care mulţi spun că slăbesc justiţia", scriu jurnaliştii de la NYT.

"Vrem democraţie şi legi care apără ceteţenii, nu politicienii", a spus Moise Mărăcine, în vârstă de 33 de ani, care a zburat din Marea Britanie unde trăieşte pentru a protesta.

Organizatorii au căutat să atragă români care trăiesc în afara ţării la manifestaţie, fiind cea din urmă dintr-o lungă serie.

The Guardian scrie că sute de persoane au fost rănite în România după ce emigranţii s-au întors să lupte împotriva corupţiei. Jandarmii din Bucureşti au folosit gaze lacrimogene şi tun cu apă, vineri noaptea, împotriva mulţimii, mulţi având nevoie de îngrijiri medicale.

Liberation titrează: "România: Trebuie să facem ceva pentru ca fiilor noştri să nu le fie ruşine că sunt români"

"Aproape un milion de români din străinătate s-au unit la o manifestaţie, vineri, împotriva Partidului Social Democrat, acuzat că atacă lupta împotriva corupţiei şi slăbeşte Statul de drept", potrivit publicaţiei franceze.

"Diaspora română împotriva corupţiei", relatează La Reppublica.

"La Bucureşti, gaze lacrimogene şi tun cu apă pentru a dispersa manifestaţia emigranţilor români" este titlul din Le Monde. 

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Liviu

Acum 5 ani

Sunt prea multi corupti. Nu vor demisioana din pacate!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

tanti marioara

Acum 5 ani

Acest miting nu e impotriva coruptie. Numai acum si-au dat seama de coruptia din tara? Asta-i poveste veche! Mitingul este o incercare de preluare a puterii prin forta! Am mai trait noi de-astea si iin decmbrie 89...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus