Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Casa de lână - inovația în construcții de la Sibiu, după cea de cânepă și var

Casa de lână - inovația în construcții de la Sibiu, după cea de cânepă și var

La construcția clădirilor din România ar putea să fie folosită lâna de oaie. Sibienii speră ca prima construcție să apară la ei în județ, ținând cont de faptul că aici cresc un număr impresioannt de ovine, dar până atunci mai este - deocamdată, totul este la nivel de idee. „Dar e o idee foarte bună”, zice administratorul județului.

Joi, 15 noiembrie, Consiliul Județean Sibiu a găzduit o dezbatere regională pe tema unor cercetări privind valorificarea integrată a resursei naturale de lână, mai exact – „aplicabilitatea produselor eco-inovative pe bază de lână de oaie în domeniul construcțiilor”.

Evenimentul a fost organizat de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanimsm și Dezvoltare Teritorială Duabilă URBAN INCERC București, reprezentanții cărora au prezentat mai multe rezultate ale propriilor cercetări în acest domeniu. „Scopul dezbaterii a fost acela de a detalia acest proiect pilot, bazat pe cercetare, în vederea dezvoltării unui nou model de business. Tema prezentată a adus o nouă abordare a materiei prime folosite în anii de experiență - lâna. Secole la rând, acest tip de materie primă a rămas la un stadiu incipient de prelucrare, ca meșteșug deprins din generație în generație”, a anunțat Consiliul Județean Sibiu.

lana pentru casa

Instituția mai transmite că studiul a fost efectuat în parteneriat cu șase institute de cercetare și inovare din România și că „rezultatele acestuia revoluționează modalitățile de prelucrare și valorificare a lânii, poziționând-o ca materie primă modernă, necesară dezvoltatorilor din domeniul construcțiilor”. În cadrul prezentării s-a vorbit despre faptul că se cunosc puține lucruri despre „calitățile termoizolatoare și fonoizolatoare ale acestui material textil natural” care oferă „o nouă direcție strategică de dezvoltare sustenabilă a sectorului textile, cu beneficii majore din punct de vedere social și de mediu”.

Ce prevede sistemul termoizolant din lână de oaie

Potrivit autorilor acestei idei, cercetările de laborator și in situ au fost efectuate la Sucursala Iași a Institutului URBAN INCERC. „Acestea arată că lâna de oaie, ca material natural pentru termoizolare, poate fi utilizată, fie ca unic material, fie combinate cu alte materiale naturale cu rol de liant, de conservare și de bio-protejare-ecologizare cum sunt argila și varul natural, stins”.

Aceștia au mai anunțat că produsele din lână de oaie autohtonă testate sunt caracterizate de o grosime și un grad de compactare propriu, rezultând densități diferite. Reprezentanții de la URBAN INCERC au explicat că din punctul de vedere al rezistențelor la tracțiune perpendicular pe fețe „se poate aprecia că aceasta este influențată de structura, de modul de arajare a firelor de lână, dar nu se poate stabili o lege de variație prin care fenomenul să poată fi modelat matematic”. „Din punctul de vedere al rezistenței la compresiune, aceasta prezintă valori reduse în toate cazurile analizate (...), valori care nu permit aplicarea produselor la exterior fără o protecție mecanică (panou rigid care să le acopere)”.

Unde se mai poate utiliza lâna de oaie

În prezentarea de la Sibiu s-a vorbit despre faptul că produsele pe bază de lână pot fi utilizate în mai multe domenii, nu doar în construcții. Industria farmaceutică, industria auto, industria textilă, agricultură, industria chimică, precum și industria de produse de filtrare ar putea de asemenea beneficia de aceste produse, cred cercetătorii români.

La modul practic, pentru o casă de lână, acest produs ar putea fi folosit pentru produse termoizolatoare, produse fonoizolatoare la zgomot aerian și fonoabsorbante, pentru produse fonoizolatoare la zgomot de impact, precum și la amestecuri de pământ cu diferite adaosuri de fibre de lână și soluții liant.

Cei de la URBAN INCERC mai spun și că au constatat că lâna de oaie ar fi rezistentă la foc în funcție de densitatea acesteia: „Cu cât densitatea produselor din lână pentru construcții este mai mare, cu atât aprinzabilitatea acestora este mai mică, iar flacăra este întreținută pe o perioadă scurtă sau deloc”, argumentează autorii prezentării conceptului de utilizare a lânii de oaie în construcții. Totuși, aceștia recomandă ca produsele din lână care se folosesc în domeniul construcțiilor să fie ignifugate. „Dacă nu se utilizează soluții de ignifugare a produselor din lână, este imperios necesar ca acestea să fie protejate împotriva focului prin alte metode cum ar fi de exemplu casetarea lor în materiale incombustibile etc., astfel încât acestea să nu poată veni în contact direct cu sursele de aprindere”.

„Mulți aruncă lâna. De ce să nu o valorifici?”

Administratorul public al județului Sibiu, Sebastian Dotcoș, crede că cercetarea este interesantă, iar valorificarea lânii de oaie este o idee reală. „Nu s-a discutat despre costuri, dar mie mi se pare foarte ok. Chiar am chemat și niște crescători de animale, care la fel au salutat ideea, atâta timp cât mulți aruncă lâna. Și atunci de ce să nu o valorifici”, ne-a spus Dotcoș.

În județul Sibiu sunt 15 punte de colectare a lânii, iar prețul pornește de la 1 leu pentru un kilogram și nu depășește 6 lei, în funcție de calitatea produsului. Conform datelor Direcției județene pentru Agricultură, în județul Sibiu sunt aproximativ 600.000 de ovine. Acest lucru ar putea fi un indicator important în alegerea locului unde să fie ridicată prima casă de lână. „Eu sper și mi-aș dori, ca să fiu sincer. Să fie prima casă izolată cu lâna din Sibiu, da, mi-aș dori acest lucru. Dar discuțiile încă nu au ajuns la acest nivel. S-au prezentat punctele forte și s-au schimbat contacte”, ne-a spus Sebastian Dotcoș.

În această vară scriam despre prima casă din România, pe bază de cânepă și var, care se construiește la ieșirea din localitatea turistică Sibiel, la aproximativ 23 kilometri distanță de Sibiu.

http://www.turnulsfatului.ro/2018/07/18/prima-casa-din-canepa-si-var-din-romania-se-construieste-langa-sibiu/

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus