Șase milioane de euro este valoarea estimată a proiectului PICARD, depus spre a obține finanțare europeană prin intermediul programului Orizont 2020, cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat vreodată de UE. PICARD a fost construit în cadrul unui alt proiect cu finanțare europeană, NextCardio, implementat de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și în cadrul căruia lucrează medici renumiți în cercetare la nivel mondial.
PICARD (Personalised Medicine for Complex Aortic Diseases) este numele dat proiectului prin care echipa de medici din cadrul NextCardio își propune să înlăture cât mai multe din necunoscutele care înconjoară, azi, bolile aortei. În plus, medicii își propun să dezvolte și un tratament medicamentos pentru aceste boli, tratament inexistent în acest moment. În prezent, medicii din întreaga lume au drept soluție pentru bolile aortei doar intervențiile chirurgicale.
Proiectul PICARD a fost depus spre finanțare în cadrul Orizont 2020, program de finanțare prin care UE a alocat nu mai puțin de 80 de miliarde de euro. Orizont 2020 a devenit ținta cercetătorilor de top din Europa, având în vedere că încă de la deschiderea acestui program scopul asumat a fost acela de ”a asigura capacitatea Europei de a produce o știință și tehnologie de clasă mondială, care să stimuleze creșterea economică”. Prin urmare, obținerea de granturi Orizont 2020 a devenit un etalon în cercetare la nivel internațional.
Expertiză olandeză, alături de cea românească și americană
Contextul în care medicii au reușit de la Sibiu să depună un proiect Orizont 2020 este legat de un alt proiect cu finanțare europeană – NextCardio. Beneficiar al acestuia din urmă este tot Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, iar cel în jurul căruia a fost construită echipa NextCardio este doctorul Victor Costache, cadru didactic al ULBS, dar și directorul medical al Spitalului Polisano. Până în primăvara acestui an, alături de Victor Costache s-au alăturat alți 15 medici recunoscuți la nivel național și nu numai, printre care conf. dr. Radu-Florin Popa (Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T Popa” din Iași), dr. Crina Solomon (fost cercetător în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Montreal - Canada), prof. Rodney White (profesor în cadrul UCLA, din SUA) ori asis. dr. Tania Melnic (Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău). Din vara lui 2018, în echipă a intrat și dr. Kakkhee Yeung (foto principală), cercetător în cadrul Centrului medical universitar VU din Amsterdam. La doar 34 de ani, dr. Kakkhee Yeung a devenit rapid apreciată la nivel internațional: a condus sau activat în zeci de programe de cercetare olandeze și internaționale, a obținut numeroase premii internaționale, are în derulare proiecte de cercetare de mai multe milioane de euro.În cadrul proiectului gândit de la Sibiu, dr. Yeung aduce și expertiza olandeză în domeniu. ”România încă nu are dezvoltat un centru de cercetare, această activitate este încă la început. Universitatea noastră din Amsterdam, în schimb, pot spune că are deja o tradiție în domeniul cercetării. Sunt deja numeroase aplicații pentru Orizont 2020 depuse. De altfel, în cadrul Universității noastre există un departament specializat doar pe redactarea de astfel de proiecte. Pentru a redacta un proiect Orizont 2020 este foarte important să fim recunoscuți drept un grup unit, iar până acum am avut mai multe întâlniri și lucrăm foarte, foarte bine. Pot spune că echipa universității din Olanda vine cu o expertiză în domeniul cercetării, alături de care echipa universității din Sibiu aduce un plus de valoare prin dăruirea și priceperea pe care o pun în munca lor. Văd ceea ce a realizat Victor și echipa sa, văd studenți foarte deștepți, văd o atitudine și o mentalitate foarte bune. Există foarte multă expertiză, aici, la Sibiu, care nu este recunoscută. Printr-un astfel de proiect, însă, putem să scoatem în evidență această expertiză la nivel internațional”, este de părere dr. Yeung.
Primul proiect Orizont 2020 a fost pregătit în cadrul unui alt proiect derulat la Sibiu, NextCardio
Tratamente căutate în ”viața celulelor”
Bolile aortei – deși au o răspândire foarte largă la nivel mondial, în România fiind principalele cauzatoare de decese – sunt, în continuare, prea puțin studiate, spun reprezentanții proiectului PICARD. Iar abordarea pe care medicii ”împrumutați” de Sibiu o vor avea pentru a studia aceste boli este inedită și pornește inclusiv de la studiile derulate de dr. Kakkhee Yeung, în Olanda. Este vorba de tehnici de studiere a funcționării celulelor din vasele de sânge, inclusiv prin identificarea unor mutații din gene.”Proiectul nostru vizează bolile aortei, care este artera principală din care pornesc, mai apoi, toate vasele de sânge care alimentează corpul nostru. Aorta, la fel ca oricare parte a corpului, se poate îmbolnăvi: poate suferi o disecție, se poate dilata devenind tot mai mare și mai mare până când se rupe brusc sau se poate deregla în zona valvei aortice. În cadrul proiectului nostru de cercetare vom urmări toate aceste trei boli, pentru a stabili cum evoluează. Pentru că e nevoie de a înțelege de ce și cum apare o boală înainte de a căuta un tratament. De aceea noi vom încerca să înțelegem dezvoltarea acestor boli urmărind cu atenție ceea ce se întâmplă cu celulele, cu genele umane, vom privi la condițiile ambientale și așa mai departe. Vom încerca să stabilim criteriile în funcție de care să alegem care cazuri au nevoie de intervenție chirurgicală. Căci, deocamdată, doar tratamentul chirurgical este cunoscut pentru aceste boli. Vom încerca, totodată, să identificăm dacă în locul intervențiilor chirurgicale nu poate fi folosit un tratament medicamentos. Ceea ce deocamdată nu există, de aceea prin intermediul proiectului nostru vom încerca să identificăm noi căi pentru tratamentul medicamentos. Deci, primul scop al proiectului este acela de a reuși să identificăm din timp acele cazuri care au nevoie de intervenție, al doilea scop fiind acela e a găsi noi terapii acestor boli. La nivel mondial nu prea există proiecte de acest gen. Pentru că, deocamdată, aceste proiecte nu au analizat ceea ce se întâmplă cu celulele, cu funcționalitățile acestora. Iar prin intermediul analizei celulelor poți identifica modalitățile de evoluție ale bolilor”, descrie dr. Yeung câteva din componentele proiectului PICARD. Estimat la șase milioane de euro, proiectul ar urma să aibă o perioadă de implementare de patru ani. Dacă acest prim proiect depus de către România spre finanțare prin Orizont 2020 va fi și acceptat urmează a se decide în prima parte a anului viitor. Dar medicii care au lucrat la redactarea acestui proiect sunt foarte încrezători în reușită.
Tehnologii avansate
Proiectele finanțate prin Orizont 2020 pun accentul și pe utilizarea și dezvoltarea celor mai noi tehnologii. Tocmai de aceea, implementarea unui program finanțat prin Orizont 2020 asigură automat și vizibilitate în domeniul cercetării științifice la nivel mondial. ”Accesarea unui program de cercetare prin Orizont 2020 va crește, cu siguranță, prestigiul Universității de la Sibiu. Va crește nivelul de impact al cercetărilor derulate la Sibiu, dar și a conferințelor de specialitate, va furniza doctori, absolvenți și cercetători mult mai buni. Cred că e foarte important să promovăm persoanele cu potențial în domeniul cercetării, iar Victor Costache este unul dintre cei mai talentați cercetători și chirurgi pe care i-am cunoscut în ultima perioadă, de aceea cred că – asemenea lui – trebuie promovați astfel de oameni. Pentru mine personal, un astfel de grant ar însemna o mare realizare, dacă vom reuși să îl accesăm. Este o reală oportunitate, dar și o provocare, să lucrezi într-o echipă multinațională. De asemenea, va fi o provocare și pentru România să lucreze în cercetare la un asemenea nivel”, mai declară dr. Yeung.Important de amintit este faptul că, în paralel, echipa NextCardio lucrează pentru depunerea unui al cincilea proiect în cadrul Orizont 2020.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: victor costache , doctori , Lucian Blaga , Florin Popa Dominic , Spitalului Polisano , medicinale , cercetare , lege medicamente , Pentru Sibiu , NextCARDIO , Dr Matei Claudiu , Complex Aortic Diseases , Dr Costache , Boli Cardiovasculare , Kakkhee Yeung , Personalised Medicine , Tania Melnic , boli aortice , Crina Solomon , aorta , Rodney White
Vizualizari: 3122
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Gastronomul
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Muresan
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel
Acum 4 ore
Micu Klein