Joi,
07.11.2024
Cer Senin
Acum
8°C

„Acest loc îți generează idei”. Ingineri din tot Sibiul, adunați-vă!

„Acest loc îți generează idei”. Ingineri din tot Sibiul, adunați-vă!

De câteva luni Sibiul se pregătește de lansarea unui spațiu unic în oraș, destinat tuturor pasionaților de tehnologii și inginerii. Despre ToolHouse MakerSpace s-au auzit multe la începutul anului, prin luna martie, când echipa fondatoare a participat la Maratonul din Sibiu. După mai mult de jumătate de an de muncă fizică și intelectuală, primii tineri i-au trecut pragul și spun că Sibiul a devenit mai bogat cu o astfel de investiție.

ToolHouse MakerSpace a fost unul din proiectele care au devenit dintre cele mai vizibile în timpul Maratonului Internațional din Sibiu din mai 2018. „Atunci când vine vorba de proiecte practice, elevii/ studenții/ hobiștii se lovesc de lipsa spațiului și a aparaturii specifice. Din această cauză, mulți renunță la ideile lor sau chiar la o pasiune viitoare. Makerspace-ul este un loc în care oameni cu diverse background-uri profesionale și proiecte au acces la unelte și pot colabora. Acest mediu încurajează schimbul de informații și folosirea în comun a resurselor. Asociația ToolHouse este în curs de amenajare a unui makerspace deschis tuturor sibienilor, un loc în care vor putea să participe la workshop-uri sau să-și pună în practică proiectele”, anunțau membrii asociației.

Când se deschide ToolHouse

Zilele trecute ne-am gândit să trecem pragul spațiului creat pentru ideile revoluționare ale tinerilor ingineri din Sibiu, ca să anticipăm lansarea oficială. Am înțeles că evenimentul de lansare este aproape, echipa urmând să anunțe data pe parcursul acestei săptămâni, fiind pe ultima sută de metri. Aici a fost deja găzduit, în luna octombrie, un eveniment cu succes - „CitySense Hackathon 2.0: Interacțiunea Offline”.

ToolHouse MakerSpace se află pe strada Nicolae Teclu, nr. 21, la demisolul unui bloc, ocupând locul unde mai demult era o fabrică de textilă, apoi un club. Acesta are o sală mare, luminoasă, câteva ateliere, o bucătărie, iar în amenajare se mai află și un mic loc de recreere. La ToolHouse – cuvânt ce provine din combinația englezismelor „tool”, adică unelte, și „house”, casă – îi găsim pe fondatorii spațiului, soții Diana Iamandi-Gido și Gido Bruno, pe Radu Iamandi, dar și câțiva studenți la Inginerie, care stau aici în unele zile până seara târziu.

gido bruno bancul de electronica

Împreună cu Diana facem o vizită prin toate atelierele: în sala mare, în care ai acces prima dată cum intri în acest spațiu, ne arată locul pentru imprimat tricouri sau căni, bancul de electronică, locul pentru imprimări 3D și altele. Din această sală mare avem acces către atelierul de prelucrare a lemnului și a metalului, către o sală ce va putea fi închiriată pentru diverse cursuri sau ședințe, dar și către atelierul de croitorie, unde o întâlnim pe Liliana Iamandi, mama Dianei. Despre cursurile de croitorie pe care ea le oferă celor interesați de această îndeletnicire am mai scris. Acum, la ToolHouse spune că formează câte două grupuri de doritori și ține un curs de calificare de 6 luni, care costă 2.000 de lei, și unul de nivel basic, de 10 săptămâni, de 600 de lei.

Cum a apărut ideea amenajării unui astfel de spațiu în Sibiu

Gido Bruno, fondatorul ToolHouse, spune că acest spațiu a fost creat în primul rând pentru ei. „Pentru că efectiv ne dădeau sculele afară din casă sau din restul spațiilor pe care le închiriam. Dar ne-am gândit că o să fie mulți oameni ca noi, care au nevoie de sculele astea și tot așa – ori le ocupă mult spațiu în casă sau nu-și permit să investească în ele”, adaugă el.

„De unde a început efectiv MakerSpace-ul. Diana trebuia să țină niște cursuri: ne-am gândit să fie unul de electronică, de imprimare 3D, unul de CNC (computer numerical control ) și de tăiere cu laser. Și bugetul includea partea de chirie. Trebuia să găsim un spațiu unde să ținem sculele, iar după cursuri să le luăm înapoi. Și am zis hai să le adunăm pe toate într-un loc și să putem să ne desfășurăm. Și dacă le tot ducem acolo, putem să le facem publice, să le folosească oamenii și în felul acesta să strângem și o comunitate. Că noi avem limitările noastre – noi știm electronică, programare, puțină mecanică și ne-ar ajuta foarte mult să știm de exemplu mai mulți oameni pe partea mecanică sau pe partea artistică sau altele la care nici nu ne gândim acum, spre exemplu”, ne-a povestit Gido Bruno.
De fapt, ideea unui MakerSpace (din engleză - „make” înseamnă „a face” și „space”, spațiu – adică un spațiu în care să creezi) s-a născut simultan în familia Iamandi. „Mi-am dorit foarte mult să deschid un MakerSpace cred că de când m-am mutat singur și am început să-mi aduc de la ai mei de acasă sculele și am văzut că de fapt ajung să mă dau afară din casă singur. În același timp și sora mea a început să se gândească la aceeași idee – până la urmă, ne-am sincronizat. Eu am și prezentat ideea la un concurs de proiecte în Sibiu – fără să știu de intenția surorii mele”, spune Radu, care e student la Inginerie, la specializarea Electronică Aplicată. El este cel care promovează cu insistență spațiul la dezvoltarea căruia a contribuit în special în timpul verii și pe care îl prezintă colegilor săi ca fiind mai mult un centru comunitar decât un atelier de scule. „Vreau să devină o comunitate de oameni faini, de makeri, care nu sunt strict consumatori, ci prosumeri, adică ei pe lângă faptul că își cumpără unele obiecte, le și repară, fără să le arunce, fără să mai folosească chestii de unică folosință; de asemenea, studenții să aibă unde să învețe – la facultate e un zid foarte mare, nu ai unde să faci practică și să înveți ceea ce-ți place, iar unii profesori nu se complică: într-un fel pierzi ziua căutând o cheie”, explică Radu Iamandi.

De fapt, acesta e scopul mare al echipei ToolHouse MakerSpace: „să creăm o comunitate”. Dar indiferent de scopul nobil, e necesar ca orice activitate să fie avantajoasă și din punct de vedere financiar. „Odată ce se atinge o masă critică, spațiul ar trebui să se susțină, acesta e punctul la care vrem să ajungem. Sunt două aspecte: e masa critică financiară – să vină suficienți oameni încât să putem plăti chiria și restul costurilor; și mai e masa critică pentru colaborare - să știi că vii aici și găsești oameni cu care să poți vorbi ce te interesează sau să afli chestii noi doar stând aici”, explică Gido Bruno.

Accesul în ToolHouse

Accesul în ToolHouse va fi gratuit pentru studenți, iar pentru ceilalți se va face pe bază de abonamente: 200 de lei lunar, 100 de lei pe săptămână și 50 de lei pe zi. „Încurajăm abonamentele lunare, cu intrare relaxată. Dar nici nu vrem să forțăm oamenii să plătească un abonament pe lună dacă au de făcut doar o chestie. Iar pentru celelalte ateliere, de lemn, metal, se mai plătește separat pentru folosirea utilajelor mari de acolo: laser-cut, aparatul de sudură cu gaz, strungul, routerul CNC”, explică Diana.

imprimari 3d imprimari

Primii vizitatori

În seara în care am vizitat atelierele, I-am găsit acolo pe câțiva studenți la Facultatea de Inginerie din Sibiu. Aceștia spun că orașul avea nevoie de un astfel de spațiu, iar acum studenții nu se vor mai simți limitați de posibilitățile pe care le oferă Universitatea.

Vlad Gamfăleanu studiază Ingineria Sistemelor Multimedia și spune că încearcă să facă o imprimantă 3D de la zero. „Inițial aveam de gând să fac totul acasă, cu ajutorul unor colegi care mai au unele unelte. Am și încercat, dar nu mi-a prea reușit. Am fost cred că primul care am venit pe aici și chiar aveam nevoie de un astfel de loc. Spațiul nefiind încă lansat oficial. M-au lăsat să lucrez și apreciez foarte mult”, spune Vlad.

laser laser2

Lângă el e Costi Neghină, student la Mecatronică. Spune că a aflat despre proiectul acesta la Noaptea cercetătorilor. „Mi s-a părut foarte interesant, pentru că și eu sunt fascinat de partea asta a lucrurilor how to make sau efectiv să ai un loc unde să poți să-ți pui ideile în practică și să realizezi ceva cu adevărat palpabil”. Tânărul adaugă că are acasă un garaj pe care se gândea să-l transforme într-un propriu hub, dar că cel mai probabil va renunța la idee. „Dacă s-a creat acest MakerSpace nici nu știu dacă mai merită acea investiție care m-ar fi costat destul de mult. Adică mi se pare destul de avantajos să vii aici să-ți faci un abonament, decât să strângi tu bani, să-ți cumperi aparaturi etc”.

Ioan Codoban, student la Robotică: „Pe lângă faptul că vin aici din plăcere, vreau să fac un roboțel care își menține poziția dacă îl împingi. Când ajung la un produs final o să-l prezint colegilor și o să-i redirecționez la ToolHouse. De putut aș fi putut să-l fac în altă parte – la facultate, de exemplu. Dar nu se compară pentru că la facultatea trebuie să depinzi de profesor dacă îți dă cheia sau nu, nu poți să stai după programul lui sau el după al tău, nu ai la fel de multe instrumente ca aici”.

Constantin Toviși lucrează în IT și spune că îi cunoaște pe fondatori mai demult. „La început părea ireal un pic – to good to be true. Și acum să vezi spațiul ăsta în realitate îți dai seama că oamenii chiar au avut curaj și sper să le meargă proiectul”. Tânărul crede că acest loc este cu atât mai important cu cât formează o comunitate și nu e doar un atelier de scule.

„Să fii într-un loc de genul acesta îți dă idei. Tu poți să vorbești în stânga, poți să vorbești în dreapta, poți să vezi că el lucrează la un robot, altcineva face o imprimantă 3D și astfel să ajungi să faci lucruri la care poate nu te-ai gândit. Și trăim într-o eră de asta a consumerismului și când avem nevoie de ceva mergem la magazin să cumpărăm – sunt unii oameni care se ambiționează să-și facă chestiile sau să le repare pe celea vechi, să vadă din ce-s făcute, cum poate să le simplifice, cum poate să le complice. Și e interesant să faci chestii de genul acesta”, explică Constantin Toviși.
ToolHouse MakerSpace, chiar dinainte de a se deschide oficial a reușit deja să creeze parteneriate. Astfel, că în perioada 2-4 noiembrie a găzduit deschiderea unuia dintre cele mai importante hackathoane în domeniul IT care se desfășoară în sud-estul Europei, HackTM, iar pe 24 noiembrie echipa provoacă comunitatea sibiană la primul maraton de reparații: „Va fi un maraton de reparații – în care vii cu un obiect stricat, defect sau deteriorat, îl prezinți, facem echipe și încercăm într-o zi, împreună, să reparăm cât mai multe chestii. Doritorii pot veni cu familia sau prietenii, pentru că intrarea va fi gratuită”, explică Diana.

hack TM la toolhouse FOTO Facebook.com/hacktm.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

zzz

Acum 6 ani

felicitari pt idee si efort, sa fie intr-un ceas bun!
Raspunde

Doc

Acum 6 ani

Felicitări!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus