Luni,
06.12.2021
Ceata
Acum
4°C

Spectacol la Sala Thalia: „Tradiții Centenare” – datini de acasă și de peste hotare

Spectacol la Sala Thalia: „Tradiții Centenare” – datini de acasă și de peste hotare

Casa de Cultură a Studenților Sibiu aduce astăzi publicului sibian, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, obiceiuri și tradiții păstrate atȃt ȋn țară, cȃt și ȋn fostele teritorii ale Romȃniei Mari și diaspora.

Din dorința de a stimula apariția unor noi proiecte și de a stȃrni interesul sibienilor față de tradițiile populare consacrate, Ansamblul Folcloric Studențesc ”Ardealul” din cadrul Casei de Cultură a Studenților Sibiu, Ansamblul Folcloric “Zornitsa” din Bulgaria și Ansamblul Folcloric “Città dei Templi” din Italia s-au asociat pentru a realiza un program de rezidență artistică. Proiectul s-a născut după numeroasele zile petrecute de membri romȃni ai ansamblului ȋn Italia la diverse festivaluri și după interesul similar al tinerilor străini atȃt față de evenimentele organizate de Casa de Cultură a Studenților, cȃt și față de cultura și obiceiurile romȃnilor.

Ansamblul Folcloric “Zornitsa” și Ansamblul Folcloric “Città dei Templi”, ȋmpreună cu orchestrele acestora, au o activitate de zeci de ani. Ȋn această lungă perioadă de timp, calitatea eforturilor acestor ansambluri a cȃștigat un bine-meritat renume ȋn țările de proveniență și ȋn străinătate, cel mai important segment din activitățile lor fiind conservarea tradițiilor și culturii originale.

Astfel, cufundate ȋn tradiții, inventivitate și artă, cele trei ansambluri au concretizat ȋntreaga muncă ȋntr-o paletă de momente artistice complexe, ȋn cadrul cărora pașii de dans specifici Făgărașului, Bihorului și Someșului se ȋmpletesc armonios cu cei din zone precum Dobrogea de Sud și Agrigento, cu muzică reprezentativă pentru cele trei țări.

„Fiecare ansamblu va prezenta momente artistice tradiționale unice, care, suntem convinși, au puterea de a transcede așa-numitul decalaj ȋntre generații și de a apropia persoanele de toate vȃrstele de frumusețea și importanța tradițiilor autohtone. Suntem ȋntr-adevăr fericiți că putem organiza un asemenea spectacol care va fi o sărbătoare a dansurilor, a muzicii și a valorilor tradiționale”, a declarat Liliana Popescu, directorul Casei de Cultură a Studenților Sibiu.
Produsul artistic rezultat va fi prezentat ȋn cadrul unui spectacol intitulat ”Tradiții Centenare”, care se va desfășura vineri, 12 octombrie 2018, ora 19:00, la Sala Thalia.

Proiectul este finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului și Consiliul Județean Sibiu prin Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” Sibiu.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus