Vineri,
13.09.2024
Partial Noros
Acum
20°C

20 de ani de investiții germane în Sibiu. „E o dezvoltare a orașului la care aproape n-am visat”

20 de ani de investiții germane în Sibiu. „E o dezvoltare a orașului la care aproape n-am visat”

Economia germană ocupă un loc important în economia sibiană - a declarat primarul Sibiului, Astrid Fodor, la aniversarea a 20 de ani a Clubului Economic German Transilvania (DWS - Deutsche Wirtschaftsclub Siebenbürgen). Investitorii germani s-au reunit la Sibiu pentru a discuta despre cele două decenii de activitate în România, dar și a stabili viziunea lor pentru următorii 20 de ani de activitate.

Sărbătoarea investitorilor germani a fost organizată pe teritoriul Palatului Brukenthal din Avrig, pentru acest eveniment fiind dedicată o zi întreagă și invitat orice sibian doritor de a afla despre performanțele și provocările acestora. Locul nu a fost ales întâmplător. „Trebuie să ne uităm în urmă cu 20 de ani, când membrii fondatori din jurul Consulului general al RFG la Sibiu, Harald Gehring, au implementat ideea reînființării DWS. Printre activitățile Clubului de atunci s-a numărat schimbul de experiență între companiile membre, furnizarea de informații și menținerea unui dialog constructiv cu reprezentanții politicii, administrației și societății. Toate acestea pentru a consolida regiunea și a o face atractivă atât pentru investitorii existenți, cât și cei noi; o situație profitabilă pentru oamenii din regiune și economie”, a explicat Harald Friedrich, președintele Clubului Economic German Transilvania, precizând că Brukenthal a dezvoltat regiunea prin distribuția echitabilă a sarcinii fiscale și o modernizare a administrației.

„Vrem să menținem regiunea atractivă”

În discursul său de la deschiderea oficială, președintele DWS a vorbit despre rolul pe care îl au companiile germane care investesc în regiune: „Acest lucru creează locuri de muncă, munca duce la prosperitate și astfel regiunea continuă să se dezvolte într-un mod durabil. Această dezvoltare a fost și va continua să fie susțiută de Clubul Economic German”. Harald Friedrich crede că urmează alți 20 de ani în care e necesară extinderea dialogului.

DWS Harald Friedrich

„Ne-am adunat aici să vedem inclusiv unde vrem să mergem în următorii 20 de ani, care sunt viziunile noastre. Regiunile trebuie să învețe unele de la altele la nivel național și internațional. Din acest motiv vedem orientarea noastră a clubului spre o extindere a dialogului  către alți reprezentanți ai economiei și societății, evidențiind posibilitățile de dezvoltate ulterioară și adresându-le reprezentanților din administrație, societate și politică. Toate acestea, pentru a menține regiunea atractivă pentru invetitori în viitor”.
Astrid Fodor: „Dacă ne amintim cum arăta Sibiul cu 20 de ani în urmă... Mai bine nu amintesc”

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat primarul orașului Sibiu, Astrid Fodor, și vicepreședintele Consiliului Județean Christine Manta-Klemens. Fodor a ținut să sublinieze că economia orașului din ultimele două decenii a crescut în special datorită companiilor germane care au ales să-și deschidă afaceri în regiune. „Pentru mine 20 de ani ai Clubului Economic German Transilvania înseamnă 20 de ani de economie germană în Sibiu și în regiunea noastră. Înseamnă o devoltare la care aproape n-am visat a orașului nostru. Dacă ne aducem aminte cum arăta Sibiul 20 de ani în urmă... mai bine nu amintesc. Să vorbim de prezent”, a spus primarul. Fodor a vorbit totuși puțin și despre trecut:

„Spre norocul nostru, în 2000 situația s-a schimbat și dl primar de atunci, Klaus Iohannis, a fost conștient că cel mai important lucru este crearea de noi locuri de muncă, motiv pentru care s-a viabilizat Zona Industrială Vest, iar după 2000 au și venit primii mari investitori, urmați de unul și câte unul. La ora actuală economia germană ocupă un loc important în economia sibiană. Le-am mulțumit că au venit, că au rămas și că se dezvoltă în continuare și creează bunăstare în orașul nostru. Că participă la acțiunile sociale, culturale, sportive”.
La rândul său, Klemens a lăudat creșterea economică din județ, care „se observă la tot pasul”. Vicepreședintele CJ Sibiu a menționat că datorită investitorilor „s-au îmbunătățit căile rutiere, iar sistemul de învățământ a început să se dezvolte în direcția bună, în ceea ce priește învățământul dual, care la Brașov există demult”.

DWS - 200 de companii în 20 de ani de activitate

steag DWS

Clubul Economic German Transilvania a fost înființat în 1998 în Sibiu ca asociație non-profit. În toată această perioadă clubul s-a dezvoltat atât cantitativ, cât și calitativ, numărând astăzi aproximativ 200 de companii membre active. Printre acestea se numără instituții, cum ar fi Forumul Democrat al Germanilor din România, Universitatea Română-Germană, Școala de Administrație din Sibiu, dar și publicațiile în limba germană Hermannstädter Zeitung și Allgemeine Deutsche Zeitung. Totodată, printre membrii clubului se numără cei mai mari angajatori care activează în județul Sibiu în diverse domenii, precum Continental Automotive Systems, Marquardt Schaltsysteme sau Kendrion Automotive etc.

Actualul președinte al DWS, Harald Friedrich, este și unul dintre directorii Continental - companie pe care o descrie ca „o poveste de succes”. „Fabrica este productivă din 2004. Este definitiv o poveste de succes. Am început cam cu 200 de angajați, iar intenția era să creștem la 2.500. Azi avem mai mult de 4.000 de angajați, suntem cel mai mare angajator din județul Sibiu, din totalul de 19.800 de angajați în întreaga companie pe țară”.

Birocrația din România, o provocare pentru investitori

L-am întrebat pe Harald Friedrich care sunt beneficiile unui investitor german de a face parte dintr-un club cum este DWS. „Cel mai mare beneficiu este că avem un network foarte tare. Fiecare companie nouă e evident că nu poate să aibă succes din prima zi. Mai are niște provocări. Cu platforma pe care o avem, avem o discuție foarte intensivă între companii,dar și cu reprezentanții din politică, societate”, ne-a răspuns președintele Clubului.

Cea mai mare provocare pentru investitorii străini rămâne birocrația. „Să începi cu o firmă în România trebuie să iai foarte multe trepte birocratice ca să ajungi la un rezultat. Situații de aceastea sunt și în alte țări, dar e greu”, adaugă el.

La Palatul Brukenthal am discutat și cu unul dintre cei mai noi membri ai Clubului. Andreas Rieder este din Germania și conduce compania Faber HR Solutions, o firmă de recrutare. Spune că a venit în România cu 2 ani în urmă, când și-a deschis o firmă la Sibiu care activează pe două segmente: „facem servicii de cercetare pentru compania mea din Germania și facem cercetări mandatate pentru alți clienți din Germania”.

„Sibiul e un loc bun. Am venit, la recomandare, și ne-a plăcut. Procesul de înregistrare a fost ușor - formulare în limba germană și română, dar și aeroportul e aproape. 4-5 luni din an le petrec aici”, spune Rieder. Ca și multe alte companii, acesta recunoaște că lipsa de personal este o mare provocare. „Este o adevărată provocare să găsești angajați în special care să aibă nivelul de germană cel puțin la C1. E o provocare mai ales că industria automotive este în creștere. Am nevoie de 6-12 luni ca să învăț pe cineva. Dar oricum suntem fericiți să fim aici”, adaugă investitorul. În altă ordine de idei, Andreas Rieder crede că birocrația ar putea să fie mai puțină în România. „Câteodată trebuie să îndeplinești formulare în care tu, ca proprietar, trebuie să spui câte ore pe zi lucrezi. În rest, e chiar fain”, explică acesta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

18 comentarii

dancp2

Acum 6 ani

povesti de adormit alegatorii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

Lupin

Acum 6 ani

E chiar fain...la asemenea salarii modeste.
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

povesti nemuritoare cu cel mai incompetent primar din Sibiu..."d-na Fodor"!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

zdragnea

Acum 6 ani

sibian psd-ist hater?
Raspunde

raspopitul

Acum 6 ani

De ce nu finațeaz ei și echipa de fotbal, că tot se numește Hermannstad, de ce trebuie finanțată din bani publici? Ce spuneți doamna Fodor, că ați amintit și de implicarea DWS în activități sportve? Care sunt acelea, mersul pe bicicletă ca să le scadă burțile?
Raspunde

gigi contra

Acum 6 ani

Aceasta dezvoltare de vis a orasului nostru a dus la cresterea pretului locuintelor, a chiriilor, a utilitatilor... Intotdeauna cand castigi ceva, pierzi altceva... Ai salariu mare, bine, dar dai mai multi bani pe benzina ca sa ajungi la serviciul care iti da salariul ala baban... Dar ca intotdeauna, cineva castiga mai mult si pierde mai putin, iar oamenii obisnuiti suporta costurile prea mari ale vietii din orasul nostru...
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 6 ani

Povesti nemuritoare cu cel mai incompetent primar al Sibiului din 1990 incoace. Recomand doamnei Astrid Cora Fodor, avand in vedere varsta dumneaei, ca sa nu mai candideze in 2020 pentru un nou mandat. Mai bine sa-si plimbe nepotii(daca-i are) prin parcul Sub Arini sau prin muzeul ASTRA. Dupa 2014 a dovedit o crasa incompetenta in administrarea treburilor din municipiul de pe Cibin. Soweit Frau Fodor!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

zdragnea

Acum 6 ani

Ia da, ma oltene, niste exemple de incompetenta. Sau intreaba la tine, la psd, sa inventeze ceva
Raspunde

Luca

Acum 6 ani

Din pacate orasul Sibiu , a ramas pe loc , in timp ce alte orase au progresat foarte mult ! Vezi Cluj , Brasov , Oradea ... Primarie noastra pedaleaza in gol de cativa ani .
Raspunde

///

Acum 6 ani

Poti sa stii! La Brasov nu exista atatia investitori straini si totusi orasul arata mai bine decat Sibiul, iar lumea e mai civilizata si mai bine imbracata decat la noi!
Raspunde

Dumitru

Acum 6 ani

Primarita sa bagat unde-i cea mai mare hotie,adica in fotbal.Toti bani primariei cu care trebuia sa se faca un spital se duc de fapt la niste ratati din fotbal.
Raspunde

Florin

Acum 6 ani

Ce ne mai place sa aruncam cu pietre. Dragi contestatari...plecati cateva luni din Sibiu sa vedeti cum e viata prin alte orase. Exceptand Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Oradea, treaba in tara nu e roz deloc. Sa nu uitam ca raportat la marimea sa Sibiul sta foarte bine. Mergeti cateva luni in judetul Valcea, Dolj, Teleorman sau nordul tarii si munciti acolo pe jumatate din salariul castigat in Sibiu la acelasi cost al vietii, bine asta daca va gasiti un loc de munca....
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

nu aruncam cu pietre...stim ce vorbim...spre deosebire de tine! "d-na Fodor"...cel mai incompetent primar pe care l-a avut Sibiul de la revolutie!!!
Raspunde

Sile

Acum 6 ani

Domnii din Germania stau binemersi in Sibiu sa comande peste romanime pe salrii platite din centralele germane. Un Harald Friedrich avea in Germania un salariu brut de 15.000-16.000 (9000net) de euroi pe luna, acum in Sibiu are casa platita, scoli platite (private bineinteles), prima de activitate desfasurata in Europa de Est, premiu de mobilitate, prima ptr mutatie, prima de flexibilitate, bonsus de functie de conducere, buget de 20.000euro pe an avioane. Cumulat tot sa fie acum net pe luna vreo 25.000 net, plus bonus de indeplinire a sarcinilor de serviciu.. Asta pe spinarea angajatilor de la Continental pe care ii plateste cu 1000-1500 euro. Toate firmele germane de pe platforma de vest nu fac absolut nimic pentru comunitatea locala sibiana. Firme gen Continenal, Marquardt, RUD, ThyssenKrupp Bilstein, E.ON (centru nou de servicii ptr piata germana cu 250 de angajati), Star Transmission, Bosch, Arvato (call center ptr Germania), Bertrandt (bisnita de ingineri prin automotive), Geiger Group, Kuka Systems, Swoboda Hartmann, Simea (Siemens), Transilvania Pack and Print SA... Mai trist e ca nu isi platesc impozitele pe produsele realizate doar pe salariile care le platesc. Au grija sa isi impoziteze produsele finite in tari cu taxe de impozitare si mai mici...transfer pricing practic la noi in tara nu ramane nimic... Daca populatia isi doreste fotbal la liga 1, atunci aceste firme sa contribuie la stadion, buget echipa. Dar momentan sunt alte prioritati in orasul Sibiu, mai importante decat fotbalul. Nemtii toata ziua se plang, ca nu gasesc angajat vorbitor de germana nativ, pe care sa il plateasca cu 650 de euro pe luna. De ce nu angajati oamenii astia in Germania pe 2000 ?! atunci ati avea nativi... Ma intreb cand isi va da seama populatia ca Formulul German este o gluma proasta? Bunica Fodor este complet depasita de absolut tot. De cativa ani a devenit si incapatanata, las' ca romanimea o sa ma voteze si urmatorul mandat ca le dau fotbal...paine si circ... Rusinica... Eine Schande für unsere Stadt...die Alterchen aus dem Foruml!
Raspunde

Florin

Acum 6 ani

Vai vai vai...unde nu e cap...vai de picioare....gandeste....daca jumatate din firmele enumerate de tine se muta in maxim jumatate de an o sa le duci dorul rau de tot si o sa vezi multi oameni foarte tristi in jurul tau...
Raspunde

binema

Acum 6 ani

Imbecili, se gauresc singuri. " La Palatul Brukenthal am discutat și cu unul dintre cei mai noi membri ai Clubului. Andreas Rieder este din Germania și conduce compania Faber HR Solutions, o firmă de recrutare" Ah investitorul asta minunat duce forta de munca a sibiului in Germania. Pai curand cand o sa termine cu prostimea o sa ii fure si pe cei de la Continental, etc de angajati. Astia se sapa unii pe altii asa de prostalai sunt. Bunica Fodor ii lauda pe investitori. Macar Johannis i-a tinut acasa pe muncitori. De asta sunt atatea locuri vacante de munca in Sibiu nu fiindca orasul se dezvolta ci fiindca pleaca toti cu "invesititorii" strategici din Germania. Spitalul Judetean e gol fiindca asta a carat toti medicii de aici. Tare minunata e dezvoltarea sibiului ce sa va povestesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus