Luni,
22.07.2024
Cer Senin
Acum
22°C

FDGR răspunde PSD: ”Nu a intrat în patrimoniul nostru nici o şcoală şi nici o grădiniţă retrocedată”

FDGR răspunde PSD: ”Nu a intrat în patrimoniul nostru nici o şcoală şi nici o grădiniţă retrocedată”

Forumul Democrat al Germanilor Sibiu a transmis astăzi un comunicat de presă în care răspunde social-democraților intrigați de faptul că Forumul a devenit "continuator" al organizației naziste Grupul Etnic German. ”Scrisoarea deschisă a Organizaţiei Judeţene Sibiu a PSD, trimisă jurnaliștilor sibieni, se înscrie în linia atacurilor denigratoare ale PSD la adresa preşedintelui ţării şi a Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR). Întrucât cetăţenii au dreptul să cunoască adevărul, răspundem la întrebările care privesc în mod direct FDGR. Nu răspundem în numele preşedintelui ţării. De la început trebuie precizat că, nu există nici o legătură ideologică între Grupul Etnic German din România (GEG, 1940-1944) şi Forumul Democrat al Germanilor din România, înfiinţat în 1990. FDGR este o organizaţie democratică, constituită în conformitate cu legile statului român, recunoscută ca o organizație de utilitate publică și care a respins și va respinge orice ideologie de extremă dreaptă.

Necesitatea stabilirii calităţii de succesor în drepturi al FDGR faţă de GEG a apărut în contextul legislaţiei cu caracter reparatoriu din România care a oferit posibilitatea restituirii bunurilor imobile trecute, prin constrângere, în proprietatea statului în timpul regimurilor dictatoriale şi/sau totalitare. Din bunurile imobiliare care au aparținut comunităţii germane înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial unele au ajuns, în condiţii de dictatură, în posesia GEG care a fost constituit prin Hotărâre a Consiliului de Miniștri al statului național legionar în noiembrie 1940 și nu de către minoritatea germană. Această organizaţie nu a avut la înființarea ei nici un imobil, iar imobilele care au ajuns în proprietatea sa au fost obținute prin constrângerea comunităților bisericești. Imobilele au fost considerate însă și în continuare ca aparținând comunității germane, în integralitatea sa. În acest sens, FDG Sibiu, pentru a redobândi dreptul de proprietate asupra unui imobil din Piața Mică 11 care a aparţinut minorităţii germane, a solicitat recunoaşterea ca succesor în drepturi al GEG”, se arată în comunicat.

”Nu ne îndoim de faptul că propagandiștii PSD cunosc diferența între termenii juridici "succesor în drepturi" și "continuator"”

FDG Sibiu explică încă o dată că nimeni nu încearcă să nege că Grupul Etnic German a fost o organizație nazistă, însă trebuie să se facă diferența între termenii ”succesor în drepturi” și ”continuator”. ”Faptul că, GEG a fost o organizaţie aliată cu regimul hitlerist, este bine cunoscut şi nu încearcă nimeni să îl nege sau să îl tăinuiască. Perfidia atacurilor PSD la adresa FGDR constă în faptul că insinuează existența unei continuități între ideologia GEG şi cea a FDGR. Nu ne îndoim de faptul că propagandiștii PSD cunosc diferența între termenii juridici "succesor în drepturi" și "continuator". Aceste explicaţii nu le dăm pentru ei, ci pentru publicul larg, pe care dânşii îl induc în eroare, sugerând că FDGR ar avea vreo legătură cu nazismul”, se arată în comunicat.

În plus, se precizează că FDG Sibiu nu a primit ca retrocedare decât un singur imobil. ”La fel de falsă este ideea sugerată de propagandiștii PSD că FDGR ar fi obținut un număr însemnat de imobile în calitatea sa de succesor în drepturi față de GEG. În Sibiu a fost retrocedat, pe această bază, un singur imobil, a cărui destinaţie a rămas aceeaşi ca înainte de retrocedare, aceea de muzeu. Nu a intrat în patrimoniul FDGR nici o şcoală şi nici o grădiniţă retrocedată. Neadevărată este de asemenea afirmaţia indusă de scrisoarea deschisă PSD că, imobilul în care FDGR îşi are sediul ar fi aparţinut GEG – dovadă este extrasul de carte funciară”, se mai arată în comunicat.

”Dacă un enoriaş al Bisericii Evanghelice, fie el preot sau nu, a protestat împotriva politicii PSD de slăbire a statului de drept, îl asigurăm de toată susţinerea FDGR”

De asemenea, se face precizarea că între FDGR și Biserica Evanghelică nu există o relație instituțională, făcând referire la evenimentele invocate de social-democrați la Cibin Fest. ”Între FDGR şi Biserica Evanghelică nu există o relaţie instituţională. Membrii comunităţii germane aparţin mai multor confesiuni şi sunt liberi să-şi exprime convingerea politică şi să-şi exercite credinţa, fără nici o constrângere. Dacă însă un enoriaş al Bisericii Evanghelice, fie el preot sau nu, a protestat împotriva politicii PSD de slăbire a statului de drept, îl asigurăm de toată susţinerea FDGR şi-l îndemnăm să procedeze astfel şi pe viitor”, se mai arată în comunicat.

”Salutăm scuzele publice ale președintelui PSD”

În final, se salută declarația liderului PSD, Liviu Dragnea, care și-a cerut scuze față de FDGR după declarațiile consilierului primului-ministru Darius Vâlcov și ale fostului ministru al Educației, Liviu Pop. ”În finalul scrisorii propagandiștii PSD susțin că, nu fac acuzaţii. De fapt, întregul text este o înşiruire de insinuări calomnioase. Suntem însă convinşi de faptul că, publicul sibian (care conform PSD “așteaptă răspuns de 11 ani”) poate face distincţia între adevăr şi fals şi sperăm că şi aceste rânduri aduc o contribuţie în acest sens. Salutăm scuzele publice ale președintelui PSD, Liviu Dragnea, față de denigrările FDGR din partea unor membri PSD și nutrim speranța că acest tip de acțiuni necompatibile cu un partid european, va dispărea în totalitate”, se mai arată în comunicatul transmis de FDG Sibiu.

comunicatul FDGR

Scrisoarea deschisă a Organizaţiei Judeţene Sibiu a PSD, trimisă jurnaliștilor sibieni, se înscrie în linia atacurilor denigratoare ale PSD la adresa preşedintelui ţării şi a Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR). Întrucât cetăţenii au dreptul să cunoască adevărul, răspundem la întrebările care privesc în mod direct FDGR. Nu răspundem în numele preşedintelui ţării.

De la început trebuie precizat că, nu există nici o legătură ideologică între Grupul Etnic German din România (GEG, 1940-1944) şi Forumul Democrat al Germanilor din România, înfiinţat în 1990. FDGR este o organizaţie democratică, constituită în conformitate cu legile statului român, recunoscută ca o organizație de utilitate publică și care a respins și va respinge orice ideologie de extremă dreaptă.

Necesitatea stabilirii calităţii de succesor în drepturi al FDGR faţă de GEG a apărut în contextul legislaţiei cu caracter reparatoriu din România care a oferit posibilitatea restituirii bunurilor imobile trecute, prin constrângere, în proprietatea statului în timpul regimurilor dictatoriale şi/sau totalitare. Din bunurile imobiliare care au aparținut comunităţii germane înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial unele au ajuns, în condiţii de dictatură, în posesia GEG care a fost constituit prin Hotărâre a Consiliului de Miniștri al statului național legionar în noiembrie 1940 și nu de către minoritatea germană. Această organizaţie nu a avut la înființarea ei nici un imobil, iar imobilele care au ajuns în proprietatea sa au fost obținute prin constrângerea comunităților bisericești. Imobilele au fost considerate însă și în continuare ca aparținând comunității germane, în integralitatea sa. În acest sens, FDG Sibiu, pentru a redobândi dreptul de proprietate asupra unui imobil din Piața Mică 11 care a aparţinut minorităţii germane, a solicitat recunoaşterea ca succesor în drepturi al GEG.

Faptul că, GEG a fost o organizaţie aliată cu regimul hitlerist, este bine cunoscut şi nu încearcă nimeni să îl nege sau să îl tăinuiască. Perfidia atacurilor PSD la adresa FGDR constă în faptul că insinuează existența unei continuități între ideologia GEG şi cea a FDGR. Nu ne îndoim de faptul că propagandiștii PSD cunosc diferența între termenii juridici "succesor în drepturi" și "continuator". Aceste explicaţii nu le dăm pentru ei, ci pentru publicul larg, pe care dânşii îl induc în eroare, sugerând că FDGR ar avea vreo legătură cu nazismul.

La fel de falsă este ideea sugerată de propagandiștii PSD că FDGR ar fi obținut un număr însemnat de imobile în calitatea sa de succesor în drepturi față de GEG. În Sibiu a fost retrocedat, pe această bază, un singur imobil, a cărui destinaţie a rămas aceeaşi ca înainte de retrocedare, aceea de muzeu. Nu a intrat în patrimoniul FDGR nici o şcoală şi nici o grădiniţă retrocedată.

Neadevărată este de asemenea afirmaţia indusă de scrisoarea deschisă PSD că, imobilul în care FDGR îşi are sediul ar fi aparţinut GEG – dovadă este extrasul de carte funciară.

Între FDGR şi Biserica Evanghelică nu există o relaţie instituţională. Membrii comunităţii germane aparţin mai multor confesiuni şi sunt liberi să-şi exprime convingerea politică şi să-şi exercite credinţa, fără nici o constrângere. Dacă însă un enoriaş al Bisericii Evanghelice, fie el preot sau nu, a protestat împotriva politicii PSD de slăbire a statului de drept, îl asigurăm de toată susţinerea FDGR şi-l îndemnăm să procedeze astfel şi pe viitor.

În finalul scrisorii propagandiștii PSD susțin că, nu fac acuzaţii. De fapt, întregul text este o înşiruire de insinuări calomnioase. Suntem însă convinşi de faptul că, publicul sibian (care conform PSD “așteaptă răspuns de 11 ani”) poate face distincţia între adevăr şi fals şi sperăm că şi aceste rânduri aduc o contribuţie în acest sens.

Later edit: Salutăm scuzele publice ale președintelui PSD, Liviu Dragnea, față de denigrările FDGR din partea unor membri PSD și nutrim speranța că acest tip de acțiuni necompatibile cu un partid european, va dispărea în totalitate.

FDG Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

raspopitul

Acum 5 ani

Nu, au intrat în patrimoniul Bisericii Evanghelice (a sașilor), care-i aceiași chestie, tot pe baza succesiunii după Grupul Etnic German!
Raspunde

zzz

Acum 5 ani

cretinel popescu, Grup Etnic German a existat cativa ani( 4-5) in perioada celui de-al 2lea razboi mondial. ei au preluat fortat toate activele organizatiilor anterioare ale sasilor. ulterior, cand grupul a fost denuntat oamenii si-au cerut activele inapoi...alea pe care nu lea veau din 1944, nici din 1940 ci din 1900, 1800, 1700 intelegi tu cum merge istoria... oricum,, tu pe aici vrei sa iesi mereu in evidenta si esti tot cu nino-nino
Raspunde

Ion

Acum 5 ani

Bunurile organizatiilor naziste au intrat in patrimoniu statelor respective conform Conventiei de armistitiu dintre statele beligerante!In alta state nu au fost retrocedate imobilele detinute de nazisti!De ce au fost retrocedate in Romania?Asta este intrebares la care trebuie sa raspunda FDGR!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion

Acum 5 ani

FDRG= organizatie nazistă ! O recunosc chiar ei, in acest comunicat. Raspundeti la intrebari, nu o mai dati cotita.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bravo

Acum 5 ani

Felicitari PSD Sibiu ptr curajul de a spune adevarul!!!! Asteptam asta. Ati castigat multi sibieni de partea voastra.
Raspunde

Erlkonig

Acum 5 ani

Daca prin cretinitatile astea a castigat psdragnea noi adepti, imi dau seama de "calitatea" noilor tzutzari
Raspunde

Sasoaiaca

Acum 5 ani

@ERLKONIG pe tine cin te o retrocedat ??? :)
Raspunde

Prea complicat

Acum 5 ani

Follow the money. Unde ajung banii fin chirii?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus