Vineri,
26.04.2024
Parțial Noros
Acum
6°C

FOTO | Exemplu de implicare a comunității: Casă construită de la zero pentru doi copii orfani

FOTO | Exemplu de implicare a comunității: Casă construită de la zero pentru doi copii orfani

Adi și Cristi Nucetan, doi copii orfani crescuți de bunica și străbunica lor, au rămas la finalul lunii octombrie fără casă, în urma unui incendiu care a ars locuința din temelii. În flăcări a fost prins băiatul cel mare, dar din fericire a fost salvat de un prieten al familiei înainte să fi fost prea târziu. Atunci când au reușit să ajungă înapoi acasă de la spital, pe locul căminului lor au descoperit doar cenușă... acesta a fost momentul în care întreaga comunitate sălișteană a pus mână de la mână pentru cei doi băieți iubiți de toată lumea. Așa se face că în doar 20 de zile, casa a fost reconstruită de la zero.

Cu o mamă plecată peste hotare și tatăl decedat acum un an, Adi și Cristi au rămas în grija bunicii lor. Întreaga comunitate îi iubește și îi protejează pe cei doi, ca într-o mare familie. Atunci când băieții de 12 și 15 ani aproape și-au pierdut viețile în nefericitul incendiu care le-a mistuit casa, cei doi, alături de bunica și străbunica lor, au fost nevoiți să locuiască la un vecin.

casa refacuta de la zero saliste (22)

Povestea fraților Nucetan nu a rămas însă neauzită. Locuitorii din Săliște au fost atât de impresionați de cei doi băieți și încercările la care i-a supus viața încât au decis că vor avea nevoie de o casă nouă. Contrar tuturor așteptărilor, locuința a fost ridicată de la zero în doar 20 de zile. Bunica celor doi este profund recunoscătoare tuturor celor care au pus umărul la proiectul care pentru ea și copilașii ei înseamnă totul în acest moment.

„Am ieșit într-un final cu arsuri destul de pronunțate, dar suportabile. Avem pe mâini, pe spate, pe picioare, dar îi mulțumesc lui Dumnezeu că suntem bine. Copiii sunt bine acum, doar eu și mama mea mai avem încă de tras. În ceea ce privește mobilizarea oamenilor din Săliște, nu m-am așteptat la așa ceva și nici nu am cerut vreun ajutor”, povestește bunica băieților, cu voce plânsă.

„Noi stăm acum la cineva căruia i-a fost milă de noi și așteptăm să ne mutăm înapoi acasă. Tuturor celor care ne-au ajutat le doresc tot binele din lume și să le ajute Dumnezeu, să le dea sănătate și mult noroc și spor în tot ceea ce își doresc. Ne-au ajutat oameni de peste tot, de aici, din afara localității, din străinătate”, spune Maria Pâșu.

casa refacuta de la zero saliste (20) casa refacuta de la zero saliste (17)

A contribuit o comunitate întreagă – de la mic la mare

Oamenii din Săliște au ajutat fiecare cu ce a putut – de la bani, la materiale și forță fizică, fiecare localnic a contribuit cu ceva, iar statutul nu a mai contat. De la oameni simpli, până la patroni de firme, și-au suflecat mânecile și au pus cărămidă peste cărămidă. Întreaga experiență este povestită pe pagina de facebook a echipei de fotbal C.S. Sion Săliște, un mare susținător al cauzei celor doi frați.

„Clubul nostru a rămas plăcut surprins sa vadă o mobilizare rar întâlnită în ajutorarea familiei lui Adi. Comunitatea sălișteană s-a unit prin oameni cu suflet care au ajutat fiecare cum au putut, unii cu lucrul, alții cu materiale, cu utilaje, cu mâncare, cu bani! De la simpli muncitori până la directori și patroni, cu toții au pus umărul, ambiția pentru a oferi familiei un nou cămin”
Chiar și Adi, băiatul cel mic al familiei, a pus umărul la treabă și și-a ajutat binefăcătorii la construcția casei.
„Adi, la vârsta de 12 ani, a fost și el printre cei care au pus mâna la lucru, bunica lor a primit și ea bani de la diferite persoane, dar nu a îndrăznit să se atingă de ei, ci i-a dat celor care se ocupă de lucrări pentru ca aceștia să ajungă la finalizarea lucrărilor”
casa refacuta de la zero saliste (7) casa refacuta de la zero saliste (15)

Banii pentru ridicarea casei au fost strânși atât prin intermediul clubului de fotbal din care face parte Adi, cât și cu ajutorul altor instituții impresionate de poveste.

„Clubul nostru a reușit să strângă aproape 2500 de lei și 50€, mare parte din sumă fiind de la persoane care nu cunosc personal familia dar au văzut postarea noastră și au donat. Școala din Săliște, Bisericile și Asociația Meseriașilor au contribuit și ele la strângerea de fonduri”
Lucrările nu s-au încheiat, întrucât mai este nevoie de finalizarea interiorului casei, dar și de mobilă, sobe și împrejmuirea casei.

casa refacuta de la zero saliste (14) casa refacuta de la zero saliste (10)

Puteți dona în contul Clubului cu mențiunea pentru Adi: Asociația Club Sportiv Sion RO13BTRLRONCRT0262866901

Donațiile pot consta și în haine, mărimile S și L pentru cei doi băieți, mobilă sau orice considerați că le-ar fi de ajutor.

http://www.turnulsfatului.ro/2018/10/27/ajutor-pentru-unul-din-juniorii-clubului-de-fotbal-din-saliste-i-a-ars-casa-in-totalitate/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan

Acum 5 ani

tinand cont de relieful din zona si la cum ati construit sper sa nu o ia la vale aceasta constructie,sau sa le cada acoperisul in cap ptr ca nu se poate numi casa.
Raspunde

Fydonk

Acum 5 ani

E incredibil cât de lipsiți de suflet și de nesimțit poți sa fii!!
Raspunde

Filoftea

Acum 5 ani

Ma bucur sa vad ca mai suntem OAMENI. Asa trebuie sa fim mereu.
Raspunde

B.C.

Acum 5 ani

Felicitari echipei de fotbal si lui Andrei Bitu pentru implicare. Fiecare sat/orasel are nevoie de oameni care sa se implice asa cum o face el!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus