Marţi,
27.07.2021
Cer Senin
Acum
21°C

VIDEO După-amiază gastronomică în centrul Sibiului. ”Vorbim de o cantitate foarte mare de carne”

VIDEO După-amiază gastronomică în centrul Sibiului. ”Vorbim de o cantitate foarte mare de carne”

Concursul pentru desemnarea ambasadorului Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană 2019, în paralel cu Cupa Sibiului în artă culinară și prepararea a doi tauri la proțap sunt evenimentele care se desfășoară, duminică după-amiaza, în Piața Mare a Sibiului. Bere locală, vin sibian și alte produse locale sunt, de asemenea, parte a ofertei din centrul orașului.

Alin Costea, Andra Andriuc, Rareș Moga și Constantin Fesan sunt cei patru bucătari dintre care va fi ales cel care să reprezinte Sibiul la competiția European Young Chef Award, care va avea loc în Irlanda, la finele lunii noiembrie. Cel mai bun dintre cei patru va primi titlul de ambasador al Sibiului, Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Competiția dintre cei patru finaliști este programată să înceapă în Piața Mare de la ora 18:00. Până atunci, însă, a fost lansat un alt concurs, organizat de Asociației națională a bucătarilor și cofetarilor din turism din România. Concursul poartă numele de Cupa Sibiului în artă gastronomică, iar din 24 de tineri bucătari înscriși, au fost selectați șase în finala acestei competiții. Balmoș din Mărginime, mușchiuleț de berbecuț sau mușchiuleț de căprioară sunt doar câteva din preparatele cu care tinerii bucătari se ”duelează în Piața Mare”. ”Ne-am gândit că e frumos să oferim tinerilor bucătari ai Sibiului – care se pregătesc să facă față puternicelor evenimente de anul viitor - ocazia să concureze, să demonstreze cine e mai bun. E o cupă organizată de o asociație profesionistă, cu bucătari profesioniști”, spune Adrian Neag, din partea Asociației națională a bucătarilor și cofetarilor din turism din România. Potrivit lui, printre criteriile de departajare intră și sursa materiei prime, încurajate fiind ingredientele locale și de sezon, dar și costul produsului final.

Mai bine de jumătate de tonă de carne de taur

Totodată, în Piața Mare a Sibiului, bucătarii reuniți sub numele Masters of Flames, au început să prepare doi tauri la proțat. Taurii, din rasa Angus, au fost crescuți la Marpod, în județul Sibiu, și – împreună – carcasele lor cântăresc aproximativ 560 de kilograme. ”Ideea cu pătrunsul e delicată. Noi vorbim de o cantitate foarte mare de carne, cine spune că se pătrunde până la os e ușor «defazat». Când avem un volum atât de mare de carne, pătrunderea se face până la aproximativ doi centimetri. Dar noi vom tot găti din acest proțap până diseară, îi invităm pe toți sibienii alături de noi, să guste din aceste preparate”, afirmă Radu Zărnescu, bucătar Masters of Flames, cel care – în urmă cu o săptămână – a gătit la proțap, în Muzeul din Dumbrava Sibiului, un taur de o tonă.

Evenimentele de duminică, din Piața Mare a Sibiului, se vor încheia cu un concert al trupei Subcarpați, programat să înceapă de la or 21:30.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus