Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

O nouă etapă pentru învățământul dual în Sibiu. „Pregătim meseriile viitorului”

O nouă etapă pentru învățământul dual în Sibiu. „Pregătim meseriile viitorului”

Învățământul dual revine în forță la Sibiu, după un an de stagnare. La Colegiul Tehnic „Independența” anul școlar a început cu trei clase deschise în acest sistem, iar cea mai mare este finanțată de firma Continental, care este și cel mai mare angajator din județul Sibiu.

Inaugurarea noului an școlar în sistemul dual de învățământ a avut loc la Colegiul „Independența” în prezența primarului orașului, Astrid Fodor. Aceasta a amintit că școala de meserii de pe vremuri își pierduse valoarea, dar astăzi aceasta este ridicată din nou „la rang de rege” datorită firmelor care s-au implicat în acest sistem.

Precizăm că învățământul în sistem dual funcționează în Sibiu de la începutul anului 2014 la Colegiul Tehnic „Independența”, mai întâi în regim de unitate pilot, în conformitate cu un ordin al ministrului Educației. Astăzi a început al cincilea an în care se implementează acest tip de învățământ, iar cei implicați în proces spun că au de cules doar roade.

elevi parinti la liceu

„Nu avem nevoie doar de ingineri, ci și de meseriași”

Jurgen Schmidt, președintele Asociației Româno-Germane, a salutat faptul că în fiecare an s-a mărit numărul firmelor care au participat în acest program. „Îmi doresc mult ca să participe și firme românești tocmai pentru a răspândi și mai mult această idee. În industria de azi avem nevoie nu numai de ingineri, ci și de practicieni, oameni care pun mâna și realizează efectiv ceva”, a spus acesta. „Acest tip de învățământ vă va pregăti în meseriile de azi și de mâine, cele care se caută pe piața de muncă. Nu mai pregătim meseriile trecutului, vrem neapărat să discutăm despre viitor și ce trebuie să învețe tinerii azi”, a adăugat reprezentanta Continental, Lăcrămioara Daraban.

La Colegiul Tehnic „Independența” au fost create în acest an trei clase cu învățământ dual. Acest tip de studii înseamnă un proces educativ care se desfășoară pe două direcții și în două locuri de învățare: la școală se dobândesc cunoștințele teoretice, iar în fabrică are loc achiziția cunoștințelor și deprinderilor practice - este o formă de educație profesională răspândită în Germania. În acest an instituția va colabora cu opt firme care au decis să acorde burse elevilor care sunt gata să însușească o meserie: Continental (va acorda burse pentru 33 elevi), Brandl (14 elevi), Marquardt (10 elevi), ODU (10 elevi), Kuka (8 elevi), Wittenstein (7 elevi), Harting (6 elevi) și CBS (4 elevi). În cele trei clase elevii vor însuși următoarele meserii: Electromecanică (utilaje și instalații industriale), Operator la mașini cu comandă numerică și Sculer matrițer.

Independenta clase Dual

Interes sporit din partea elevilor și părinților

Potrivit administrației Colegiului, în acest an - spre deosebire de anul trecut - au fost înregistrate de trei ori mai multe cereri din partea elevilor și părinților pentru a fi incluși într-o astfel de clasă. Interesul a fost sporit datorită unor campanii de informare ample inițiate de Continental - cel mai mare angajator din judțeul Sibiu. De fapt, Continental a deschis și cea mai mare clasă: 33 de locuri față de 25 cât programase inițial. Elevii vor studia într-o sală dotată cu toate echipamentele necesare pentru a pune bazele electronicii și electromecanicii. Valoarea investiției în acest laborator se ridică la 20.000 de euro. De asemenea, tinerii vor avea ocazia să aplice noțiunile studiate în cadrul practicii pe care o vor desfășura în cadrul companiei.

clasa continental

„Consider că am ajuns la un moment de cotitură în ceea ce privește învățământul profesional în sistem dual. Atât  companiile, cât și elevii și părinții înțeleg importanța acestui sistem și cât de benefic este atât pentru angajator, cât și pentru viitorii absolvenți. Ne dorim să creștem tot mai mult în această direcție și să dezvoltăm această poveste de succes”, a spus Mirela Hanea, directorul Colegiului Tehnic „Independența”. Potrivit ei, anul trecut a fost un regres, când a fost constituită doar o clasă.

După școală - la muncă, o promisiune reală

Elevii care au venit astăzi la deschiderea noului an școlar și care vor face parte din Clasa Continental vor avea o bursă de 500 de lei (dintre care 200 oferiți de statul român și 300 - de firmă), iar noutatea este că la sfârșitul fiecărui an din cei 3 ani de studii trei dintre cei mai buni elevi vor primi o bursă de merit: 2000, 1500 și 1000 de lei. Aceștia au fost întâmpinați cu prăjituri și sucuri, iar cei de la Continental le-au pregătit și câte un rucsac cu rechizitele necesare.

clasa Continental prajituri

„În primul rând câștigă elevii, părinții, dar și Liceul „Independența”, care a revenit mult în acest an în opțiunile elevilor. Un oraș are nevoie de astfel de inițiative pentru a arăta o creștere sustenabilă”, ne-a spus Lăcrămioara Daraban, directorul de resurse umane al Continental. Despre rata de angajare în cadrul firmei, aceasta a precizat că „încă din contractele de bursă noi ne-am luat angajamentul să-i angajăm pe toți cei 33 de elevi. Singura excepție pot fi abateri disciplinare grave. Am considerat că e un mare semn de încredere din partea noastră față de acești elevi”.

clasa Continental2

Precizăm că în acest an în cadrul Colegiului Tehnic „Independența” din  Sibiu au fost deschise trei clase în sistemul dual în cadrul cărora vor învăța 92 de tineri.

Colegiului „Independența” i s-au alăturat Liceul Tehnologic ”A. Iancu” Sibiu, Liceul Tehnologic ”H. Coandă” Sibiu și Colegiul Economic ”G. Barițiu” Sibiu. În aceste unități de învățămât, sistemul dual a debutat în anul școlar 2016 – 2017. Din anul școlar 2018 – 2019 acest tip de învățământ se extinde și în alte orașe ale județului Sibiu, respectiv în Mediaș (Liceul Tehnologic ”Automecanica” Mediaș) și în Cisnădie (Liceul Tehnologic Cisnădie).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

marius

Acum 5 ani

Faptul ca memoria omului e de scurta durata ne creaza senzatia (placuta) ca suntem in situatia de a inventa roata.Reinventam ( folosind termeni la moda) un invatamant care a fost desfintat de catre unul dintre ilustrii ministrii ai invatamantului,actual mic dizident in partidul care ia acceptat experimentele nefaste pentru educatia romaneasca.Iar ironia sortii este ca invatamantul dual este de succes tocmai la liceul care inca poarta denumirea veche de Independenta. Am avut scoli si licee profesionale finantate de intreprinderile spre care plecau la absolvire.Aveau ore de practica direct in productie sau ateliere scoala deci nimic nou.Iata ca acum dupa mai bine de 15 ani ne trezim ca lipseste un segment foarte important fara de care managerii nu se mai justifica iar importantii investitori nu-si ating targeturile ambitioase. Ramane de vazut de la cine si cum vor fura meseria( dupa cum se vorbea pe vremuri).Altfel este de laudat initiativa care sigur se va bucura de succes pe termen lung.
Raspunde

Misu

Acum 5 ani

Absolut corect. Cele mai multe din atelierele școală erau chiar în incinta fabricilor, iar cea mai mare parte a practicii se desfășura în producție direct.
Raspunde

Craciun Maria

Acum 5 ani

Aveti informatii incomplete!Colegiul Tehnuc Cibinium are o clasa in sistem dual , pentru calificarea- lucrator hotelier si confectii textile!Colaboratori-Hotelurile Ibis,Continental forum, Ramada, Am ring, pensiunea Casa Romaneasca, iar la confectii Euroconf Sibiu!In total sunt 27 de elevi cu contract, in acest an!Iar invatamantul profesional a inceput anul trecut la Cibinium!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus