Numai în primele 10 zile ale lunii august în România au fost confirmate peste 600 de focare de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici. Deși boala evoluează în două zone geografice - nord-vest, respectiv sud-est - la prima vedere fiind departe de județul Sibiu, autoritățile centrale anunță aproape zilnic despre măsurile întreprinse. În Sibiu, autoritățile județene spun însă că nu există niciun pericol. Mai mult decât atât, una dintre direcțiile județene îi trimite pe sibieni să se informeze de pe site-ul unei televiziuni de la chișinău despre pesta porcină, publicând un link către aceasta.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat recent că „evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe”. De asemenea, în perioada 1 ianuarie – 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, dintre care 640 în gospodăriile populației, una într-o exploatație de tip A, 3 în exploatații comerciale și într-un abator aparținând unei exploatații comerciale. Tot în aceeași perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreți.
PPA evoluează în România în două zone geografice cu dinamică diferită. Astfel, în zona de Nord -Vest boala evoluează lent, chiar staţionar, cu număr de 35 de focare, confirmate în județele Satu–Mare (nouă cazuri în gospodăriile populației și 10 cazuri la porci mistreți), Bihor (26 în gospodăriile populației și un caz la mistreț) și Sălaj (2 cazuri la mistreț). Iar în zona de Sud-Est a României, au fost înregistrate 610 focare de PPAîn județele Tulcea (494 focare), Brăila (23), Constanța (29), Ialomiţa (62) și Galați (2).
Pe 13 august autoritățile au anunțat că au fost stinse primele focare de pestă porcină africană - în patru gospodării din comuna Micula, județul Satu – Mare. Virusul însă s-a extins în altă parte: două zile mai târziu, pe 15 august a fost confirmată prezența bolii la porcii din două gospodării din comuna Borcea, județul Călărași.
ANSVSA precizează că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Măsuri întreprinse în județul Sibiu
Județul Sibiu, la fel ca celelalte județe din centrul țării, nu este afectat de pesta porcină africană. Chiar și așa ne-am propus să vedem dacă autoritățile județene iau anumite măsuri de prevenție, așa cum s-a întâmplat în alte județe: în Giurgiu, spre exemplu, acolo unde la sfârșitul lunii iulie a fost anunțat cod roșu de apariție a bolii, s-au organizat ședințe cu primarii și s-a asigurat ca stocurile cu soluţii dezinfectante, cizme de cauciuc, atomizoare pentru dezinfecţie etc. să fie pline.
La nivelul județului Sibiu situația e calmă - dictată de amplasarea geografică față de cele două focare. Măsurile autorităților se limitează cel mai des la informarea cetățenilor despre această boală pe site-urile direcțiilor regionale de profil.
Pe site-ul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a fost publicat un comunicat de presă pe data de 29 iunie, când boala era prezentă doar în județele Tulcea și Satu-Mare. Printre recomandările publicate de direcție se numără interzicerea hrănirii porcilor cu resturi menajere, mai ales dacă acestea conțin carne sau produse din carne de porc/mistreț; interzicerea achiziționării de purcei din locuri necunoscute; evitarea deplasărilor în județele unde evoluează boala etc.
Odată cu evoluția bolii în România am solicitat direcției mai multe detalii, însă n-am primit niciun răspuns. Tot pe site-ul instituției mai poate fi găsit un poster în care se anunță că la punctele de trecere a frontierei este interzisă introducerea în țară a cărnii de porc, de orice fel, din afara spațiului comunitar.
Direcția județeană de Agricultură este mai inventivă. Atunci când deschizi site-ul instituției apare o atenționare: „ATENȚIE! Pesta porcină africană este extrem de contagioasă și mortală pentru mistreți și porci domestici. Nu există tratament și nici vaccin care să protejeze porcii de boală”. E vorba despre o imagine în care sunt oferite informații generale despre cum se manifestă această boală și în care se precizează că aceasta nu se transmite la om, iar „dacă aveți orice suspiciune, anunțați de urgență medicul veterinar”.
Tot pe site-ul direcției este publicat și un extras al acțiunilor care se impun pentru combaterea bolii, precum și sfaturi pentru cei care dețin porci. Directorul adjunct al instituției, Dumitru Molosit, ne-a spus că pentru sibieni nu ar trebui să existe îngrijorări. „La nivelul județelor din centrul țării boala nu există. Ea e izolată în cele două centre nord și sud. E izolată și stabilizată. Acum se reduce numărul cazurilor datorită măsurilor luate de ministrul Agriculturii. Mergem înspre bine. Asta e realitatea și ăsta e adevărul”, ne-a spus Molosit.
Cea mai curioasă situație am întâlnit-o la Direcția Județeană de Sănătate Publică. Pe 13 august, la categoria „Ultimele articole” a fost publicat un comunicat cu tilul „Informații despre pesta porcină”. Aici găsim câteva informații pe scurt despre boală - precum că aceasta se transmite prin contact direct dintre porcii domestici şi/sau sălbatici, bolnavi şi cei sănătoşi; că porcii sănătoşi se pot infecta și prin contactul cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi contaminate sau că infecţia poate fi contactată și prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie. Reprezentanții Direcției Sănătate Publică subliniază faptul că produsele din carne de porc provenită de la animalele infectate cu virusul pestei porcine nu constituie un pericol pentru oameni, „dar este recomandat a nu se consuma”. În final, pentru mai multe detalii instituția a plasat un link către o știre din 2016 publicată pe site-ul unei televiziuni private de la Chișinău, Publika.md. Este vorba despre o știre veche, de 2 ani, în care se anunță că a fost depistat primul caz de pestă porcină în Republica Moldova, boală importată la acel moment din Ucraina, în care sunt atașate și informații generale despre acest virus.
Potrivit ANSVSA, pesta porcină africană nu afectează oamenii, însă are un impact la nivel social și economic.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Siguranța Alimentelor Sibiu , Republica Moldova , În Sibiu , Pestă Porcină Africană , Direcția Județeană , Sănătate Publică , Judeţul Sibiul , Direcției Sanitară Veterinară , Dumitru Molosit , Reprezentanții Direcției Sănăt
Vizualizari: 1114
Ultimele comentarii
Acum 52 minute
Newman
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
Xxx
Acum 2 ore
Bathory
Acum 2 ore
AndreiM