Joi,
06.05.2021
Cer Senin
Acum
9°C

Mitropolitul Ardealului a împlinit 71 de ani. „Pe lângă atenționarea din buletin, există recunoștința”

Mitropolitul Ardealului a împlinit 71 de ani. „Pe lângă atenționarea din buletin, există recunoștința”

ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a împlinit vineri, 12 octombrie, 71 de ani. Ierarhul a liturghisit în această zi la capela Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

Potrivit site-ului mitropoliei, ÎPS Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi format din cadre didactice de la facultatea sibiană și consilieri ai Arhiepiscopiei Sibiului. După Sfânta Liturghie, soborul de preoți și diaconi au oficiat un Te Deum, în prezența angajaților Arhiepiscopiei Sibiului, protopopilor din eparhie, studenților teologi, cadrelor didactice și a numeroși oaspeți.

Laurențiu Streza le-a mulțumit celor prezenți pentru frumoasa colaborare în anii de slujire ca mitropolit al Ardealului și ca profesor de Liturgică la vechea academie andreiană.

„Timpul trece repede și bucuria pe care o avem acum și ocaziile pe care le avem de a provoca bucurie, sunt întotdeauna legate de bucuria Cerului. Toate acestea trebuie să le legăm de sursa bucurie, care vine de sus. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că, pe lângă faptul că există aceasta atenționare atunci când privești în buletin și vezi câți ani ai, există însă și recunoștința care trebuie să o prindem într-un cerc al comuniunii”, a spus ierarhul.

Laurențiu Streza s-a născut la 12 octombrie 1947 în localitatea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. A învățat la școala generală din localitate, după care a urmat liceul în orașul Făgăraș. În perioada 1965-1969, Streza a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, obţinând diploma de licenţiat în Teologie cu teza: ”Mai – Marele Păstorilor, Hristos, modelul păstorilor bisericeşti în lumina Evangheliilor canonice”. A făcut cursuri de doctorat în Teologie la Institutul Teologic Universitar Bucureşti la specialitatea principală: Liturgică Pastorală şi Artă creştină.

Înainte de a fi hirotonit preot, Laurențiu Streza a studiat la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia (1982-1983) și s-a specializat în domeniul liturgic la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii din Fribourg – Elveţia (1983). Teza de doctor în Teologie a obținut-o în anul 1985, la Institutul Teologic Universitar Bucureşti cu tema „Botezul în diferite rituri liturgice creştine”. Este hirotonit preot în decembrie 1969 pe seama parohiei Lisa, protopopiatul Făgăraş, desfăşurând timp de 6 ani (1970-1976) o activitate pastorală susţinută. După 7 ani vine la Institutul Teologic Universitar din Sibiu.

În 1987 devine profesor universitar, titular la disciplinele Liturgică, Pastorală şi Artă creştină, precum şi Îndrumător de doctorat , acreditat de C.N.E.A, finalizând până în prezent, 10 doctori în Teologie Liturgică, iar 18 doctoranzi fiind în stadiul de finalizare a tezei.

Până a deveni el însuși mitropolit al Ardealului, Streza a fost consilier economic al I.P.S. Antonie al Ardealului, apoi secretar ştiinţific al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”din Sibiu, este ales membru al Asociaţiei Internaţionale „Societas Liturgica”, cu sediul la Toronto (Canada) şi Trier (Germania), iar în iulie 1996 este tuns în monahism, la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, de către IPS Mitropolit Antonie, primind numele de Laurenţiu.

Pe 4 iulie 1996 este ales, prin hotărârea Sfântului Sinod, episcop al Caransebeşului, iar pe 3 noiembrie 2005 - mitropolit al Ardealului. Între 2008-2012 a fost decan al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna din Sibiu.

ÎPS Streza are cinci copii din căsătoria, în 1969, cu Eugenia Stanciuşi, care a decedat în 1992.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Maxentiu Alin Paraschiv

Acum 2 ani

Despre activitatea de ofiter de securitate de ce nu spuneti nimic? "Înainte de a fi hirotonit preot, Laurențiu Streza a studiat la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia (1982-1983) și s-a specializat în domeniul liturgic la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii din Fribourg – Elveţia (1983). " Cine putea pleca din tara in timpul dictaturii ceausiste? Are parcurs asemanator cu al altui securist ajuns in fruntea BOR, daniel,, care a fost impus la conducerea BOR. L-ati intrebat de ce nici el si nici superiorul lui ierarhic nu sunt primiti in Sfantul Munte? Daca nu stiti, va spun eu. Pentru ca Prea Cucernicii Parinti din Sfantul Munte stiu ce inseamna calugaria si smerenia,si nu primesc in mijlocul lor prefacuti delatori ai Dreptei Credinte. De ce nu completati articolul cu faptul ca doi dintre baietii lui sunt profesori la facultatea de Teologie din Sibiu si amandoi au doctoratul obtinut sub "indrumarea" individului in cauza? De ce nu spuneti nimic ca a fost modificat modul de alegere si numire a inaltilor ierarhi din BOR special pentru individul care face obiectul articolului? Chiar nu aveti coloana vertebrala si va coborati la a va ploconi in fata unui specimen care nu are de-a face nimic cu credinta ortodoxa? Si daca aveti ceva de comentat impotriva celor spuse, v-as recomanda sa cititi doar continutul celor 3 voturi monahale. Restul e can can...Din pacate, astfel de indivizi au acaparat fucntiile de condicere din BOR. In momentul in care v-a disparea pe cale naturala si ultima persoana care, inca mai crede si se mai ploconeste in fata maimutelor din Biserica si vor predomina cei care au un creier functional si il folosesc, ei bine, in acel moment BOR, in formula actuala si in modul de functionare actual, va disparea. Daca nu as stii parcursul profesional al "inculpatului" i-as ura "uitat sa-i fie numele", dar , avand in vedere faptele de o " bunatate iesita din comun" ii doresc sa traiasca suficient cat sa vada cum se destrama vietile copiilor lui. Cine stie, intelege. Sfarsitul deabia incepe. Apropos, preaintunecate, te voi bantui multa vreme de aici incolo.
Raspunde

gogu

Acum 2 ani

Dle Maxentiu Alin Parachiv, nu doriti moartea pacatosului, ci indreptatea lui... Asa e crestineste... pt. pacatele sale, daca sunt si care sunt, va da seama....
Raspunde

HOP

Acum 2 ani

cind se pensioneaza????
Raspunde

ioan

Acum 2 ani

mafiotul sef al sibiului. ce face cand nu incearca sa cumpere cu forta apartamentele oamenilor din jurul mitropoliei?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus