Duminică,
13.10.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Urbana vrea să (re)creeze un nou spațiu public cu vedere la întreg Sibiul. ”E singura belvedere pentru tot orașul”

Urbana vrea să (re)creeze un nou spațiu public cu vedere la întreg Sibiul. ”E singura belvedere pentru tot orașul”

Turnul lui Falkenhayn, construcția din Dealul Gușteriței alături de care cu mai bine de un deceniu a fost ridicată și o cruce luminoasă, urmează a fi introdus în circuitul spațiilor de desfășurare a evenimentelor publice. Laolaltă cu terenul care înconjoară clădirea ridicată acum aproape 140 de ani de către Asociația Carpatină Ardeleană a Turiştilor (Siebenburgischer Karpatenverein).

Turnul lui Falkenhayn a intrat într-un proces de reabilitare, inițiat de Urbana, societatea Consiliului local Sibiu care administrează această construcție. Reabilitarea clădirii ar urma să fie continuată și pe parcursul anului viitor. Până la finalizarea lucrărilor, reprezentanții Urbana intenționează să promoveze turnul și spațiile din împrejurimi ca loc de desfășurare a evenimentelor publice, un prim astfel de eveniment având loc în primăvară, iar un al doilea fiind programat duminică, ultima zi din septembrie. ”În vară, alături de Parohia ortodoxă din Gușterița care a organizat o Școală de vară, cu sprijinul Asociației Dia.Logos și a altor voluntari, am igienizat zona. Din primăvara anului viitor vom începe și reabilitările în interiorul turnului. Drumul de acces până la turn a fost pietruit. Intenționăm să promovăm acest loc și printre ghizii turiștilor care aleg Sibiu. Este, totuși, singura belvedere pentru tot Sibiul. Ne vom strădui să promovăm acest obiectiv și pentru sibienii care merg pe bicicletă”, spune Mircea Ovidiu, directorul general al Urbana, societatea la care unic acționar este orașul Sibiu și al cărui obiect principal de activitate este administrarea spațiilor publice cu altă destinație decât cea de locuință.

Pentru promovarea acestui obiectiv, cei de la Urbana au încheiat și un contract cu un operator de telefonie mobilă, prin intermediul căreia să transmită imagini live cu Sibiul, imagini preluate de o cameră video care a fost amplasată pe turn. ”În zilele imediat următoare vom porni și această transmisie”, mai spune Mircea Ovidiu.

Cei care aleg Turnul

Organizatorii de evenimente publice din Sibiu au început de mai mulți ani să caute alternative piețelor din centrul istoric al orașul ca loc de desfășurare a evenimentelor. Așa s-a ajuns ca astfel de venimente să fie organizate fie în Pădurea Dumbrava, fie în parcurile orașului, fie în localități învecinate. Pe 1 mai, anul acesta, asociația My Transylvania împreună cu alți parteneri organiza un prim picnic cu ocazia Zilei muncitorilor.

Printre primii care au ales, acum, Turnul lui Falkenhayn drept loc de desfășurare a evenimentelor sunt cei care, în vară, au și participat la igienizarea zonei: Parohia ortodoxă română Gușterița, alături de Asociația Dia.Logos. ”Gușterița 100” se numește evenimentul organizat de ei duminică, 30 septembrie 2018, între orele 16:00 – 18:30. ”Evenimentul dorește a avea o dublă semnificație: sărbătoarea Marii Uniri printr-un spectacol interactiv, în care copiii și adulții sunt invitați să fie actori activi ai momentelor Unirii, dar și promovarea interculturalității și educației în rândul copiilor, prin anticiparea sărbătoririi în anul 2019 a 110 ani de la înființarea Școlii din Gușterița de către Andrei Șaguna. În acest sens se vor lansa atelierele din cadrul Centrului Andreian pentru Educație al Parohiei Ortodoxe Gușterița (centru care va fi inaugurat tot duminică – n.r.)”, arată reprezentanții Parohiei din Gușterița.

anunt Gusterita Programul evenimentului include spectacolul de teatru interactiv ˮCentenarul pe înțelesul tuturorˮ, susținut de actorii Tetrului Mic din Sibiu și un concert de muzică și ateliere (tobe, saxofon, flaut, vioară) susținute de trupa Caravana Gypsy Jazz. Intrarea este gratuită.

Istoria Turnului lui Falkenhayn Sursa informațiilor: Urbana

A fost ridicat în anul 1882 de Asociaţia Carpatină Ardeleana a Turiştilor (Siebenburgischer Karpatenverein). A fost folosit de către această asociaţie pentru agrement până în preajma Primului Război Mondial. Odată cu pregătirile de război, Turnul a căpătat o mare importanţă strategică acesta fiind ocupat de armata austro-ungară.

În timpul Primului Război Mondial Turnul a avut o importanţă militară strategică pentru că asigura controlul asupra oraşului Sibiu acesta fiind pe o poziţie dominantă. În timpul Bătăliei Sibiului din anul 1916, Turnul a fost folosit de armata română, pe de-o parte şi de cea germană şi austro-ungară, pe de altă parte. Controlul asupra acestui obiectiv strategic a alternat după începutul lunii septembrie 1916.

turn gusteria cimitir

În noaptea de 2/15 – 3/16 septembrie au avut loc lupte importante pe sectorul Guşteriţa – Cornăţel – Caşolţ controlat de Regimentul 42 Infanterie român. După un bombardament de artilerie violent şi cu ajutorul reflectoarelor, trupele germane au reuşit să cucerească temporar dealul Bucatei care domina Caşolţul. După o contraofensivă la baionetă a trupelor Regimentului 42 atacatorii au fost respinşi până în zona localităţii Roşia. Pierderile au fost însemnate de ambele părţi: 2 ofiţeri şi 72 soldaţi morţi din Regimentul 42, iar trupele germane au pierdut 5 ofiţeri şi 150 de soldaţi morţi.

Regimentul 48 Infanterie preia o parte a sectorului apărat de Regimentul 42 şi continuă lupta. Atacul trupelor române, din zorii zilei de 9 septembrie 1916, a fost unul deosebit de violent şi a făcut ca din Regimentul 48 Infanterie, care avea în componenţă 68 de ofiţeri şi 3600 de soldaţi, să mai aibă apţi de luptă numai 15 ofiţeri şi aproximativ 800 de soldaţi, la apelul de seară. Restul de peste 2853 de soldaţi şi ofiţeri dându-şi tributul de sânge pentru apărarea poziţiilor câştigate cu câteva zile înainte.

La finalul zilei de 9/22 septembrie trupele române au ocupat localităţile Şelimbăr, Bungard, Caşolţ, Roşia, Guşteriţa, Nucet, Cornăţel lărgind astfel zona de control din jurul Sibiului fixând-o pe înălţimile dintre văile Hârtibaciului şi Oltului şi de-a lungul drumului şi căii ferate înguste Sibiu – Sighişoara. Controlul român asupra dealului Guşteriţa se va păstra până la începutul Bătăliei Sibiului.

În dimineaţa zilei de 13/26 septembrie pregătirile necesare începerii ofensivei armatei comandate de generalul Falkenhayn au fost încheiate. După o puternică pregătire de artilerie, trupele Corpului 39 german au început ofensiva pe întreg sectorul împotriva armatei române. Poziţia dealul Guşteriţei, care domina împrejurimile Sibiului, a fost atacată de trupele brigăzii austro-ungare Thyl, sprijinită de Regimentul german de Hessa din Divizia 76. Poziţia a fost apărată la baionetă de un batalion al Regimentului 42 Infanterie care a fost nevoit, în cele din urmă, să se retragă. La finalul primei zile a Bătăliei Sibiului dealul Guşteriţa a fost cucerit de armata comandată de generalul Falkenhayn. Din acest moment şi până la sfârşutul Primului Război Mondial, Turnul din Dealul Guşteriţei se va afla sub controlul armatei germane şi austro-ungare.

turn imagine veche

După încheierea Marelui Război, la baza Turnului, Societatea săsească pentru îngrijirea mormintelor de război din Transilvania înfiinţate de către Auguste Schnell, în anul 1918, la Sibiu, a organizat un cimitir al eroilor căzuţi la datorie în timpul Bătăliei Sibiului din anul 1916. Cimitirul înfiinţat în anii 1919-1920 a fost îngrijit de Societatea săsească până în anii 1942-1943.

După intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial, Germania nazistă a impus societăţii sibiene desfiinţarea cimitirelor care aveau înhumaţi soldaţi germani din Primul Război Mondial şi realizarea unui singur cimitir centralizat. Aşa a luat fiinţă cimitirul comun din biserica cetate de la Cisnădioara. În cursul anilor 1942-1943 cu avut loc acţiunile de exhumare şi de desfiinţare a cimitirelor din mai multe localităţi din Sibiu precum Tălmaciu, Cisnădie, Guşteriţa, vechiul cimitir militar din Sibiu etc. În memoria colectivă a sibienilor a rămas ca Turnul lui Falkenhayn. După terminarea Primului Război Mondial, Turnul a fost utilizat de Asociaţia Carpatină Ardeleana a Turiştilor. Nu se cunoaşte care a fost funcţionalitatea sa după cel de-al Doilea Război Mondial când asociaţia a fost desfiinţată de comunişti.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Konig von Siebenburgen

Acum 6 ani

Speram cu toții sa se ocupe aceiași funcționari competenți și gospodari din primărie împreună cu aceiași constructori locali serioși și profesioniști care au finalizat noul stadion al Sibiului, o bijuterie arhitectonica veritabila și pe care echipa noastră draga va înfrânge marele FCSB!
Raspunde

ptrndlcu

Acum 6 ani

Eu cred ca stramosii lui trif au construit turnul si datprita psd-ului Sibiul nu a fost ocupat in timpul celor 2 razboaie mondiale. Votati psd ca sa fiti siguri ca Romania va disparea de pe harta lumii
Raspunde

Filofteia

Acum 6 ani

Această firmă URBANA, nu ar trebui să mai administreze spați comerciale; e un mod de-a fura cu acte. De ce nu se vând? Cele mai multe sunt neîngrijite.
Raspunde

Ciprian

Acum 6 ani

URBANA = stat în stat. Un fel de-a da de lucru clientelei politice.
Raspunde

comunist

Acum 6 ani

actuala conducere, guvern consilii,prefecturii nu sunt in stare sa intretina ce au construit comunisti !!!!!!!!!!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus