Cei care aterizează pe Aeroportul internațional Sibiu și apelează la serviciile taximetrelor din fața terminalului pentru a fi transportați în oraș au toate șansele să primească nenumărate refuzuri. Taximetriștii refuză cursele ”de Sibiu” și deschid ușile doar pentru pasagerii care au nevoie de transport în alte orașe. Totul se desfășoară în cârdășie cu angajați ai Aeroportului, supraveghetori binevoitori ai situației care pare să fi ajuns la fel cu cea de pe Aeroportul din București, renumit pentru refuzurile gregare ale taximetriștilor.
Roy James, ziarist al celebrei publicații britanice The Guardian, aterizează la Sibiu, cu 11 minute înainte de ora trecută pe bilet, 00:45. Zâmbește superior privind către zdroaba angajaților aeroportului în a trece prin zona de control a identității un pasager aflat în scaun cu rotile. Pur și simplu, scaunul cu rotile nu încape, astfel încât angajații Aeroportului sibian aduc un al doilea cărucior, pentru a trece pasagerul dincolo de zona de control. Nici cel de-al doilea cărucior nu încape, astfel încât pasagerul cu dizabilități este purtat pe brațe până dincolo de control. Roy James zâmbește amar, gândindu-se la modul în care își va începe articolul pentru care a venit: acela despre Sibiu, orașul în care va fi organizat Summit-ul UE din 2019. Întâlnire de la care reprezentanții țării lui Roy James vor lipsi, deoarece este prima de acest gen organizată după Brexit, tocmai pentru a stabili direcțiile înspre care blocul comunitar o va apuca. În fața terminalului, Roy James își deschide telefonul, pentru a-și reaminti numele hotelului la care are rezervare. Se îndreaptă către primul taxi, al cărui șofer, după ce citește numele hotelului, îi face semn de refuz. La al doilea taxi din linia frumos aranjată în fața terminalului, povestea se repetă: șoferul refuză să îl preia. La fel și al treilea taximetrist. Și al patrulea. În total, Roy James este refuzat de șapte ori, până când să găsească, în sfârșit, un taximetrist dispus să îi accepte cererea. În mintea lui Roy James, începutul articolului despre Sibiu capătă un alt contur.
Roy James este un nume fictiv, pus într-o situație care, însă, s-ar fi putut produce. În realitate, este vorba de un cunoscut al redacției Turnul Sfatului, care, reîntors la Sibiu, a fost refuzat de șapte taximetriști pe motiv că nu efectuează curse atât de scurte, ”de oraș”. Experiența a fost confirmată, mai apoi, și din alte surse.
”La noi nu e așa”
Pentru a verifica dacă e vorba doar de simple coincidențe, sâmbătă dimineața, când în jurul orei 01:00 pe Aeroportul din Sibiu aterizează nu mai puțin de trei curse (de la Paris, Londra și Munchen) ne-am echipat asemeni unui pasager vorbitor de limba română, care se va caza peste noapte în oraș. Am apelat la primul taximetru parcat în zona dedicată din fața terminalului, iar abordarea a fost precum cea aflată ”din povești”. Șoferul s-a interesat de destinație, iar când a aflat că este vorba de una din orașul Sibiu și-a trimis, în mod elegant, potențialul client la plimbare. Câteva minute mai târziu, taximetristul respectiv a plecat cu un cuplu care dorea să ajungă la Copșa Mică, înghesuind – totodată – pe locurile din spate alți doi tineri din Marea Britanie, cu care nu s-a înțeles pe deplin din prima negociere. De altfel, toți taximetriștii care și-au parcat mașinile în fața terminalului sibian, pe spațiul destinat taximetrelor, aveau aceeași abordare: refuzau cursele interne, sub diferite pretexte. De la faptul că ”așteaptă pe cineva” până la explicația că ”nu are cum să iasă” din coloană. Culmea, o parte din cei care refuzau cursele înspre orașul Sibiu, stăteau la povești amicale cu unul din angajații Aeroportului, care părea a-i păzi. ”Nu-i treaba mea. Îs privați, nu-s...”, a răspuns, cu mâinile adânc vârâte în buzunare, angajatul Aeroportului, când a fost întrebat dacă permite astfel de situații. Mai mult, unul din taximetriști, chestionat asupra faptului că astfel de situații pot duce la pierderea licenței, a replicat senin: ”La noi nu e așa. Du-te la băieții ăia din spate, ăia iau clienți. Vezi, uite? Îs mulți, nu suntem doi-trei. Suntem zeci, uite ce-i acolo”, arăta șoferul de taxi înspre spatele parcării, unde mai erau taximetre care așteptau să le vină rândul pentru a ajunge în spațiul din fața terminalului. Reporterul Turnul Sfatului a înregistrat, cu o cameră ascunsă, patru refuzuri, toate venite din partea taximetriștilor ale căror mașini erau parcate în fața terminalului. Ne-am oprit la patru doar pentru că era evident că toți cei parcați în fața terminalului refuzau cursele de Sibiu și își trimiteau clientul mai în spate, la taxiurile parcate în zona de așteptare pentru taximetrele care nu au loc în fața terminalului. Taximetrele ale căror șoferi refuzau cursele de Sibiu sunt înregistrate la absolut toate firmele relevante din oraș.”Păi, ăștia vor numai curse în afară”, a explicat unul din șoferii de taxi refuzurile colegilor săi. Cursele în afara orașului sunt efectuate, potrivit respectivului coleg, fără ca aparatul de contorizare a cursei să fie pornit, prețul fiind negociat înainte de drum. ”Spre Copșa Mică, de exemplu, ar costa cam 150 de lei. Dacă are mașina pe GPL, dus-întors, consumă combustibil de 30 – 40 de lei”, a mai explicat respectivul șofer de taxi.
Aeroportul nu mai așteaptă după Primărie
Potrivit Legii 38/2003, cea care reglementează modul de funcționare a transportului în regim taxi, prima autoritate publică ce are rol de control asupra taximetrelor este cea locală, cea care și eliberează autorizațiile taxi. Primăria municipiului Sibiu, în acest caz, prin Serviciul de autorizare și control. În urmă cu mai bine de o săptămână, Turnul Sfatului a solicitat Primăriei Sibiu informații despre verificarea modului în care taximetriștii respectă legislația locală, în speță cea referitoare la refuzul curselor. ”Să nu refuze clientul în efectuarea unei curse în interiorul localității și să respecte solicitările legale ale acestuia”, se arată la litera b) a Anexei 19 din Regulamentul privind activitatea de transport în regim de taxi pe raza municipiului Sibiu, regulament adoptat acum zece ani. Deocamdată, însă, reprezentanții Primăriei municipiului Sibiu, nu au apucat să comunice care sunt persoanele responsabile pentru efectuarea activităților de control și câte sancțiuni au aplicat acestea, în ultimele trei luni, șoferilor de taximetre care refuză preluarea unor comenzi.În schimb, au răspuns reprezentanții Aeroportului internațional Sibiu. Care spun că, deși nu intră în competența lor verificarea și sancționarea serviciilor de transport în regim taxi, au elaborat în cursul lunii iulie 2018 un ”Regulament pentru desfășurarea transportului de persoane în regim de taxi la Aeroportul Internațional Sibiu”, tocmai pentru a preîntâmpina situații precum cele mai sus descrise. ”Odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului, administrația aeroportului își rezervă dreptul de a nu mai permite accesul în zona de așteptare, temporar sau permanent, a celor care încalcă în mod constant atât prevederile legale în vigoare, cât și cele prevăzute de regulament”, precizează Marius Gîrdea, directorul general al Aeroportului Internațional Sibiu. Regulamentul la care face el referire urmează să intre în vigoare din 15 octombrie 2018 și poate fi consultat aici.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Aeroportul Internațional Sibiu , soferi , Aeroportului Sibiu , marea britanie , Copșa Mică , The Guardian , Turnul Sfatului , Primăriei Sibiu , Potrivit Legii , Reporterul Turnul Sfatului , Marius Gîrdea , regulament nou , Pentru Sibiu , taximetre , Refuzul Jertfei Cristice , Roy James , Spre Copșa Mică , curse , Taxis Bruxelles
Vizualizari: 22548
Ultimele comentarii
Acum 5 minute
Emil
Acum 11 minute
Emil
Acum 13 minute
Emil
Acum 15 minute
Lasconi - doamna minciunilor gogonate
Acum 17 minute
Dan