Marţi,
29.11.2022
Cer Senin
Acum
3°C

Live de la Referendum, Ziua 2: Sărbătoare în Piața Mare. Au adus și sticle de șampanie

Live de la Referendum, Ziua 2: Sărbătoare în Piața Mare. Au adus și sticle de șampanie

Reporterul Turnul Sfatului este observator la Referendum din partea unei formațiuni politice și va transmite live, pe toată durata Referendumului, cum decurge procesul de votare. Vom avea astfel ocazia de a asista la corectitudinea procesului electoral și de a relata în direct tot ce se întâmplă dintr-una dintre cele mai aglomerate – cel puțin în teorie, secții din vot din Sibiu.

Actualizare ora 20:40

În jur de 50 de sibieni s-au adunat în Piața Mare și ascultă „Acolo este țara mea”, la megafon. Pregătiți cu 3 sticle de șampanie, așteaptă încheierea oficială a Referendumului pentru a sărbători. Oamenii strigă „PSD Ciuma Roșie” și „Afară, afară, cu PSD din țară”.

Actualizare ora 19:22

A dispărut orice urmă de entuziasm, toată lumea e obosită și așteaptă ora 21.00. Mai vine câte un votant rătăcit, unul la 30 de minute. Membrii comisiilor deja analizează procedurile pentru încheierea procesului de vot. De acum înainte totul e birocrație, Referendumul a picat și a căzut în plan secund.

Actualizare ora 17:40

După reacțiile tuturor membrilor din comisii, care primesc mesaje de la partide, e deja cert că Referendumul nu va fi validat. Prezența la vot este extrem de redusă în continuare.

Actualizare ora 17:00

Starea de acalmie se prelungește. Votează câte un om la un sfert de oră, în majoritatea timpului membrii secțiilor stau degeaba, dezleagă rebusuri, butonează telefoanele și așteaptă să treacă vremea. Cel puțin în Sibiu e clar acum, Referendumul este un eșec.

Actualizare ora 16:00

E ora siestei. Soarele de după masă și-a făcut culcuș în secția de vot, iar lumea e aproape adormită. Referendumul își face și el siesta - momente foarte lungi și interminabile trec și nimeni nu vine să voteze.

Actualizare ora 14:31
Delegații PSD în secțiile de votare dau semne de agitație, le sună tot mai des telefoanele, tot mai multă lume se interesează de prezența la vot. La polul opus se află delegații USR, care dau semne de satisfacție văzând că Referendumul are tot mai puține șanse să fie validat. Cât îi privește pe delegații PNL, ALDE, PMP și UDMR, aceștia arată o mare indiferență, în general.

Actualizare ora 13:44

Cu siguranță numărul sibienilor care vin să voteze este mai mare, se vede asta cu ochiul liber, nu este nevoie de date statistice pentru a observa. Chiar și așa însă, numărul total, cel puțin pe Sibiu, este mult sub necesaul pentru atingerea referendumului. La cum se prezintă lucrurile acum, în secțiile de vot, doar o minune mai poate face ca Referendumul să fie validat.

Actualizare ora 12:32

Mai multe persoane renunță să voteze după ce văd buletinul de vot și citesc întrebarea. Spun că auziseră ceva dar nu credeau. Au vrut să se convingă că pe buletin nu scrie nimic de homosexuali și familie, scrie doar că să facă ce vrea Parlamentul. ”Parlamentul ăla condus de Dragnea? Păi cum să votez pentru el! Să facă Dragnea ce vrea?”.

Actualizare ora 11:53

Ce e val ca valul trece. S-a revenit la rimul de votare de un om la un sfert de oră. Anunțul că prezența în județ este de 5,4 % nu miră pe nimeni la urne.

Actualizare ora 11:01

Se vede imediat că s-a încheiat slujba la biserica din zonă. E un val simțitor de enoriași care vine să voteze. Dacă ar fi așa toată ziua, s-ar atinge lejer pragul, însă nimeni nu știe cât va dura. În niciun moment al zilei de ieri numărul votanților nu a fost atât de mare.

Actualizare ora 10:27

Nu se întâmplă mare lucru, lumea se gândește ce să mănânce la prânz. Doar PSD și USR oferă delegaților câte o plasă cu mâncare (sandviș) și apă, restul se descurcă cu bani de acasă, că cei 10 lei pe zi oricum nu le ajung. Unii fac chete pentru pizza și începe celebra discuție ”care e cea mai bună pizza din oraș”.

Actualizare ora 9:45

Se apropie ora 10:00 și toți delegații pregătesc raportările către partide. La prima vedere se pare că numărul votanților este cert în creștere în comparație cu ce s-a întâmplat ieri. Toată lumea se întreabă dacă această creștere a numărului de votanți este suficientă pentru atingerea pragului de 30% în vederea validării. Media de vârstă însă a rămas aceeași, de la 60 de ani în sus.

Actualizare ora 09:04

E mai liniște decât ieri, dar mai multă eleganță din partea celor care vin sa semneze, semn că merg la biserica. Tot oameni în vârstă. prin unele secții au început să asculte muzică de relaxare, așa în surdină. Toți se încurajează și sunt pregătiți să rezistăm până la final în aceeași notă ca ieri. Numărul votanților pare a fi în creștere, însă foarte puțin.

Actualizare ora 08:44

Valul întârzie. Numărul celor care votează rămâne extrem de scăzut, comparabil cu ziua de ieri. Se așteaptă încheierea slujbei la biserică.

Actualizare ora 8:00:

După o oră de vot avem 2 votanți. Un cuplu care pleacă azi în vizită și au vrut să apuce să voteze. În rest, liniște și pace. „Hai că mai avem un pic și ziua-i gata”, se încurajează oamenii.

Știre inițială:

Pentru cei implicați în organizarea Referendumului ziua a început la 06:00. De pe geamul sălii de clasă se văd blocurile adomite. S-au defăcut sigiliile lăsate peste noaste, s-a deschis secția și lumea sforăie. Nici razele soarelui nu se văd printre blocuri.

Spre deosebire de ziua de ieri acum lumea știe la ce să se aștepte. Mulți au venit cu tablete, încărcătoare la telefoane, teanc dublu de ziare și reviste.

Pe de altă parte, absolut toată lumea e convinsă că numărul votanților va fi mult mai mare. Rezultatele de ieri reprezintă un șoc, iar faptul că azi e duminică și lumea nu mai pleacă la muncă e un motiv în plus să vină la vot. Dintre cei care și-au propus să voteze. În prima parte a zilei ne așteptăm la un val de votanți, cu preotul în frunte, când ies de la biserică. Nu-i acuză nimeni de nimic, pur și simplu asta vorbesc oamenii prin secții, judecând în baza campaniei pe care a făcut Biserica pentru Referendum. Om vedea... deocamdată, cafea!

referendum vot votare familia traditionala (39)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

34 comentarii

Tex

Acum 4 ani

De curios...urna a ramas pazita doar de un politist? Au fost sigilate intrarile in camera unde se afla urna? Sau...s-a cantarit urna aseara si acum de dimineata? Poate s-a "ingrasat" peste noapte cu cateva kg...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mhircia

Acum 4 ani

Nu în Sibiu, dar fi sigur ca pe Vâlcea și restul Olteniei au de ieri multe secții cu 100+%
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioana

Acum 4 ani

Rusine! Cei in varsta at trebui sa Tina cont de parerea tinerilor ! Familie traditionala ? Sunt invatati ca barbatul e seful iar femeia e de fapt menajera si babysitter ! Rusine !
Raspunde

@ioana

Acum 4 ani

Poate asta s-a intamplat in familia ta! Ai sechele fata, cred ca nici acum, la maturitate, nu ai o fam ok. Mergeti la vot!!!!! E dreptul nostru, acela de a vota! Nu va mai mintiti singuri, voi astia care inventati tot felul de bazaconii.
Raspunde

...

Acum 4 ani

Ioane (nu ma pacalesti cu nume de dama) las-o mai moale ca macane. Pacat ca sibianul s-a lasat spalat pe creier de asa niste dejectii intelectuale pe care le vehiculati pe aici cu sarg.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lol

Acum 4 ani

Pe aici, prosti si multi!
Raspunde

...

Acum 4 ani

Bine ai venit printre noi, frate!
Raspunde

...

Acum 4 ani

Pentru TS: Titlul de cancan va caracterizeaza in ultima vreme. Aveti cumva si curajul sa pomeiti pentru care formatiune politica faceti aceste servicii murdare? Pentru cine stati voi la sectiile de votare? Imi amintesc cu sila cum anul trecut ati facut propaganda homo de ziua copilului. Sunteti demin de mila daca asta e tot ce puteti face in jurnalism, lacheilor
Raspunde

...

Acum 4 ani

siesta pe care o pomenste TS in titlu este de fapt siesta ratiunii unora pe care ei au adormit-o cu toate mijloacele.
Raspunde

...

Acum 4 ani

Pentru toti "BOIcotzeii" din orasul/tara asta: sunteti mult prea usor de spalat pe creier. Partidele care va dezinformeaza si va indeamna la boicot fac ceva anti-civic. Va lepadati de dreptul vostru de vot la comanda politica. Rusinos pentru niste cetateni care se considera bine informati si rationali. Cineva manjeste cu politica un demers civic si voi toti muscati momeala. SOMNUL RATIUNII/NATIUNII NASTE MONSTRI! Cand o sa realizati ce ati facut va fi mult prea tarziu, exact cum in 2016 au constat francezii. Degeaba au iesit cu zecile de mii in strada, raul fusese deja infaptuit. SOMN USOR ROMANE! (Nu degeaba avem ca imn "Desteapta-te romane", avem creiere mult prea fragede si netede ca sa intelegem al cui joc il facem in loc sa ne uitam la ce se intampla in alte tari si sa ne gandim la propriul viitor) Sariti de latrati acum, postacilor politici (iudelor), duceti la bun sfarsit ce ati inceput
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

ce, n-am dreptul sa sanctionez prin neprezentare prostia psdragnea, ma prezentacule?
Raspunde

...

Acum 4 ani

Ti-ar trebi ani de zile sa imi explici pentru ca nu esti capabil sa imi explici. Anii de scoala sunt absolut sigur ca la tine sunt mai multi din cauza de repetentie cronica. Ai lipsit si la orele de buna purtare si maniere. In afara de obraznicie si mitocanie nu esti in stare de nimic pe lumea asta. Si din aceasta cauz te-ai facut troll platit.
Raspunde

@TS (somn usor)

Acum 4 ani

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim
Raspunde

@TS (somn usor)

Acum 4 ani

Reporterul Turnul Sfatului este observator la Referendum din partea unei formațiuni politice și va transmite live, pe toată durata Referendumului, cum decurge procesul de votare NE PUTETI SPUNE IN ARTICOL SI CARE ESTE ACEASTA "FORMATIUNE POLITICA" ????
Raspunde

@ts

Acum 4 ani

FDRG
Raspunde

Bravo Sibiu, Bravo Romania!

Acum 4 ani

Suna pompos sa spui ca "Poporul a vorbit prin tacere". Din pacate nu e deloc asa. Poporul doar a incercat sa aplice vorba aia "Daca taceai filosof ramaneai". Cineva i-a convins cu diferite minciunele ca nu merita sa mearga la vot (TS included) si acum puteti sa va bucurati de asta impreuna cu Remus Cernea, Vlad Viski si altii ca ei si ca voi. "Este o uriașă victorie pentru traseul democratic al României. Atestă cu cifre faptul că influența nefastă a forțelor conservatoare din societate este modestă și într-un vizibil declin... Asta nu înseamnă că nu mai este foarte mult de făcut până ce și în România toți oamenii se vor bucura de respect și de drepturi egale, dar este un mare pas înainte!", spune Cernea. Retineti BOIcotzeilor ca zice ca mai este foarte mult de făcut in Romania, planurile lor sunt deja trasate. Nu va faceti probleme domnilor, romanul e tot mai prost si manipulabil dupa cum ati vazut in acest weekend. Ati invins, preluati conducerea turmmei de oi va rog
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Treboniu Lemurian

Acum 4 ani

L-au chemat si pe Iohannis la aceasta sarbatoare a coibotistilor? Oh, wait... La ce zmetie le-a dat presedintele... Ahahaha!!!
Raspunde

Ciprian

Acum 4 ani

Nu este ironic (ca tot discutam noi doi despre ironii, pe acelasi topic) ca tu, care militezi pentru limitarea drepturilor (ba chiar pentru ura impotriva) unei minoritati, te-ai trezit ca fiind in minoritate? Nu iti place situatia din cate se pare. Majoritatea comentariilor de aici sunt ale tale. Ba chiar (sunt sigur) si majoritatea voturilor aferente comentariilor. Daca majoritatea nu e in acord cu tine, doarme., sunt doar inceti la minte si nu inteleg. Poate ça majoritatea a inteles. Poate ca nu ei sunt manipulati, din contra, ei nu s-au mai lasat manipulati de popi si derbedei politici care cauta tot timpul dusmani inchipuiti pentru a devia atentia de la adevaratele probleme. Din atatea milioane de euro aruncate pe fereastra pentru o consultare pe a carei tema mai nimeni nu vroia sa fie consultat, se puteau face toalete decente pentru majoritatea scolilor care isi trimit elevii si la +30 de grade si la -20 de grade sa-si faca nevoile "in fundul curtii"...si e doar un exemplu de ce se putea face cu atatia bani.
Raspunde

...

Acum 4 ani

Ironic mi se pare doar faptul ca va erijati in salvatorii copiilor din orfelinate (desi nu v-a oprit nimeni sa adoptati pana acum - legea va permite fariseilor), va erijati in constructorii toaletelor din scoli desi nu va opreste nimeni sa donati si totusi romanii va cred in continuare. Omul prost este manipulabil si este rusinos pentru Romania sa avem atat de multi oameni de genul asta. Imnul nu ne ajuta sa ne trezim. Ah, uitasem, romanul are "mintea cea de pe urma". As zice mai degraba mintea cea de TURMA. In final ce pot zice decat ca "i-ati ciuruit".
Raspunde

...

Acum 4 ani

Cea mai ironica chestie mi se pare ca absenteismul la vot a propulsat acum cativa ani PSD in varful tarii, pentru ca mai apoi sa iesim sa zbieram ca prostii pe strada contra ciumei rosii, pe care boicotul nostru l-a ridicat acolo. Politicienii ne-au umplut de scarba pentru alegeri dar ce nu pricepe palmasul este ca lipsa lui la vot face viata politicienilor mult mai usoara. Au de pacalit/manipulat o masa mult mai mica de oi care sa ii voteze. Ironic va fi ca si restul referendumurilor/scrutinelor sa pice sau sa scoata in varf tot felul de nulitati. Asta mi se pare ironic. Absenteismul a ridicat pe dragnea, absenteismul a daramat referendumul si tot absenteismul o sa prabuseasca tara pas cu pas a' la Iohannis
Raspunde

kokos

Acum 4 ani

Asta n-a fost referendum pentru sustinerea familiei traditionale (nu are de ce sa fie sustinuta pt. ca nu e atacata de absolut nimeni) , ci a fost referendum impotriva familiei "netraditionale".3 milioane de oameni au semnat ca minoritatile sexuale(probabil cateva zeci de mii de persoane in toata tara) sa nu aiba drepturile pe care le au ei , desi oamenii sunt egali in fata legii.De ce? Pentru ca asa vor ei! Nu inteleg care e problema daca cei care fac parte din comunitatea LGBT se casatoresc intre ei , nu sunt si ei oameni , de ce sa nu aiba aceleasi drepturi cu noi ceilalti?
Raspunde

e la mintea kokos-ului

Acum 4 ani

nu a zis nimeni ca nu au voie sa isi faca un parteneriat civil, iar de adoptat se pare ca au voie si acum. Familia este cu totul altceva. Atunci cand unul din cei 2 G isi va evolua un uter si cand una din cele 2 L is va evolua un ... stii tu ce, atunci vor putea sa aibe si copii si va fi perfect ok sa intemeieze o familie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig

Acum 4 ani

neamuleee, e tragedieeee. acu o sa navaleasca legebeteii pe noi! tragedieeee... ba ala din spate, iar vii aici cu c...turi, cu sosele, spitale si scoli? vrei sa pun jandarmii sa te umfle? ... tragedieeee, neamuleeeee...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus