Joi,
28.09.2023
Innorat
Acum
17°C

Ceasul secret al Sibiului, în curtea unui colegiu. „Comorile prea puțin cunoscute”

Ceasul secret al Sibiului, în curtea unui colegiu. „Comorile prea puțin cunoscute”

La începutul secolului al XX-lea clădirile școlilor evanghelice se construiau obligatoriu cu o sală de protocol, unde se țineau festivitățile sau activitățile școlare. Una dintre acestea aparține fostei Școli Evanghelice de Fete din Sibiu, de pe actuala strada Banatului, care a fost ridicată cu un ceas pe acoperiș. Clădirea nu se vede din stradă, de aceea puțini sibieni știu despre acest „ceas secret al Sibiului”.

liceu agricol cladire ceas (2)

Clădirea din curtea fostei Școli Evanghelice de Fete a fost deschisă în anul 1927 și a fost de la început dedicată acestei instituții. În anul 1947 a fost naționalizată și în același an s-a deschis Școala Agricolă care rezistă în aceeași formă, dar cu denumiri diferite până în prezent: Grup Școlar Mediu Tehnic Agricol (1948), Școala Medie Tehnică de Mecanică Agricolă (1950-1952), Centrul Școlar Agricol (1955-1962), Școlile Tehnice Agricole (1962-1970), Liceul Agroindustrial (1970-1992), Grup Școlar Agricol (1992-1997), Grup Școlar „Daniil Popovici Barcianu” (1997-2000) și Colegiul Agricol „Daniil Popovici Barcianu” (2001 - prezent).

Deși puțini știu despre acest ceas, iar istoricii consideră că edificiul în sine are mai multă importanță decât ceasul, toți se mândresc cu acesta.

liceul agricol

În prezent, construcția din curtea colegiului este destinată activităților de sport. „Clădirile la acel moment se construiau obligatoriu cu o sală de protocol, nu neaprat de sport. Acolo se țineau festivitățile, se țineau activitățile școlare. În sine, aceste săli sunt comorile prea puțin cunoscute ale orașului, cum sunt la „Gh. Lazar”, „S. von Brukenthal”, Colegiul Pedagogic sau Școala Finlandeză”, ne-a explicat viceprimarul Răzvan Pop, istoric.

liceu agricol cladire ceas (5)

Potrivit lui Pop, astfel de ceasuri se puneau pe luminătoare false sau lentile, cum este cea de lemn și tabla de pe această clădire, însă nu are valențe speciale, sălile de protocol fiind mult mai importante în acest caz.

liceu agricol cladire ceas (4)

liceu agricol cladire ceas (3)

liceu agricol cladire ceas (10)

Clădirea respectivă, ca de fapt întreaga construcție în care activează Colegiul Agricol „Barcianu”, aparțin Bisericii Evanghelice, iar Primăria a închiriat-o pentru ca instituția să poată activa în continuare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus