Peste 100 de proiecte au depus sibienii în cadrul programului bugetare participativă inițiat de Primărie în vara acestui an. Pe 30 august este ultima zi când aceștia mai pot înregistra un proiect pentru modernizarea sau amenjarea cartierului/orașului în care locuiesc.
Cele mai multe proiecte (27) au fost depuse la categoria „Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației”, iar câte 25 de dosare au fost înregistrate pentru „Alei, trotuare și zone pietonale” și „Spații verzi și locuri de joacă”. La categoria „Amenajare spații publice” au fost depuse 17 proiecte, iar pentru „Educație” și „Smart City” câte nouă, respectiv patru proiecte.
„Alei, trotuare și zone pietonale” - Treceri iluminate, pietonala Bălcescu reamenajată
Unul dintre proiectele depuse vizează amenajarea de treceri de pietoni iluminate inteligent. Pentru aceasta, autorul proiectului crede că este necesară suma de 150.000 de euro.
„Traversările pietonale sunt unul dintre cele mai periculoase locuri din domeniul transportului. Pentru a limita numărul de accidente, în special seara și pe timpul nopții, este necesară iluminarea suplimentară pentru ca pietonii să fie văzuți în traversare pe trecerea de pietoni. În majoritatea cazurilor, trecerile pietonale sunt iluminate insuficient”, argumentează autorul.
Proiectul nu are setată o locație exactă, însă se precizează că sunt vizate trecerile de pietoni nesemaforizate din apropierea grădinițelor, școlilor, piețelor agro-alimentare etc.
„SIBIU – ZONĂ CENTRALĂ PIETONALĂ” - 75.000 de euro, atât cere autorul unui alt proiect pentru recondiționarea fațadelor tuturor clădirilor istorice din centrul Sibiului.
„Dacă Primăria Craiovei sau a Oradei a putut face acest lucru, noi de ce nu putem?”, se întreabă autorul proiectului.Acesta mai crede că este necesară regelmentarea mărimii și aspectului teraselor din centru. „Acest lucru nu poate fi lăsat la latitudinea propietarilor de terase întrucât pentru ei nu contează decât profitul (cât mai multe mese, cât mai ieftin totul). O asemenea terasă nu ar trebui să aibă mai mult de 10 mese din lemn sau metal, iar spațiile dintre terasele alăturate să fie de cel putin 10 m. Trebuie ținut cont și de aspectul estetic”, mai scrie acesta. Proiectul vizează zona pietonală Nicolae Bălcescu + Piața Mare.
Altcineva propune un proiect ce va separa aleea bicicliștilor de cea a pietonilor în Parcul Sub Arini - un proiect ce ar costa 100.000 de euro. „În acest moment din zona aparatelor de fitness și până în zona străzii Avrig a fost marcată o pistă de bicicletă peste vechea alee de pietoni. Pietonii ciculă în continuare pe actuala pistă de biciclete, iar acest lucru e periculos. Problema poate fi rezolvată parțial de la aparatele de fitness și până la strada Avrig în felul următor: De la chioșcul de pe Titu Maiorescu și până în fața terasei Bolta rece se reconstruiește aleea și se lărgeste la 4m și se separă o pista de biciclete și o alee de pietoni. În dreptul fostei intrări la bolta rece începe și o alee care duce în jos către pârâu, o alee pietruită. Această alee pietruită va deveni noua pistă de biciclete, lăsând actuala pistă pietonilor. Se montează câteva gărdulețe în paralel cu loc. de trecere pt pietoni care să nu mai permită accesul biciletelor. Se asfaltează, liniază și se iluminează noua pistă de biciclete din fața Bolta Rece până la subtraversarea străzii Avrig (...)”.
„Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației”: parcare subtarană Carama 90 sau city tour prin Sibiu
Suma maximă care poate fi solicitată în cadrul acestui program - 150.000 de euro - este cerută pentru proiectul „Parcare subterană Cazarma 90”.
„În urma unui ordin din anul 1987 s-a demolat Cazarma 90 rămânând doar planșeul clădirii, pe care s-a creat o parcare supraterana. O parte a molozului rezultat din urma demolării s-a umplut subsolul clădirii. Pentru executarea lucrării este ncesar eliberarea (excavarea) subsolului de moloz și proiectarea unei intrări în subsol dintre Bd. Corneliu Coposu prin curtea fostei cofetării-grădina de vară „Nufărul" s-au prin coborâre dinspre parcarea supraterană existentă”, explică autorul proiectului. Acesta mai precizează că lucrarea „nu ar ridica costuri mari de cheltuială pe considerentul că structura de bază este într-o stare încă foarte sănătoasă și rezistentă”.„SIBIU CITY TOUR” - un proiect de 50.000 de euro este propus pentru a plimba turiștii străini pe străzile orașului. Acesta este asemănător cu conceptul Hop on-Hop off care există în alte orașe europene. Astfel, autorul proiectului propune crearea unui circuit turistic cu cel puțin două mini autobuze, care să circule zilnic în toate sezoanele, cu stații în punctele de interes turistic în și de lângă oraș.
Un alt sibian propune instalarea unor camere video pentru identificarea facială a oamenilor pe toate principalele artere ale orașului. Pentru acest proiect, spune că ar finevoie de suma maximă, de 150.000 de euro.
„Asistăm la tot mai multe infractiuni în trafic, care sunt comise de anumiți indivizi: femei și bărbați agresate(ți) atât verbal cât și fizic, de participanți la trafic violenți; turișți care de asemenea sunt victime, unor astfel de violențe în trafic (...)”, argumentează acesta.Autorul consideră că montarea de camere video cu identificare facială este una dintre soluții, plus un sistem video performant, care să faciliteze accesul liber, pentru toate organele competente, atât pentru prevenție, cât și pentru acționarea în timp real, în caz de intervenție.
„Spații verzi și locuri de joacă”: construire terenuri de fotbal, modernizare parcuri
Altcineva a ales să propună crearea „zonei recreaționale Lazaret pentru adulți și copii”, un proiect costurile căruia s-ar ridica la 95.000 de euro.
„Proiectul se dorește a fi implementat in cartierul Lazaret sub Podul Gării, într-un spațiu nefolosit cu o suprafață de aproximativ 2000 m2”, spune autorul.De ce Cartierul Lazaret? Pentru că este complet neglijat din punct de vedere al spațiilor verzi și al locurilor de joacă, găsirea unui loc potrivit fiind o provocare în momentul de față, răspunde cel care a înregistrat proiectul.
Efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru construcția unei academii de Fotbal în Sibiu, precum și amenajarea unui „teren multisport” în Ștrand sunt alte două proiecte propuse pentru finanțare. Primul ar costa 50.000 de euro și se propune a fi amplasat pe un teren de circa 5-7 hectare în Sibiu „preferabil la ieșire spre Mediaș”.
Cel de-al doilea proiect ar valora 65.000 de euro și ar veni în sprijinul comunității locale, prin sprijinirea diverselor activități sportive. Sportul aduce împreună oameni din şcoli diferite, cu o cultură diferită şi comunităţi diferite, argumentează autorul proiectului. Acesta propune ca terenul să fie amplasat lângă Școala gimnazială nr. 1.
„Modernizarea Parcului Piața Cluj. Municipiul Sibiu” - este denummirea altui proiect care ar putea să coste 51.780 de euro. „Parcul Piața Cluj este situat pe strada cu același nume, într-un cartier frumos, liniștit de case de locuit, visavis de Școala nr. 12, dar, este neglijat de autorități”, atenționează autorul proiectului. Acesta spune că cele câteva bănci, spațiul de joacă pentru copii sunt într-o stare avansată de degradare, iar în parc „nu mai sunt nici alei, nici gazon....nimic ce să atragă pe cineva....cu toate acestea este mereu plin de mămici cu copii, de elevii de la școală...printre crengi căzute din copacii existenți dar neglijați și ei, pe aleile neclare și numai cu gropi și urme de pietriș.....”
„Amenajare spații publice (mbilier urban etc.)”: dinozauri în parc, acces la monumentul din Gușterița
„Dinosaur Land în Parcul Sub Arini” - 150.000 de euro. Scopul acestui proiect este „dezvoltarea și extinderea parcului!”, spune cel care a înregistrat un astfel de dosar. Potrivit autorului, sunt multe porțiuni din parc, care nu sunt iluminate, iar soluția este montarea de stâlpi de iluminat stradal, pe aceste porțiuni unde noaptea nu se poate circula!”. „În fucție de factorii de decizie, în incinta Parcului Sub Arini, se poate creea un spațiu special destinat decorațiunilor urbane (dinozauri), care sunt o reală atracție pentru copiii. Intrarea în acest spațiu poate să fie liberă sau contra cost”, mai adaugă acesta.
Alt sibian propune iluminarea integrală a pistei de biciclete pe tronsonul Zoo Sibiu - Muzeul ASTRA - Rășinari. Acest proiect ar costa 50.000 de euro. „Creșterea atât a numărului de locuitori ai Sibiului care aleg să practice ciclismul pentru îmbunătățirea condiției fizice, cât și a turiștilor care închiriază biciclete în scop de recreere, constituie un argument în favoarea acestei investiții”, spune autorul.
La această categorie a fost înregistrat și un dosar care prevede amenajarea de spații de jaocă și agrement pentru câini. Valoarea proiectului s-ar ridica la 10.000 de euro și presupune, conform descrierii autorului dosarului, împrejmuirea unor spații cuprinse între 1.000 și 4.000 de metri pătrați, în funcție de spațiile disponibile, pentru a oferi posesorilor de animale de companie (în speță câini) un loc unde să își plimbe patrupedul fără a fi nevoit să îl țină în lesă. Un astfel de spațiu ar fi îngrădit, iar accesul ar fi gratuit”.
Acesta crede că este nevoie de coșuri de gunoi, automate pentru pungi și mănuși, băncuțe, mobilier pentru joacă. Opțional, spațiile pot avea și o țîșnitoare pentru apă și pot fi iluminate pe timpul serii și nopții.
„Consider că ar fi nevoie de astfel de locuri în mai multe zone ale orașului: Parcul Sub Arini (zona de lângă râu din dreptul străzii Luarea Bastiliei); Valea Aurie (zona verde de lângă aleea Str Theodor Aman; Ștrand (pe strada Maramureșului, între șosea și calea ferată) etc. Pot fi identificate de către autorități mai multe astfel de spații”.Nici cartierele de la periferia Sibiului nu sunt uitate. Spre exemplu, cineva propune proiectul „Amenajare și acces la monument Gușterița”, care să coste 50.000 de euro. „Valorificarea monumentului prin: amenajarea unui părculeț, turn de observație, scările de acces de la intersecție str. Malinului/Vinului, grădina de vară etc.”, descrie autorul proiectului.
La categoria „Educație” cele nouă proiecte vizează implementarea de programe educative în școli, deschiderea a două noi laboratoare la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”, dotarea cu mobilier și laptopuri a Colegiului Tehnic „Terezianum” din Sibiu, dar și crearea unui „spațiu prietenos și relaxat unde vizitatorii Grădinii Zoologice pot interacționa direct cu animalele”. De asemenea, se propune reabilitarea Bazei sportive din spatele Complexului de Ntaie Olimpia (150.000 de euro).
Extinderea rețelei de internet Wi-Fi în tot orașul este unul din cele patru proiecte înregistrate la categoria „Smart City”.
Un alt proiect propune dotarea cu dispozitive de urmărire GPS a unui număr de 107 de autobuze (flota acutală), pe liniile principale care leagă Aeroportul de Centrul Istoric, Zona industrială de Vest cu Zona rezidențială din Sud, zona comercială din Sud cu cartierele rezidențiale din Nord etc. Acest proiect ar costa 150.000 de euro.
Tot 150.000 de euro se cere pentru crearea unei aplicații pentru telefonul mobil care să informeze despre locurile de parcare disponibile și posibilitatea rezervării acestora în timp real. „Sistemul de parcare inteligentă constă din senzorii instalaţi în asfalt pentru detectia autoturismelor. Acestia comunica wireless cu concetratoarele aflate pe stalp si alimentate cu energie solara”, explică autorul proiectului.
Primăria Sibiu a lansat Programul Bugetare Participativă în lulna iunie 2018. Depunerea proiectelor a avut loc în perioada 1 iulie – 30 august. Analizarea proiectelor va fi făcută de o echipă din Primăria Sibiu în perioada 1 septembrie – 14 octombrie, iar între 15-28 octombrie va avea loc prima etapă de vot. Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 noiembrie, iar proiectele selectate vor fi implementate din 2019.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Smart City , Podul Gării , Valea Aurie , Grădinii Zoologice , Piata Mare , Parcul Sub Arini , Primăria Sibiu , Andrei Șaguna , Titu Maiorescu , Colegiul Național Pedagogic , Zoo Sibiu , centrul istoric , Parcului Sub Arini , Bolta Rece , Colegiului Tehnic , Corneliu Coposu , Municipiul Sibiu , Bulevardul Nicolae Bălcescu , Luarea Bastiliei , Daca Primaria Craiovei , Parcul Piața Cluj , Str Theodor Aman , Modernizarea Parcului Piața Cl , Dinosaur Land , Ntaie Olimpia , Cartierul Lazaret
Vizualizari: 3730
Ultimele comentarii
Acum 19 minute
Forest Gump
Acum 1 oră
Kukuruku
Acum 1 oră
Alzara 1918
Acum 1 oră
Inimaginabil și totuși creativ
Acum 1 oră
Pol-Pot