Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Proiect la Guvern: Cisnădie să fie „stațiune de interes local”

Proiect la Guvern: Cisnădie să fie „stațiune de interes local”

Ministerul Turismului propune ca mai multe comune din șase județe să fie incluse în „Lista localităţilor atestate ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local”. Printre acestea se numără și orașul Cisnădie din județul Sibiu. În luna iunie, ministrul Bogdan Trif spunea că și Cârțișoara a depus documentele pentru acest lucru.

Conform proiectului de hotărâre pregătit de minister, localitățile care sunt propuse pentru a fi incluse în lista respectivă sunt comunele Bîrsana și Botiza din județul Maramureș; municipiul Carei și orașul Livada din județul Satu Mare, orașul Novaci și comuna Polovraci din județul Gorj; orașul Cisnădie din județul Sibiu; comuna Rodna din județul Bistrița Năsăud și comuna Vama Buzăului din județul Brașov.

De ce Cisnădie?

Orașul Cisnădie este situat în partea de sud a județului Sibiu, la o altitudine de 455 de metri, pe Valea Cisnădioarei şi are în componenţa sa localitatea Cisnădioara, care se află la 3, 5 km vest de oraşul Cisnădie şi la o distanţă de 1, 5 km de oraşul Sibiu. Relieful este marcat de prezenţa Munţilor Cibin, iar din punct de vedere geografic şi economic, se află în zona cunoscută sub denumirea de Mărginime.

În nota de fundamentare atașată proiectului supus dezbaterilor publice, se menționează că localitatea s-a dezvoltat din punct de vedere turistic datorită concentrării mari de resurse naturale şi antropice, în prezent existând un număr de 350 de locuri în structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare, distribuite în pensiuni de 3 şi 4 margarete.

Cisnădie este propus ca „stațiune turistică  de interes local” din mai multe considerente. Unul dintre ele este prezența rezervației naturale „Piatra Broaștei”.

„O rezonanță legendară are locul numit “Piatra Broaştei”, care se află în Rezervaţia naturală - Calcarele de la Cisnădioara - unice în ţară. În aceste roci este sculptată stânca cu formă bizară alcătuită din conglomerate şi calcare cretacice. Înaltă de 3-4 metri, aceasta este rezultatul eroziunii apelor curgătoare a Pârâului Argintului, care într-un timp îndelungat a erodat până la forma de azi. Este declarat monument al naturii datorită formei ei ciudate (sub formă de broască), cât şi prin faptul că fosilele conţinute ajută să se reconstituie paleogeografia locurilor, din timpuri îndepărtate, roca datând de acum 65 de milioane de ani” - scrie în proiect.
Patinoar, fanfară și trasee turistice

Printre obiectivele turistice din orașul Cisnădie care au determinat Ministerul Turismului să propună localitatea în lista amintită se numără Biserica evanghelică fortificată din Cisnădie, cu hramul “Sf. Walpurga” construită la începutul secolului XIII și atestată din 1349 ce are trei nave; Muzeul Indutriei Textile din Cisnădie, este unic în România, iar existența sa se datorează în primul rând tradiției textile care există în orașul Cisnădie; Ansamblul urban Centrul istoric din Cisnădie; Calcarele de la Cisnădiara (Piatra Broaștei); Biserica fortificată de la Cisnădioara “Biserica Sf. Mihail”, cetatea cu bazilica în stil romanic, atestată documentar în anul 1233, fortificațiile acesteia fiind executate în secolul XIII, singurele de acest gen din estul Europei, care s-au păstrat în condiții aproape intacte; Biserica evanghelică de la Cisnădioara, finalizată în 1764, în stil baroc, adăpostește cea mai veche orgă cu tuburi funcțională din Transilvania; Expoziția Muzeală de Etnografie Cisnădioara, organizată în 1971.

„Agrementul în orașul Cisnădie se asigură prin: Casa de Cultură care are o capacitate de 450 de locuri, patinoar, teren de fotbal, ştrand, sală polivalentă, dotată la standarde internaţionale, perete de escaladă, piste pentru biciclete, opt trasee turistice omologate, parcuri amenajate, centrul de agrement pentru tineret Cisnădioara şi o fanfară care susţine concerte în centrul oraşului Cisnădie în fiecare sâmbătă. Menționăm că în partea de nord a orașului Cisnădie există Aerodromul Măgura pentru avioane ultra-ușoare, moto, deltaplane și parapante”, mai argumentează autorii proiectului.

Alte puncte tari ale zonei

La acestea se mai adaugă câteva evenimente care se organizează în Cisnădie, printre care sunt amintite „Zilele orașului Cisnădie”, “Întâlnirea sașilor” „Trofeul Floarea de Colț”, „Concursul de canari de cântec Rolleri”, “Ziua porților deschise la Biserica evanghelică din Cisnădie”, “Airfield” – singurul festival de muzică din România cu scenă de hip-hop și Sărbătorile de iarnă. „De asemenea există un Centru de Informare Turistică, înființat de către primăria Cisnădie, care promovează oferta turistică a localității și a județului prin intermediul pliantelor, broșurilor, hărților pentru traseele de cicloturism (între Cisnădie și Cisnădioara legătura se face și prin pista de biciclete amenajată pe marginea șoselei) etc.”, se mai menționează în nota de fundamentare.

Pentru ca o localitate să fie inclusă în "Lista localităţilor atestate ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local”, consiliul local trebuie să pregătească documentația necesară, iar la evaluare să primească un minim de 90 de puncte. Orașul Cisnădie a întrunit 215.

Proiectul de hotărâre prin care se propune ca Cisnădie să fie declarată stațiune de interes local se va afla în dezbateri publice până pe 21 septembrie.

Menționăm că județul Sibiu mai are trei localități în lista celor de „interes local” - Bazna, Ocna Sibiului și Păltiniș. În schimb, în lista stațiunilor de „interes național” nu are niciuna.
În luna iunie, aflat la Sibiu, în cadrul unui tur de informare organizat pentru jurnaliștii străini, ministrul Bogdan Trif a anunțat că în viitorul apropiat vor fi declarate două noi stațiuni turistice printre localitățile din județ, referindu-se la Cisnădie-Cisnădioara. Acesta a mai spus că o altă localitate, Cârțișoara, avea depusă și ea documentația în acest sens. „Ce înseamnă acest lucru: pot fi accesate fonduri europene și guvernamentale mult mai ușor”, a explicat ministrul. Tot Trif a mai promis atunci că, tot în curând, „Sibiul va avea un punct local de promovare”. „O să fie o umbră a Ministerului Turismului care va avea astfel o legătură directă cu autoritățile locale. Legăturile directe sunt cele mai eficiente. Cu alte cuvinte, nu va fi nevoie de telefon, fax. Va avea loc un dialog direct; funcționarii o să fie sfătuiți, o să explicăm față în față proiectele pe care le are ministerul, banii care pot fi accesați etc.”, a explicat ministrul.

La una din ultimele ședințe ale Guvernului, a fost aprobat Planul de amenajare a teritoriului național Secțiunea a VIII-a - zone cu resurse turistice, în una din anexele documentului fiind inclusă comuna Hoghilag. Acest lucru înseamnă că Hoghilagul se va regăsi de acum pe lista localităților care ar putea să acceseze cu prioritate bani pentru dezvoltarea infrastructurii turistice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Saint Bartholomew

Acum 5 ani

Ați uitat de Cartierul Arhitecților, un obiectiv turistic deja de interes local de altfel, pe viitor de interes național prin prisma aglomerației și a planului urbanistic ne mai văzut nicăieri în europa! În ritmul actual, obiectivul mai sus menționat probabil va devenii muzeu de AȘA NU, în care vor venii studenții la arhitectură să vadă ce să nu facă. #FelicitariHuja #sarcasm
Raspunde

ALD von Michelsberg

Acum 5 ani

Cisnadioara-statiune fara retea de apa curenta,fara canalizare (deversarile au loc direct in Valea Argintului),strazi neasfaltate(exceptand cele pe care locuiesc oameni influenti in primarie sau alte domenii).Statiune in care nu exista un centru de info turistic,toalete publice si in care exeptand cetatea (care a fost data in administrare privata-D-zeu stie cum) , Piatra Broastei (in jurul careia Primaria nu este in stare sa faca un perimetru de conservare) si biserica sasilor nu ai ce face sau vizita. Cisnadioara-statiunea al carei primar (G.Huja) a declarat a doua zi dupa alegeri (suparat de nr redus de voturi castigate) cat atat timp cat va fi el primar in sat nu se va face nimic. Asa ca exceptand frumusetea locului, nu prea avem cu ce ne mandri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus