Miercuri,
04.12.2024
Light Intensity Drizzle
Acum
1°C

VIDEO Experiența Aeroportului sibian se apropie de cea ”a miticilor”. Taximetriștii refuză cursele de Sibiu

VIDEO Experiența Aeroportului sibian se apropie de cea ”a miticilor”. Taximetriștii refuză cursele de Sibiu

Cei care aterizează pe Aeroportul internațional Sibiu și apelează la serviciile taximetrelor din fața terminalului pentru a fi transportați în oraș au toate șansele să primească nenumărate refuzuri. Taximetriștii refuză cursele ”de Sibiu” și deschid ușile doar pentru pasagerii care au nevoie de transport în alte orașe. Totul se desfășoară în cârdășie cu angajați ai Aeroportului, supraveghetori binevoitori ai situației care pare să fi ajuns la fel cu cea de pe Aeroportul din București, renumit pentru refuzurile gregare ale taximetriștilor.

Roy James, ziarist al celebrei publicații britanice The Guardian, aterizează la Sibiu, cu 11 minute înainte de ora trecută pe bilet, 00:45. Zâmbește superior privind către zdroaba angajaților aeroportului în a trece prin zona de control a identității un pasager aflat în scaun cu rotile. Pur și simplu, scaunul cu rotile nu încape, astfel încât angajații Aeroportului sibian aduc un al doilea cărucior, pentru a trece pasagerul dincolo de zona de control. Nici cel de-al doilea cărucior nu încape, astfel încât pasagerul cu dizabilități este purtat pe brațe până dincolo de control. Roy James zâmbește amar, gândindu-se la modul în care își va începe articolul pentru care a venit: acela despre Sibiu, orașul în care va fi organizat Summit-ul UE din 2019. Întâlnire de la care reprezentanții țării lui Roy James vor lipsi, deoarece este prima de acest gen organizată după Brexit, tocmai pentru a stabili direcțiile înspre care blocul comunitar o va apuca. În fața terminalului, Roy James își deschide telefonul, pentru a-și reaminti numele hotelului la care are rezervare. Se îndreaptă către primul taxi, al cărui șofer, după ce citește numele hotelului, îi face semn de refuz. La al doilea taxi din linia frumos aranjată în fața terminalului, povestea se repetă: șoferul refuză să îl preia. La fel și al treilea taximetrist. Și al patrulea. În total, Roy James este refuzat de șapte ori, până când să găsească, în sfârșit, un taximetrist dispus să îi accepte cererea. În mintea lui Roy James, începutul articolului despre Sibiu capătă un alt contur.

Roy James este un nume fictiv, pus într-o situație care, însă, s-ar fi putut produce. În realitate, este vorba de un cunoscut al redacției Turnul Sfatului, care, reîntors la Sibiu, a fost refuzat de șapte taximetriști pe motiv că nu efectuează curse atât de scurte, ”de oraș”. Experiența a fost confirmată, mai apoi, și din alte surse.

taxi aeroport

”La noi nu e așa”

Pentru a verifica dacă e vorba doar de simple coincidențe, sâmbătă dimineața, când în jurul orei 01:00 pe Aeroportul din Sibiu aterizează nu mai puțin de trei curse (de la Paris, Londra și Munchen) ne-am echipat asemeni unui pasager vorbitor de limba română, care se va caza peste noapte în oraș. Am apelat la primul taximetru parcat în zona dedicată din fața terminalului, iar abordarea a fost precum cea aflată ”din povești”. Șoferul s-a interesat de destinație, iar când a aflat că este vorba de una din orașul Sibiu și-a trimis, în mod elegant, potențialul client la plimbare. Câteva minute mai târziu, taximetristul respectiv a plecat cu un cuplu care dorea să ajungă la Copșa Mică, înghesuind – totodată – pe locurile din spate alți doi tineri din Marea Britanie, cu care nu s-a înțeles pe deplin din prima negociere. De altfel, toți taximetriștii care și-au parcat mașinile în fața terminalului sibian, pe spațiul destinat taximetrelor, aveau aceeași abordare: refuzau cursele interne, sub diferite pretexte. De la faptul că ”așteaptă pe cineva” până la explicația că ”nu are cum să iasă” din coloană. Culmea, o parte din cei care refuzau cursele înspre orașul Sibiu, stăteau la povești amicale cu unul din angajații Aeroportului, care părea a-i păzi. ”Nu-i treaba mea. Îs privați, nu-s...”, a răspuns, cu mâinile adânc vârâte în buzunare, angajatul Aeroportului, când a fost întrebat dacă permite astfel de situații. Mai mult, unul din taximetriști, chestionat asupra faptului că astfel de situații pot duce la pierderea licenței, a replicat senin: ”La noi nu e așa. Du-te la băieții ăia din spate, ăia iau clienți. Vezi, uite? Îs mulți, nu suntem doi-trei. Suntem zeci, uite ce-i acolo”, arăta șoferul de taxi înspre spatele parcării, unde mai erau taximetre care așteptau să le vină rândul pentru a ajunge în spațiul din fața terminalului. Reporterul Turnul Sfatului a înregistrat, cu o cameră ascunsă, patru refuzuri, toate venite din partea taximetriștilor ale căror mașini erau parcate în fața terminalului. Ne-am oprit la patru doar pentru că era evident că toți cei parcați în fața terminalului refuzau cursele de Sibiu și își trimiteau clientul mai în spate, la taxiurile parcate în zona de așteptare pentru taximetrele care nu au loc în fața terminalului. Taximetrele ale căror șoferi refuzau cursele de Sibiu sunt înregistrate la absolut toate firmele relevante din oraș.

”Păi, ăștia vor numai curse în afară”, a explicat unul din șoferii de taxi refuzurile colegilor săi. Cursele în afara orașului sunt efectuate, potrivit respectivului coleg, fără ca aparatul de contorizare a cursei să fie pornit, prețul fiind negociat înainte de drum. ”Spre Copșa Mică, de exemplu, ar costa cam 150 de lei. Dacă are mașina pe GPL, dus-întors, consumă combustibil de 30 – 40 de lei”, a mai explicat respectivul șofer de taxi.

Aeroportul nu mai așteaptă după Primărie

Potrivit Legii 38/2003, cea care reglementează modul de funcționare a transportului în regim taxi, prima autoritate publică ce are rol de control asupra taximetrelor este cea locală, cea care și eliberează autorizațiile taxi. Primăria municipiului Sibiu, în acest caz, prin Serviciul de autorizare și control. În urmă cu mai bine de o săptămână, Turnul Sfatului a solicitat Primăriei Sibiu informații despre verificarea modului în care taximetriștii respectă legislația locală, în speță cea referitoare la refuzul curselor. ”Să nu refuze clientul în efectuarea unei curse în interiorul localității și să respecte solicitările legale ale acestuia”, se arată la litera b) a Anexei 19 din Regulamentul privind activitatea de transport în regim de taxi pe raza municipiului Sibiu, regulament adoptat acum zece ani. Deocamdată, însă, reprezentanții Primăriei municipiului Sibiu, nu au apucat să comunice care sunt persoanele responsabile pentru efectuarea activităților de control și câte sancțiuni au aplicat acestea, în ultimele trei luni, șoferilor de taximetre care refuză preluarea unor comenzi.

În schimb, au răspuns reprezentanții Aeroportului internațional Sibiu. Care spun că, deși nu intră în competența lor verificarea și sancționarea serviciilor de transport în regim taxi, au elaborat în cursul lunii iulie 2018 un ”Regulament pentru desfășurarea transportului de persoane în regim de taxi la Aeroportul Internațional Sibiu”, tocmai pentru a preîntâmpina situații precum cele mai sus descrise. ”Odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului, administrația aeroportului își rezervă dreptul de a nu mai permite accesul în zona de așteptare, temporar sau permanent, a celor care încalcă în mod constant atât prevederile legale în vigoare, cât și cele prevăzute de regulament”, precizează Marius Gîrdea, directorul general al Aeroportului Internațional Sibiu. Regulamentul la care face el referire urmează să intre în vigoare din 15 octombrie 2018 și poate fi consultat aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

42 comentarii

Concetățean

Acum 6 ani

Pai da DNA-ul nu zice nimic de anul trecut de când a cerut documente de la cei care controlează aceasta activitate, sunt multe nereguli
Raspunde

Compot

Acum 5 ani

Ce treaba are DNA-ul cu taxiul bai "cunoscatorule" ? Ai o oala de laturi in capul ala.
Raspunde

Gicu

Acum 6 ani

Trebuie făcută o plangere scrisă la Politia de transporturi din cadrul aeroportului. Daca nu sunt acolo la momentul respectiv trebuie revenit in alta zi... Apoi reclamație la OPC. Instituțiile astea doua le vor aplica amenzi taximetriștilor respectivi deoarece nu au voie conform legii sa refuze cursele interne! Cu cât un taximetrist / indicativ acumulează mai multe reclamatii, cu atât este mai ușor apoi sa fie interziși de către aeroport in baza noului regulament si primăriei sa le ridice autorizația. Deci, nu ezitați sa depuneți cele 2 plângeri si haideți sa le schimbam comportamentul acestor taximetriști! Cu cât vom fi mai mulți, cu atât avem șanse mai mari!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Romanita Seulean

Acum 6 ani

Au sarit oamenii la taximetristi ca tigani ca cica ciori etc. , pai nu suntem o tara toleranta care respinge referendumul intolerantei si etichetarii? Astia sunt romani get beget, bai hipsteri scoliozati, fix duoa standardele voastre ciunge ca voi!!!
Raspunde

www

Acum 6 ani

parca pe "vremuri" era un autobuz ce apartinea aeroportului sau tarom-ului care ducea/aducea calatorii in centrul orasului, acum?...
Raspunde

motanul garfield

Acum 6 ani

D, era un autobuz, al Taromului, asa cum era si la Bucuresti. Insa deservea doar cursele Tarom. De fapt, la Sibiu nici nu existau altele> Sibiu-Bucuresti, Bucuresti -Sibiu, iar in sezonul estival Sibiu-Constanta,.... Totul era organizat ca a carte de comunistii iaa analfabeti...
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

e de mult timp dar numai acum a puscat in presa sa puna ITS/Primaria /curse de maxitaxi microbuz pe rute fixe-si la ore de plecare-sosire avioane la pret accesibil si adio taxisti cu pretentii si unii angajati iau cibuc de la unii taxisti POLITIA AEROPORT E LA MURES?
Raspunde

Toma

Acum 6 ani

Este evident ca vina nu o poarta doar taximetristii ci in primul rand PRIMARIA!Transportul local tine numai de primarie!Daca ai norocul sa aterizezi in Sibiu intr-o zi de sambata sau una de duminica vei avea sansa ca sa faci pana in oras cu autobuzul cat ai zburat cu avionul pana aici!Autobuzele circula la intervale mai mari de o ora.Ori in varianta de a lua un taxi ai sansa ca drumul sa te coste cat te-a costat zborul!Este inadmisibil si totul s-ar putea rezolva atat de simplu!Si la ITO Tursib-ul,care este al primariei si-a batut joc de sibieni anuland cateva curse iar pe altele intorcandu-le la Dumbrava!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Doesn't matter

Acum 6 ani

Sa-mi spui si mie de unde cumperi bilet de avion cu 23 lei ( Cat costa o cursa de la Aeroport pana pe strada N. Brana in SELIMBAR). Mersi.
Raspunde

nobody like everybody

Acum 6 ani

Po-veşti ! Intotdeauna va fi " mafia " locurilor cu potential . Fenomenul e larg raspandit si practica e culmea ! imprumutata nu de la " mitici " cum calomnios este inserat in titlul articolului ci, de la confratii nostri europeni super-civilizati. Du-te matale pe Paris - Orly sau pe Luton sau aiurea unde vrei si incearca sa I ei un taxi onest. .....ciu-ciu.!! Numai rechini si borfaşi gasesti in incinta aeroporturilor, mana-n mâna cu toate serviciile publice ori private interesate din zona. ...Deci, suntem cat se poate de europeni si noi la Sibiu!
Raspunde

Silviu

Acum 6 ani

Pe aeroporturile amintite de tine nu esti nevoit sa iei un taxi. Exista alte variante de transport, ieftine si civilizate.
Raspunde

K.Samuel

Acum 6 ani

Sa vina Uber-ul! Nu mai este nevoie de firme de taxi...
Raspunde

Luca

Acum 6 ani

... este o chestiune de timp . Uber, Fytaxi ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dab

Acum 6 ani

Care cârdășie ????? Boilor ...nu mai băgați angajatiii areroportului in titlurile voastre demne de Dan Diaconescu !
Raspunde

@Lilinuș

Acum 6 ani

Povestea asta e veche. are legatura cu mafiile din jurul aroportlui, cu furatul de bagaje si cu tot restul. chiar credeti ca daca vroiau sa ia masuri pana acum, nu luau?
Raspunde

gogu

Acum 6 ani

Toata lumea vrea sa castige banul cat mai usor! In ceea ce-i priveste pe taximetristi, ma tem sa n-o pateasca vreunul dintre ei cu aceste curse in afara orasului, pe care de multe ori nici nu le anunta la dispeceratul firmei de care apartin. Vreau sa le spun dlor taximetristi sa-si aminteasca ce i s-a intamplat acum vreo 4 ani colegului lor care a luta 3 tineri sa-i duca la Fagaras si nu a anuntat la dispecerat ca iese in afara orasului... Lacomia nu e buna, dlor taximetristi!
Raspunde

Luca

Acum 6 ani

Daca nu chemi taxi prin telefon , nu ai sanse de o cursa corecta si civilizata in aeroport ! Iar angajatul aeroportului ar fi trebuit sa anunte imediat incidentul . Asteptam cu interes UBER in Sibiu !!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cornelul

Acum 6 ani

Parca la voi aicea era capitala bunului simt si altele, nu? Ca dupa ce am citit asta, parca ati fi o suburbie a Constantei. Ce zic eu "parca"... sunteti mai sudisti decat bucurestenii la multe faze, dar in rest nu va ajunge lumea la nas nici cu o prajina cu atitudinea aia a voastra de sibieni mandri. Hai noroc si un praz verde.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciprinel

Acum 6 ani

Nu uitati sa-mi aprobati postarea anterioara. Asta ca sa nu certificati prin fapta ca si voi aveti aceleasi apucaturi ca ale taximetristilor !
Raspunde

Dr Scridon

Acum 6 ani

suspendata licenta(aia pe care au dat 2-3000 euro) la vreo 10-15 haiduci apoi sa i vezi cum isi fac treaba...Usoara dealtfel..Stau cu fundu n scaun zilnic si incaseaza 3-4000 lei lunar.Profit net!!
Raspunde

Erlkonig

Acum 6 ani

Situatia e cunoscuta demult, iar cei care ocupa locurile "din fata" sunt mereu aceeasi. Asa ca si regulamentul de care se pomeneste in articol e apa de ploaie. In primavara am vazut de cateva ori politia obligand taximetristii sa ia clienti si sa elibereze locurile. Intre timp, pare ca s-a cazut la pace si cu politistii.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 6 ani

Taximetristii sint plini de cultura,nu pot lua pe oricine in masina care vine din alta tara!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andy CJ

Acum 6 ani

Sunteti la nivelul unui sat din judetul nostru la toate capitolele, ce va mai place sa mancati si sa faceti shopping la Obor!
Raspunde

N-am

Acum 6 ani

Dacă ar fi un autobuz de la Tursib s-ar rezolva frumos și elegant problema. În toate orașele europene există transport de noapte
Raspunde

McD

Acum 6 ani

..de ce doar de la Tursib...ar putea fi o firma privata care sa efectueze transport cu autobuze sau microbuze de capacitate mai mica 10-20-30 locuri de la aeroport pana in centrul orasului sau pana la gara Sibiu...dar vine intrebarea,... cine autorizeaza astfel de transporturi in orasul Sibiu?...Daca turistii sau pasagerii care calatoresc prin aeroportul Sibiu ar cunoaste ca exista un astfel de mijloc de transport la intervale dese de timp catre zonele centrale ale orasului sunt sigur ca ar apela la el...dar asa nu ai nicio optiune decat sa astepti rablele Tursibului in statia de pe sos. Alba Iulia care vor veni pline cu muncitorii de pe platforma industriala...e jale, catastrofa...
Raspunde

///

Acum 6 ani

Crezi ca te lasa rechinii de la primarie sa pornesti asa o afacere?!
Raspunde

Din_interior

Acum 6 ani

Asta cu "cardasia" este sub nivelul obisnuit al publicatiei, mai ales ca e si gratuita (ca sa nu zic neadevarata). Daca prin "angajat al aeroportului" faceti referire la vreunul din angajatii firmei de paza, asta e alta mancare de peste, dar nici asa nu e vorba de "cardasie", ci de mijloace legale de impunere a aplicarii legii (legea nr.38/2003). Dimpotriva, daca sunt angajati ai aeroportului care supravegheaza imbarcarea in taxiuri, taximetristii evita sa refuze curse de fata cu acestia. In rest, cam aceleasi obiceiuri peste tot si la mai toti taximetristii, ar fi greu ca Aeroportul Sibiu sa faca exceptie. Si nici oameni care sa asigure imbarcarea in taxiuri 24/7 nu-si permite Aeroportul sa plateasca.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bobi Hampu

Acum 6 ani

Cine nu isi permite cateva sute de lei sa plateasca parcarea la aeroport si sa-si lase masina pe timpul calatoriei de afaceri, nu merite sa locuiasca in Sibiu, aici sunt exclusivi oameni de un anumit nivel intelectual si financiar!
Raspunde

george

Acum 6 ani

Asa-i Bobita ! Se stieeeeeeee!
Raspunde

sibianul realist

Acum 6 ani

Mai du-te ,mai nabadule! Tu cu ce te ocupi? Auzi, idee! Trebuie sa dam banii ca fraierii ca sa demonstram ca suntem sibieni si domni? Ia, arata-te sa vedem ce stii si ce ai!
Raspunde

george

Acum 6 ani

astia-s vinituri nu-s sibieni neaosi. nu fac sibieni asa ceva , nu , nu , ... oare? pai si daca-s ? ...plm ne-am dat cu firma in cap...Autorule cat iti dam ca stergi articolul si sa nu ne faci orasul de ras?
Raspunde

vasile

Acum 6 ani

TAXIMETRISTII - - care nu accepta curse in oras trebuie mutati politicos in afara aeroportului. Probabil o duc prea bine.Li sa urcat democratia la cap. Precis se gasesesc alte firme care nu refuza comenzi.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 6 ani

Sa-l puna sef pe Ilie Bibliotecaru la aeroport si sa vezi cum i depasim pe toti din tara.
Raspunde

scepticul

Acum 6 ani

Cine e Ilie Bibkiotecau?
Raspunde

Calin

Acum 6 ani

M-am urcat si eu intr-un taxi 924, si s-a ofticat apoi ca i-am cerut cursa pana in turnisor :))) S-a mai linistit cand i-am confirmat ca avionul era plin si a fugit inapoi :)))
Raspunde

Eu

Acum 6 ani

Da cum zic unii sa vina uber sau alte mijloace... Doar ca uber are pornirea 12 lei.... Asa ca fapt divers atunci o sa va convină pornirea 12 lei plus prețul pe km? Plus ca ei vad pe aplicație destinația și faceți comanda la aeroport pana în turnisor sa vedeți ca o sa se înghesuie sa vina
Raspunde

Crenguta

Acum 6 ani

Am sosit in tara pe 16 iulie la ora doua dimineata, cu 2 copii. Am fost refuzati de 3 taximetristi care se uitau cu scirba, ca ii solicitam sa ne duca in oras. Ne-au trimis la un taxi , parcat nu in coloana, la ceva distanta de ceilalti. Mi-au spus ca uite ala o sa va ia! Se pare ca au gastile lor interne.. Norocul nostru, altfel trebuia sa o luam pe jos cu valiza si 2 copii mici. Nu le pasa de nimic! Primaria Sibiu e inerta, se inched ochii, merge si asa ...E clar ca nu exista nici un fel de controale, si in momentul in care inpectorul soseste si e bine cunoscut de soferi, nu o sa-l refuse nici unul sa-l duca in oras.. unde ii pofteste inimioara!!! Iar plingerile nu sunt luate in serios, cine are timp la Primarie, sa se ocupe de problemele cetatenilor?
Raspunde

Kosmotrekker

Acum 6 ani

Veste buna pt sibieni . Miticii nu mai au problemele voastre de ceva timp. De cand au intrat Uber, Taxify si altii asemenea cursele extrem de costisitoare de la Otopeni ( sunt chiar multi km. pana in centru ) au ajuns sa coste doar 24-28 lei.adica foarte rezonabil. Iti trebuie doar aplicatia pe telefon si un card bancar. Asa ca bye bye tepari nenorociti. Ăștia s.or fi mutat prin Ardeal.
Raspunde

Cobalt

Acum 5 ani

Ar trebui ca primaria sa puna pe usa sau geamul taximetristilor si un numar de reclamatii, obligatoriu, iar daca se dovedeste adevarat sau are multe reclamatii sa-i suspende licenta ! Sunt multi neaveniti care s-au facut taximetristi in Sibiu si si-au adus apucaturile de primitivi.
Raspunde

Petre

Acum 5 ani

Nu va mai mirati La Cluj mi-a cerut 60 euro pentru “extra bagaj” si mi-a dat factual falsa, and am vorbit cu Politistul ca nu primesc facuta falsa, l-a trimes pe falsificator( angajatul aeroportului) la mine in avion unde eram deja si m-a amenintat ca ma da jos din avion Daca nu primesc ,,,, o Alta factura ( una Buna, Dar fara datele mele), Garda Financiara Cluj, a raspuns ca nu este treaba lor ca factura este false, sa il dau in judecata, am scris la Lufthansa, mi-au raspuns ca este Romania si sa fiu mai atent.Si va mai mirati de taximetristi?
Raspunde

Atentie rechini

Acum 3 ani

atentie mare, cei ce stau acolo sunt toti rechini. deabia asteapta prada usoara, in special straini. dar dau tepe fara jena si romanilor. am dat de o rechina cu o skoda fabia nr SB UBP, zicea ca nu ii merge ceasul si cand sa cobor mi a cerut 200 lei pt o cursa pana in centru. dupa negocieri a scazut la 50 lei, oricum dublu fata de o cursa normala. aeroportul nu face nimic sa elimine banditii din schema, cred ca sunt mana in mana cu angajati ai aeroportului. va sfatuiesc sa iesiti din aeroport in statia de autobuz si sa chemati acolo taxi, pe comanda nu se dau tepe asa usor. E incredibil ca de atatia ani exista bataia asta de joc cu taximetristii din aeroport. Acolo trebuie facute flagrante si cei prinsi cu jegmaneala luat direct atestatul si carnetul pe 5 ani. Hoti la drumul mare, atentie!
Raspunde

Rechini

Acum 3 ani

3 ani mai tarziu, problema persista. acum esti obligat sa iei primul taximetrist - nu au rezolvat nimic cu treaba asta. rechinii sunt tot aia doar ca acum isi impart prada in functie de care ajunge primul. o rusine mare aeroportul din sibiu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus