Sâmbătă,
02.12.2023
Innorat
Acum
16°C

Câte zeci de milioane de euro? Proiectul viitorului centru de conferințe, evenimente și teatru se reîntoarce la Primărie

Câte zeci de milioane de euro? Proiectul viitorului centru de conferințe, evenimente și teatru se reîntoarce la Primărie

Milionul de lei alocat pentru concursul de soluții arhitecturale ale viitorului Centru multifuncțional din zona Pieței Unirii – Cazarma 90 se reîntoarce în bugetul local al Sibiului. Asta deoarece legislația nu permite demararea unei investiții de dimensiunile centrului respectiv - estimat la 80 de milioane de euro - fără realizarea unui studiu de prefezabilitate.

Lansat în 2013 - prin semnarea unui contract de realizare a planului urbanistic zonal în zona actualului Teatru ”Național Radu” Stanca, contract în valoare de 165.000 de lei -, proiectul unui Centru multifuncțional unde să poată fi organizate evenimente de mare amploare, conferințe, dar să aibă un nou sediu și teatrul sibian se află cam în același punct.

Un cerc de câțiva ani

Continuarea lucrărilor la PUZ așteaptă după un aviz de la Ministerul Culturii, care aviz este condiționat de organizarea unui concurs de soluții pentru viitoarea investiție, după cum s-a stabilit în 2016. Banii alocați pentru organizarea respectivului concurs nu au fost cheltuiți nici în 2016, iar un an mai târziu, în 2017, Primăria Sibiu a transferat în sarcina Teatrului național ”Radu Stanca” organizarea respectivului concurs. În vara lui 2017, reprezentanții Teatrului au elaborat o ”notă conceptuală inițială” pentru viitorul teatru, document în care se estima fără niciun studiu detaliat, că investiția de la Sibiu ar urma să coste cam 80 de milioane de euro. La această valoare s-a ajuns pornind de la costurile unor clădiri ridicate în ultimii ani în special în Polonia, clădiri care au utilizări culturale. Consiliul local al Sibiului și-a însușit fără comentarii această notă conceptuală, iar în 2018, bugetul alocat pentru organizarea unui concurs de soluții pentru viitorul Centru a fost dublat, ajungând la 1,05 milioane de lei.

Nici anul acesta, însă, nu va mai fi organizat vreun concurs internațional de soluții. Motivul este legat de ceea ce scrie în legislația românească din 2016. Și anume că în cazul unor investiții de acest gen, estimate la peste 50 de milioane de lei, este nevoie mai întâi de un studiu de prefezabilitate. ”Se propune modificarea programului de investiții pe anul 2018 prin diminuarea cu suma de 1.050 mii lei a obiectivului de investiții «Cheltuieli organizare concurs soluții de arhitectură pentru construcție Teatru Național – Centru cultural multifuncțional», în vederea nominalizării în lista ordonatorului principal de credite și, implicit, beneficiarului investiției, respectiv Consiliul local Sibiu – Primăria municipiului Sibiu, a fondurilor necesare în vederea elaborării Studiului de prefezabilitate”, se arată într-un Raport întocmit de reprezentanții Teatrului sibian, raport care a stat la baza rectificării bugetului local la Sibiului la finele lunii august 2018.

Se face ceva anul acesta?

Deși, în ultimii ani, subiectul unui Centru multifuncțional în apropiere de centrul Sibiului, alături de un nou sediu pentru teatrul național a fost amplu discutat – fiind organizate inclusiv conferințe pe această temă – autoritățile locale și-au dat seama că, de fapt, nu au documentația cerută de lege pe care să bazeze demararea acestei investiții. Nici în Strategia de dezvoltare a Sibiului, viitorul centru este inclus ca o exprimare a unei dorințe și nu drept rezultat al unei analize sau al vreunui studiu, după cum se arată în prevederile Hotărârii de Guvern 907/2016, privind etapele de elaborare și conținutul cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente proiectelor de investiții finanțate din fondurile publice.

Prin urmare, după cum se arată în amintita Hotărâre de Guvern, Primăria Sibiu va trebui să realizeze un studiu de prefezabilitate. ”Studiul de prefezabilitate este documentaţia prin care, fără a se limita la datele şi informaţiile cuprinse în nota conceptuală şi în tema de proiectare, se analizează, preliminar, necesitatea şi oportunitatea realizării obiectivului de investiţii, se identifică scenarii/opţiuni tehnico-economice posibile şi se selectează un număr limitat de scenarii/opţiuni fezabile pentru realizarea obiectivului de investiţii”, se arată în hotărârea promovată de guvernul condus de Dacian Cioloș. Merită amintit, în acest context, că elaborarea unui studiu de prefezabilitate nu obligă administrația locală la implementarea respectivului proiect, după cum obligă, din punct de vedere legal, elaborarea unui studiu de fezabilitate.

În acest context, Primăria Sibiu ar intenționa să încredințeze realizarea respectivului studiu în ultima parte a acestui an, potrivit informațiilor furnizate de surse oficiale. Mai apoi, anul viitor, pe baza acestui studiu, ar urma să fie alocate noi sume pentru organizarea unui concurs de soluții arhitecturale. Organizarea acestui concurs ar urma să dureze aproximativ un an, potrivit reprezentanților Ordinului arhitecților din România. Cât despre implementarea efectivă unui astfel de proiect, în 2016, în prezența primarului Astrid Fodor la o conferință pe tema viitorului teatru, se vorbea despre o perioadă cuprinsă între cinci și șapte ani. De asemenea, o aproximare extrem de vagă, în contextul în care lipsesc numeroase elemente referitoare la acest proiect.

Citește și Viitorul centru de conferințe și spectacole al Sibiului. Cum arată clădirile din care s-au inspirat inițiatorii | FOTO

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

@Lilinuș

Acum 5 ani

parerea mea e ca n-o sa-l faca niciodata...
Raspunde

Lupin

Acum 5 ani

Decât alt centru cultural - există deja Ion Besoiu - mai bine faceți o piață, ca și așa nu e niciuna în centru. Se mai reduce aglomerația și din autobuzul 1...
Raspunde

Radu

Acum 5 ani

Mda. Gindire tipica pentru Sibiu. Mentalitate de comuna, tirg. Din pacate sunt multi in Sibiu care gandesc la fel, inclusiv din administratie. De aceea Sibiul nu si-a depasit conditia de orasel, care nu conteaza. Mandrie multa, dar minte putina si ingusta. Cu genul asta de mentalitate se sta pe loc, se incremeneste in sistem. Tipic pentru Sibiu, dintotdeauna. Din cind in cind mai apare cineva deschis spre progres si dezvoltare, care are si putere de decizie si atunci se mai face cite ceva, dar marea masa gindeste si actioneaza dupa cum am enuntat mai sus. Gandire mediocra, de oameni "mici"(la minte) autosuficienti,
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus