Luni,
01.06.2020
Ploi Scurte
Acum
10°C

Phoenix. Restaurantul inginerului care a descoperit ”bucătăritul”

26 August 2018 21:22

Phoenix. Restaurantul inginerului care a descoperit ”bucătăritul”

De ceva vreme, pe ”insipida” Cale a Dumbrăvii, porțiunea cu sens unic, la un demisol dinspre intersecția cu bulevardul Mihai Viteazul, funcționează un restaurant. Pe timp de vară, Phoenix Fine Art Cuisine (pe numele întreg) beneficiază și de o terasă, astfel că acum capacitatea îi este dublă față de ce se va întâmpla în sezonul rece.

Restaurantul nu are meniu. Deocamdată. Pentru că bucătarul-proprietar, care de formare este inginer și care a decis să-și schimbe brusc traiectoria, a vrut să vină cu o altfel de idee. Ideea zilei a numit-o el: adică dacă omul are pui sau porc și ceva legume, mergi la el la restaurant și îi ceri să îți prepare din ce are omul în ziua respectivă. Se pare că proiectul nu a funcționat tocmai după ideile inițiale. Dar, despre asta, îți va putea povesti chiar bucătarul, din spatele blatului care îl desparte de sala de mese: bucătăria de la Phoenix e una deschisă, așa că, practic, poți mânca chiar la blatul-bar, din spatele căruia bucătarul nu va înceta să îți povestească despre experimentul său culinar. ”Venea lumea și nu prea știa ce să ceară. Așa că am făcut un fel de meniu al zilei și dacă vrei ceva anume, mâine acel ceva devine ideea zilei și îl pun în meniu, dacă nu a venit deja cineva cu o altă propunere”, vorbește Cristi, după cum se recomandă bucătarul fost inginer.

La ora la care am fost noi, nu mai era nimeni prin restaurant. În meniul zilei era o ciorbă de tarhon cu cartofi și o iahnie cu cârnăciori. Dar bucătarul nu se lasă și îți povestește cum a încercat până acum peste 80 de rețete, de la mâncare indiană cu pireu la coaste cu sos barbeque, antricot de angus cu țelină și legume, chiar și shaorma la cuptor, paella, ba și mici reinterpretați în foietaj, ardei umpluți, mazăre cu pui sau chiar și un fel de tigaie picantă cu mămăligă și cartofi la cuptor. ”Pe asta niște turiști israelieni mi-au cerut-o”, îți arată Cristi pozele de pe telefon cu preparatul respectiv. În rest, rețetele le are de la mama lui, le mai culege de prin cărțile lui Jamie Oliver și alte cărți pe care oricând e dispus să ți le arate.

Pentru că nu mai era lume, iar bucătarul – ospătar – patron avea chef de povești, m-am așezat la bar, unde mi-a așezat rapid ciorba zilei respective în față. ”Banala” ciorbă combina dincolo de gustul afumăturii de porc, al cartofilor, și al tarhonului, și umbra unei mâini discrete de mărar și a unui pumn de mazăre, plus o poală de alte legume. Și deși venisem nu foarte flămând, nu m-am lăsat până nu am dovedit farfuria care l-a început nu credeam că avea a mă impresiona.

Ciorbă de tarhon cu cartofi și afumătură Ciorbă de tarhon cu cartofi și afumătură

Până să se prăjească și cârnăciorii pentru felul principal, bucătarul mai aduce o farfurie cu niște cârnăciori. ”Pentru bere”, lămurește el, de fapt un motiv pentru a povesti și istoria cârnăciorilor, aduși de la Deva, de una un ”bun prieten” care, la fel, și-a lăsat nu mai țin minte ce afacere pentru a crea mezelurile ale căror rețete le-a găsit uitate prin niște arhive vechi ale familiei. Care poveste se leagă, mai apoi, cu cea a lui Nicu Covaci, de la Phoenix, care mănâncă adesea pe aici și mai are și câte o cântare. Și până să se prăjească bine cârnăciorii, mai e timp și de povestit despre deserturile pe care le face, de la tot felul de torturi, la plăcintă americană, plăcintă cu piersici plate, cu prune ori cu mere.

Iahnia de la felul principal... ce poate fi deosebit la o iahnie, mai ales că omul nu caută briz-briz-uri prin farfurie? Ei bine, în cazul de față era vorba de una gătită după ceva rețetă englezească – povestea tot bucătarul – la care a mai îndrăznit el să pluseze cu niscaiva coriandru și anason. Și, ca un făcut, al naibii că iahnia respectivă chiar avea un alt gust față de clasicele boabe fierte pe care românii le mănâncă în zilele de post. Alăturat, cârnăciorii ușor picanți și cu ceva urme de oaie prin interior, completau gustul unei mâncări simple, de altfel, dar cu gust nou.

Înainte de plecare, musai să primesc și prăjitura, insistă omul. Era vorba de plăcinta cu piersici plate. N-am mai apucat să o fotografiez, că de la prima linguriță de gust nu m-am oprit până nu am terminat-o.

La final, pe nota de plată erau trecuți 33 de lei: 23 de lei pentru ideea zilei cu tot cu prăjitură, iar restul pentru berea fără alcool. ”Dacă ai vreo ideee, scrie-mi pe grupul de WhatsApp și mâine îți pregătesc”, mi-a mai urat bucătarul, înainte de a-și lua în primire grupul care rezervase toată terasa.

Anghel Salină

Comentarii

14 comentarii

Iomis

Acum 1 an

Cum arata mancarea!!! Nu as manca acolo nici pe gratis! Nici nu vreau sa ma gandesc la conditii de gatit
Raspunde

Hasibusi

Acum 1 an

ramai la mancare de praz, 365 zile pe an, de trei ori pe zi
Raspunde

caragiale

Acum 1 an

autorul asta e in stare sa mai scrie si altceva decat compunerile astea retarde???? ce n-aiba de ziaristica e asta?
Raspunde

vasile

Acum 1 an

Pai de :-) - specialistul bucatar cu 5 grade, care a scris recenzia trebuie sa se faca remarcat cumva. Daca nu are calificare macar prin reactiune. Se mai si ia de inginerul care a schimbat domeniul :-). :-)
Raspunde

Deiu

Acum 1 an

De ce atata malitiozitate??? Ar fi fost un review asa dragut daca nu existau acele remarci acide din loc in loc. Ti-a placut localul/curatenia? DA Ti-a placut mancarea? DA Ti-a placut ospitalitatea/amabilitatea omului cu care ai interactionat? DA Dar nuuuuuu, trebuie sa muscam un pic din om, ca altfel nu ne simtim bine... oooof...
Raspunde

Calin

Acum 1 an

e un restaurant aparte cu mancare buna si portii generoase.
Raspunde

Elena

Acum 1 an

Absolut genial! De data asta aveți dreptate. Super ideea, perfectă mâmcarea! Atmosferă incredibilă! Succes!
Raspunde

geo

Acum 1 an

Pacat ca te vinzi pentru o portie de fasole. Asa cum a dovedit ca nu e inginer, nu va dovedi ca este nici bucatar.
Raspunde

Caius

Acum 1 an

That's a 60.000 euros comment!
Raspunde

vasile

Acum 1 an

Pai Daca erai atent il vedeai si pe Nicu Covaci. Probabil ca nu l-ai vazut din cauza Iahniei englezesti. Oamenii sunt la inceput si ar trebui incurajati :-) Oameni faini mancare buna . Plus ca mai prinzi si o cantare.
Raspunde

Dan Capitan

Acum 1 an

Mi-am dat seama cat de priceput e cel care scrie aceste articole/recenzii pentru restaurantele din Sibiu, dupa ce am vazut ca a scris "pireu". Deci n-ai cum, nu poti sa critici nici o clatita cu gem daca tu spui "pireu".
Raspunde

dancp2

Acum 1 an

de gustibus......................
Raspunde

Ion al Ionului

Acum 1 an

ciorbă de tarhon cu cartofi? mă nene, sigur n-ai greșit ordinea?
Raspunde

TiTi

Acum 1 an

ai gustat macar o data ciorba de cartofi cu tarhon ??? iti recomand
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus