Joi,
19.05.2022
Acum
0°C

FOTO | Protestul asistenților sociali: Consiliul Județean le va oferi sporurile

FOTO | Protestul asistenților sociali: Consiliul Județean le va oferi sporurile

Aproximativ 60 de asistenți sociali din județul Sibiu au protestat în această dimineață în fața Consiliului Județean. Aceștia cer să li se ofere sporurile pe care nu le-au mai primit încă din 2016. Alături de protestatari a fost și liderul SANITAS Sibiu, Dan Pirnoiu. 

Actualizare.  Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a declarat astăzi, după încheierea protestului și a discuțiilor cu reprezentanții asistenților sociali, că sporurile vor fi acordate în sfârșit.

„Nu am înțeles demersul lor la acest moment. În 1 noiembrie 2018 a fost o ultimă rectificare, în sensul că Guvernul a luat din fondul de rezervă al bugetului național o anumită sumă pe care a alocat-o tuturor județelor din țară, pentru a acoperi parte din necesarul pe asistență socială. Alocările făcute județului Sibiu au fost cu 5 milioane mai puțin decât necesarul. Am hotărât însă că vom suplimenta noi acești bani, vom acorda în continuare salariile din bugetul nostru și vom putea da și sporurile. Această alocare a fost pregătită de mai mult timp, așa cum am discutat cu angajații în fiecare întâlnire. Până acum fost reținuți doar de alocările insuficiente de la nivelul Guvernului”, a declarat Daniela Cîmpean.
Președinta CJ Sibiu transmite un mesaj și către Guvernul României - dacă situația nu va fi rezolvată pe termen lung, anul viitor angajații în asistență socială se vor confrunta cu aceeași problemă.
„Ceea ce este important și dorim să transmitem de aici de la Sibiu, sunt convinsă și alți președinți de consilii județene din țară sunt în asentimentul meu, este o atenționare pe care vrem să o facem Guvernului României - dacă în termenul cel mai scurt standardul de cost pe beneficiar nu va fi actualizat la nevoile de la 2018, anul viitor sistemul de asistență socială se va afla în aceeași situație. Noi am făcut un calcul estimativ, pe datele pe care le avem acum. Această situație de număr de salariați, număr de beneficiari se va menține și anul viitor, practic pe legea bugetului va putea fi acordat mai puțin de jumătate din necesar. Așa că vom fi în aceeași situație. Soluția pentru a reglementa această situație este actualizarea standardului de cost, care în acest moment se află raportat doar la necesitățile din 2015. Ori față de 2015 au crescut salariile și au crescut toate cheltuielile per beneficiar”
Știre inițială. Nemulțumirile asistenților sociali sibieni au pornit încă din 2016, atunci când au fost anunțați că nu vor mai primi sporurile. Câteva întâlniri, promisiuni și o Ordonanță de Urgență (n.r. OUG 153/2018) mai târziu, oamenii au rămas tot fără sporuri.
„Altă soluție se pare că nu avem în afară de protest. Oamenii aceștia, în loc să fie la muncă acum,  să își vadă de treabă, trebuie să vină aici și să protesteze. Sigur, dacă lucrurile nu se rezolvă, o să ajungem și la alte forme de protest, poate și mai severe. Nu am făcut mai devreme asta în speranța că până la urmă o să se rezolve pe cale pașnică. Nu s-a rezolvat nimic, așa că nu mai avem ce să facem. Acționăm și în instanță și pe toate planurile. Ca să nu mai spun că s-a dat legea din martie și noi deja suntem la sfârșitul anului. Oamenii aceștia nu și-au mai luat sporurile din 2016. Dacă nu vom fi ascultați, am putea să trecem chiar la grevă generală”, spune Dan Pirnoiu, șeful SANITAS Sibiu.
protest sanitas Cj sporuri protectie sociala (7)

Asistentele sociale sunt revoltate de faptul că în doi ani de zile nu s-a rezolvat această problemă. Ele spun că banii din salarii nu ajung pentru plata facturilor și pentru un trai decent, iar condițiile de lucru în domeniul lor sunt unele dificile.

„Nu ni se acordă sporul de condiții vătămătoare. Nu cerem nimic altceva. Din 2016 ni s-au tăiat sporurile, cu toate că lucrăm cu bolnavi cu retard sever, profund. Eu lucrez la Râul Vadului. Nu a făcut nimeni un calcul dar banii pe care ar trebui să-i luăm din urmă, dacă ar fi să-i adunăm, ne-ar da o sumă colosală. Sunt bani cu care puteam să avem și noi un trai decent. Avem copii de crescut, nu se poate să stăm așa, cu niște salarii mici și atât”, spune Delia Mandea, angajată în asistență socială la Sibiu.

„Este o nemulțumire în rândul tuturor angajaților de la noi din centru având în vedere faptul că multe județe au primit deja sporurile și noi nu. Lucrăm în condiții destul de grele și periculoase, pentru că avem bolnavi psihici și în afară de asta este salariul și așa mic și nu are cum să ne mulțumească. Noi acum în mână luăm 2400 de lei. De când ar fi trebuit să se aplice legea și până acum, ar fi trebuit să avem cel puțin 3000 de lei. Trebuie să investim și noi în sănătatea noastră, pentru că lucrăm în condiții dificile. Dar așa abia reușim să ne plătim facturile și să mai și trăim de la o lună la alta”, spune Olga Stroia, de la Centrul de Integrare prin Terapii Ocupaționale din Mediaș.

protest sanitas Cj sporuri protectie sociala (13) protest sanitas Cj sporuri protectie sociala (14) protest sanitas Cj sporuri protectie sociala (9) protest sanitas Cj sporuri protectie sociala (8) protest sanitas Cj sporuri protectie sociala (3) protest sanitas Cj sporuri protectie sociala (10) protest sanitas Cj sporuri protectie sociala (1) pirnoiu protest sanitas Cj sporuri protectie sociala (5)

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus