O profesoară din Sibiu acuză directorul școlii în care activează și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) de faptul că nu i se permite să mai activeze după vârsta de pensionare. Acest drept i-l oferă o hotărâre din iunie a Curții Constituționale, spune ea. Conducerea instituției școlare se apără cu cererea semnată de profesoară la începutul anului în care anunță că se pensionează.
Eugenia Taban activează în sistemul de învățământ românesc din anii '80. De la începutul anilor 90 este profesoară de limba engleză la Școala „Regele Ferdinand” din Sibiu. În această perioadă a activat cu cinci directori. Cu actualul director al școlii spune că nu a avut conflicte până acum. Astfel că între timp Taban a ajuns mâna lui dreaptă, fiind numită și director educativ al instituției, fiind și membru în consiliul de administrație.
În 2018 Eugenia Taban a ajuns la vârsta de pensionare și, conform legii, era obligată să depună cerere privind încheierea activității. Astfel că la începutul acestui an, profesoara a depus-o. În prezent, în România vârsta de pensionare este 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Această prevedere însă a fost considerată discriminatorie acum 2 ani, când în cadrul unui litigiu de muncă examinat la Tribunalul București a fost depusă o excepție de neconstituționalitate. După 2 ani, în iunie 2018, Curtea Constituțională a emis o decizie în care explică faptul că femeile ajunse la vârsta de 63 de ani își pot continua activitatea, dacă își doresc acest lucru, până la vârsta de 65 de ani, vârsta când se pensionează bărbații. Cu alte cuvinte, contractul de muncă nu poate fi considerat încetat la vârsta de 63 de ani al femeii în mod automat, decât dacă femeia optează pentru acest lucru:
Din textul deciziei CCR: „(...) Astfel, dispozițiile art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003 sunt constituționale numai în măsura în care, la împlinirea vârstei legale de pensionare, dau dreptul femeii să opteze fie pentru deschiderea dreptului la pensie și încetarea contractului individual de muncă în curs, fie pentru continuarea acestui contract, până la împlinirea vârstei legale de pensionare prevăzute pentru bărbați, la acea dată (…) În măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan”.„Eu am aflat din presă că s-a dat o astfel de hotărâre. S-a dat hotărârea, dar eram convinsă că va fi informată și școala, și Inspectoratul (...) I-am spus directorului că aș vrea să continui. Directorul mi-a promis solemn că nu dă catedra (...) Într-un fel convinsă, dormeam foarte liniștită cu gândul că directorul o să-mi accepte continuitate, știa toată școala că eu mai vreau să rămân, dacă se poate, în general fiind o tipă foarte activă”, spune Eugenia Taban.
Învățătoarea spune că la un moment dat a simțit o reticență din partea directorului școlii, Mihai Frâncu, astfel că a depus la secretariatul instituției o cerere în care solicită anularea cererii de pensionare și „rămânerea în câmpul muncii în aceleași condiții avute anterior până la vârsta de 65 de ani conform hotărârii CCR”. „Mi-a zis că postul s-a luat la concurs. Am rămas tablou. I-am zis că vreau să rămân conform acestei hotărâri a CC. Cică nu se mai poate, postul e luat”, a adăugat Taban.
A ajuns la IȘJ, acolo unde, spune ea, a întâlnit o atitudine aproape batjocoritoare. „Am depistat că instituția e destul de naivă. Nu aveau nicio cunoștință. Am ajuns la resurse umane. Un om mai miștocar și mai pamfletar n-am văzut în viața mea”, adaugă Mihail Găianu, fiul profesoarei și lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, care a decis să se implice în această situație.
Cei doi sunt gata să meargă și în instanță. „N-am știut că o să ajungem până aici, dar dacă și președintele României a demis-o pe Kovesi în baza unei hotărâri a CCR, atunci dacă în acest caz nu - e strigător la cer”.
Versiunea directorului
Director al Școlii gimnaziale „Regele Ferdinand” din Sibiu este Mihai Frâncu. Acesta spune că regretă conflictul iscat, dar nu se consideră vinovat de situația creată. „În luna ianuarie, după ce timp de 3 ani școala i-a oferit posibilitatea să-și continue activitatea, a făcut o cerere de pensionare, pentru că nu se mai putea să aibă o altă continuitate la catedră. După cerere, IȘJ a vacantat postul, pentru că din toamnă trebuia să vină cineva la catedră. În data de 11 iulie, la concurs s-au prezentat mai mulți candidați și un candidat a luat postul. Ulterior, în data de 7 august, dna profesoară a venit în școală și a cerut anularea cererii de pensionare” - explică Frâncu.
Acesta mai spune că cererea de pensionare a produs niște efecte și că nu are ce face, iar conflictul urmează să fie soluționat de Inspectoratul Școlar. „După ce am primit cererea am făcut o adresă către IȘJ ca să soluționeze această situație. Pentru că și doamna care a câștigat concursul își dorește să rămână pe post. Luni va fi ședință de consiliu de administrație la Inspectorat și se va analiza această situație. Noi, ca școală, nu putem decât să regretăm ceea ce s-a întâmplat și faptul că cererea de anulare a cererii de pensionare nu a venit mai repede, pentru ca să se poată retrage postul”. Mai mult decât atât, într-un răspuns pe care i l-ar fi trimis profesoarei Taban pe 24 august, Frâncu a menționat că a propus IȘJ „anularea deciziei de repartizare pe postul/catedra de limba engleză a unui cadru didactic și menținerea dumneavoastră pe postul/catedra de limba engleză”.
La rândul său, șeful IȘJ Sibiu, Ștefan Firu, spune că este gata să creeze o comisie care să examineze acest caz. „Mă îndoiesc însă că directorul de la această școală face gafe”, a precizat Firu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Tribunalul Bucureşti , Ștefan Firu , Piaţa Regele Ferdinand , Curtii Constituționale , Curtea Constituţională , Inspectoratul Şcolar Judeţean , Eugenia Taban , Mihai Frâncu , Mihail Găianu
Vizualizari: 7510
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Unul
Acum 8 ore
Emil
Acum 8 ore
@Rodica
Acum 8 ore
///
Acum 10 ore
Anonima