Joi,
21.01.2021
Parțial Noros
Acum
-1°C

INTERVIU Trif, despre OUG privind legile justiției și despre protestele „Vă Vedem din Sibiu”

INTERVIU Trif, despre OUG privind legile justiției și despre protestele „Vă Vedem din Sibiu”

Legile privind justiția întotdeauna sunt urgente, iar cei care acuză PSD de dorința de a controla instituțiile anticorupție nu au argumente - crede liderul interimar al social-democraților de la Sibiu, Bogdan Trif. Într-un scurt interviu l-am întrebat pe Trif părerea sa despre modificările adoptate de guvernul din care face parte, ca ministru al Turismului, dar și despre cele peste 200 de proteste ale comunității „Vă Vedem din Sibiu” din fața sediului partidului.

Amintim că luni, 15 octombrie, Guvernul a adoptat OUG 92 de modificare a legilor justiției - este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind CSM (...)

Care e părerea dvs. despre OUG privind legile justiției, adoptată luni de Guvern?

Este o ordonanță corectă, care vine să repare toate nedreptățile care s-au făcut de-a lungul timpului. Să nu uităm că avem procurori luați de pe băncile facultății aproape, adică cu o experiență foarte mică – un an, doi – și aduși la București să ia decizii importante. Să nu uităm că ei sunt asemeni doctorilor – o greșeală a lor nenorocește destine. Am avut exemple și vă pot da exemplul Olguței Vasilescu, când a fost luată cu cătușe în campania electorală, ținută la beci 24 de ore, ca după aceea judecătorii să constate că nu există nici măcar o probă la dosar. Să nu uităm că președintele partidului (Liviu Dragnea – n.n.) a fost condamnat la aproape 2 ani pentru faptul că a îndemnat lumea să vină la vot la referendum – la referendumul unde au participat aproape 8 milioane de români. Pe motivul acesta, domnul președinte Dragnea a fost condamnat la aproape 2 ani de închisoare. Toată lumea, dar absolut toată lumea, inclusiv cei mai înverșunați dușmani spun că a fost o decizie nedreaptă, dar decizia rămâne.

Vorbeam cu un prieten bun de-al meu care îmi spunea la fel – ce se întâmplă cu legile justiției; poate nu trebuia dată OUG acum, poate trebuia dezbătută în Parlament. I-am spus așa: Tu te-ai da pe mâna unui medic care a terminat imediat facultatea? Pentru că lucrăm cu destine. Trebuie să aibă totuși o vechime – 10-15 ani. Omul trebuie să fie trecut prin viață, să aibă o anumită experiență de viață. Așa este în toată lumea, numai la noi era pe invers. Toate abuzurile din justiție care s-au întâmplat au avut întotdeauna scuză, dar din punctul meu de vedere nu ai nicio scuză când un om este condamnat nevinovat sau este purtat cu cătușe.

Avem foarte mulți oameni care și-au câștigat drepturile la CEDO. La ce folos după 5-6 ani? Nu mai sunt în funcții publice, unii și-au pierdut familia chiar, afacerile, pentru ce? Pentru că unii și-au permis să facă abuzuri, știind că n-o să răspundă niciodată. Nu mi se pare normal.

Mai mult decât atât, procurorii de la DNA n-o să mai fie numiți de către procurorul general, ci de către o instituție, de către CSM – vi se pare o măsură corectă sau incorectă? Eu zic că este o măsură corectă. Pentru că dacă doar un om face lucrul acesta, categoric toți acei numiți o să se simtă obligați acelui om, măcar moral. Toți spuneau că este ocolit președintele – deși Constituția spune că el trebuie să fie mai presus de partidele politice, iată că președintele actual se comportă ca un președinte de partid: participă la întâlniri de partid, le dă lecții oamenilor din partid, le dă ordine. Și atunci este normal ca procurorii să fie numiți de o instituție, care este abilitată (...)

Vreau să vă spun că ordonanța aceasta a fost discutată de către ministrul Justiției cu Comisia de la Veneția – ea respectă absolut toate cerințele constituționale.

Când ați făcut cunoștință cu conținutul ordonanței – înainte sau în timpul ședinței de guvern?

L-am aflat în timpul ședinței, pentru că nici nu era normal ca noi să participăm . Este apanajul ministrului Justiției.

Dar în ziua adoptării știați conținutul OUG, știați ce se adoptă?

Bineînțeles că suntem informați. Dar încă o dată – nu este apanajul ministrului Turismului sau a altui ministru. Este pur și simplu apanajul ministrului Justiției – el a decis, el a discutat cu membrii Comisiei de la Veneția. Dacă nici aceia nu-s avizați, atunci nu știu cine...

O acuzație publică a fost faptul că această ordonanță nu a fost o urgență...

Problemele pe justiție întotdeauna mi se par urgente, pentru că - v-am spus - vizează destine. Orice greșeală în justiție poate să afecteze un om, o familie în mod iremediabil. Văd că cei care se preocupă nu-și mai aduc absolut aminte de faptul că Monica Macovei a dat OUG, Guvernul Cioloș a dat OUG pe justiție. Guvernul Cioloș, să nu uităm, că a acoperit prin acea ordonanță toate nenorocirile pe care le-au făcut procurorii și serviciile, protocoalele. Prin acea ordonanță a legalizat, practic, protocoalele între serviciile secrete și justiție. Noi avem legi, avem Constituție care stipulează exact separarea puterilor în stat. Văd că pentru alea nu se mai preocupă nimeni. Când Monica Macovei, fostul procuror comunist care ne reclamă peste tot și cere blocarea fondurilor României, de parcă ar pedepsi una-două-trei persoane, nu toată țara. Dar asta e altă discuție. Dar în momentul în care Monica Macovei a luat procurorii de la CSM și i-a dus la Ministerul Justiției, numirea lor cu aprobarea președintelui, nu s-a scandalizat atunci absolut nimeni. Dintr-o dată, când faci niște lucruri normale, exact ca în țările membre ale UE, este tragedie. Nu, este un lucru normal și să știe fiecare că în momentul în care își săvârșește jobul cu rea-credință să știe că poate să și plătească.

Cum comentați acuzațiile potrivit cărora prin această OUG PSD, în special liderul partidului, vrea să controleze instituțiile anticorupție?

Când faci o acuzație de genul acesta, trebuie să vii și cu argumente – care articol din lege spune lucrul acesta și în ce mod, pentru că și eu pot să spun absolut orice și oricine de pe stradă.

Procurorul general a spus că modificările aduse legilor justiției vor pune în pericol dosarele aflate pe rol.

Încă o anomalie – ca procurorul general să aibă păreri politice. Ați văzut într-o țară a UE? Eu am văzut o singură dată, în Germania, acum 2 ani. Nu și-a permis să critice o acțiune a guvernului sau parlamentului, a spus ceva în mod voalat. Ministrul Justiției în Germania l-a chemat și a doua zi l-a demis. La noi procurorul general are opinii politice. Procurorul general trebuie să pună în aplicare legile în România, nu să aibă opinii politice. La noi procurorii au fost utilizați în decursul ultimilor ani ca arme politice. Este timpul ca acest lucru să înceteze.

Sunt peste 200 de zile de când au loc proteste în fața sediului PSD Sibiu, inclusiv pe tema OUG privind legile justiției. Cum vedeți aceste acțiuni?

Au fost și colegi să-i întrebe ce articol incriminează din ordonanța de urgență, din toate celelalte legi. Nu spune nimeni absolut nimic, pentru că nu au. Ei spun așa, la modul general, să creeze o gogoașă și să arunce o umbră urâtă asupra partidului. Dar nu au niciun argument. Întrebați-i dumneavoastră – „ce articol din această ordonanță vă deranjează foarte mult și considerați că favorizează PSD-ul sau un lider al PSD?” Să vedeți că nu au .

Atunci cum credeți, de ce oamenii vin în fața sediului?

Este dreptul lor, dreptul fiecăruia să protesteze, să-și expună părerile – ne-am câștigat acest drept la Revoluție. Cred că este chiar sănătos ca să nu mai existe un partid unic, cum era înainte – Partidul Comunist. Suntem tineri, avem viitorul în față și cred că această democrație trebuie să continue în România. Chiar dacă mie personal sau colegilor nu le plac neapărat acești oameni care protestează în fața sediului, este un semn de democrație că pot să-și spună liber opinia într-un stat democratic, cum este România.

Dar dvs. ați discutat vreodată cu cei care protestează?

Am discutat de două ori, după care am renunțat, pentru că niciodată nu au venit cu argumente. Doar cu lozinci. Și în momentul în care fetele care stau la noi în sediu au fost amenințate, înjurate – noi am făcut plângeri și la Poliție – am renunțat să mai am un dialog. Ai un dialog cu oameni care îți vin cu argumente. Ei vin cu lozinci, mulți dintre ei sunt politici, pentru că i-am văzut, avem și noi poze, filmări cu ei. Sunt oameni care sunt angrenați politic, sunt subiectivi, adică nu are rost să ai un dialog, pentru că sunt trimiși, probabil, de partide. După ce am avut o abordare pe retrocedările pe care Primăria Sibiu le-a avut către Biserica Evanghelică, la câteva zile ne-am trezit cu prim-pastorul Bisericii Evanghelice în Sibiu, după care un comunicat politic pe care l-a dat Biserica Evanghelică – făcea o analiză politică în loc să-și caute de canoane. Adică s-a ajuns deja mult-mult prea departe și cred că până la urmă sibienii pot să constate că aceste proteste sunt nejustificate. Mai mult decât atât, sunt angrenate și partide politice în aceste mișcări – i-am văzut pe liderii PNL în fața sediului, inclusiv pe dna Turcan de atâtea ori. Așa că, aceste mișcări nu mă impresionează, sibienii și-au dat seama că sunt doar niște acțiuni de discreditare a PSD fără niciun conținut.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

17 comentarii

nu mersi, nu citim nuliatati

Acum 2 ani

puteti schimba titlul in: interviu cu un **** ?
Raspunde

chiar nu mai exista masura?

Acum 2 ani

Un procuror are 4 ani de facultate de SPECIALITATE, 1-2 ani INM si cev avechime, ca nu merg chiar absolventi la Buc. Domnul ministru cati ani de specialitate in TURISM are ??? Sa dea dovada de 7 ani de acasa si apoi de 10 de vechime.
Raspunde

biciclist

Acum 2 ani

Mare mincinos ești măi Trifule! Minți fără să clipești, cu cea mai mare nesimțire posibilă. Practic, nimic din ce ai spus nu este adevărat! Se vede de ce îi ești util condamnatului penal. Iată câteva exemple (n-o să îmi pierd vremea cu toate minciunile tale): Primele cuvinte, prima minciună: "Este o ordonanță corectă, care vine să repare toate nedreptățile care s-au făcut de-a lungul timpului." OUG92 modifică legile justiției care tocmai au fost modificate de Parlament. Guvernul trece peste separarea puterilor în stat și CENZUREAZĂ Parlamentul prin această OUG, legiferând peste el. Scopul inițial era să amâne pensionarea anticipată care ducea la blocarea justiției. Însă MJ a decis să modifice și alte prevederi, modificări care se îndreaptă împotriva procurorilor. (https://cristidanilet.wordpress.com/2018/10/16/oug-legile-justitiei/) Sugerezi că Comisia de la Veneția e de acord cu modificările: MJ "a discutat cu membrii Comisiei de la Veneția. Dacă nici aceia nu-s avizați, atunci nu știu cine…". Ei bine, însuși Tudorel a declarat că " eu nu am mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia soluțiile din ordonanța de urgență. Nu am mers nici pentru a solicita sau lua aprobare." Minți cu nerușinare când legi cauzele de la CEDO cu legile justiției și această ordonanță: "Avem foarte mulți oameni care și-au câștigat drepturile la CEDO." Dă-ne două exemple de condamnați penali care au câștigat la CEDO pe motiv de dosar politic sau abuz al justiției. Mincinos ordinar ce ești!! Să mai știi că în dosarele în care Dragnea a fost condamnat penal, au fost inculpați care au recunoscut faptele!! Și că însuși Dragnea NU a făcut plângere la CEDO! Era primul lucru care trebuia să-l facă dacă se considera victimă a justiției. Nu mai continui cu restul. Ești doar un om infect.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@biciclist

Acum 2 ani

Bai nu mai dezimforma si nu mai spune tampenii!!!! As vrea sa faci parte dintr-o familie al carui membru a facut puscarie pe baza dosarelor inventate. Baaaaa, au fost distruse familii intregi!!!!!!!
Raspunde

biciclist

Acum 2 ani

Dați exemple nu fumigene!! Dați deciziile CEDO care au condamnat statul român pentru că a inventat dosare.
Raspunde

om politic

Acum 2 ani

"Sunt oameni care sunt angrenați politic, sunt subiectivi, adică nu are rost să ai un dialog". Domnule Trif, este esential sa aveti dialog cu oamenii politici din alte partide decat al dumneavoastra. Altfel sunteti captivul unui sistem politic vetust.
Raspunde

TiTi

Acum 2 ani

@biciclist 19 octombrie 2018 la 11:32 - Raspunde Bai nu mai dezimforma si nu mai spune tampenii!!!! As vrea sa faci parte dintr-o familie al carui membru a facut puscarie pe baza dosarelor inventate. Baaaaa, au fost distruse familii intregi!!!!!!! Da de comunisti ca tine
Raspunde

om politic

Acum 2 ani

“Sunt oameni care sunt angrenați politic, sunt subiectivi, adică nu are rost să ai un dialog”. Domnule Trif, este esential sa aveti dialog cu oamenii politici din alte partide. Dar voi in PSD nu ganditi asa pentru ca nu sunteti un partid politic, sunteti o grupare de infractionalitate economica.
Raspunde

Nea' Drag

Acum 2 ani

Baiatul acesta e atat de incuiat incat nici nu isi da seama ca in tot interviul arata cum incearca sa modifice deciziile justitiei
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@nea drag

Acum 2 ani

Doamne fereste! Hahaha, baietas tu ce interviu ai citit? Sigur nu pe al ministrului Trif.
Raspunde

Alin

Acum 2 ani

scama cu ochii.....
Raspunde

zzz

Acum 2 ani

Procurarul general nu si-a exprimat o opinie politica ci a dat un raspuns calificat intr-o problema profesionala pe un subiect in care este complet avizat. PSDistii sunt atat de cretini incat vor veni cu un OUG prin care schimba densitatea apei iar orice inginer care ii va contrazice vs avea, automat, o "parere politica". un jeg imens acest PSD
Raspunde

nam

Acum 2 ani

Trebuie sa fii facut pentru a fi politician. Nu oricui i se potriveste.
Raspunde

psd=grup infractional organizat

Acum 2 ani

2 vorbe din partea acestei slugi a teleormaneanului...la fel ca terea,arcas si alte mizerii....si la 2 vorbe,3 minciuni.....ce tare e sa tot vorbesti sa arunci baliverne fara numar si sa nu aduci nici macar o dovada...un document ceva....doar pareri de infractori
Raspunde

kokos

Acum 2 ani

bogdan trif(fara majuscule ca nu le meriti) esti un lingau mincinos!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus