Joi,
01.12.2022
Cer Senin
Acum
-0°C

Simpozionul ”Unirea și intelectualii” și vernisajul expoziției Tribuna, în 29 noiembrie, la Primăria Sibiu (CP)

Simpozionul ”Unirea și intelectualii” și vernisajul expoziției Tribuna, în 29 noiembrie, la Primăria Sibiu (CP)

Casa de Presă și Editură Tribuna organizează în data de 29 noiembrie un nou eveniment cultural dedicat Centenarului, parte a proiectului ”Centenarul României Mari – Sibiul și Unirea”.

Simpozionul ”Unirea și intelectualii” are invitați de marcă, ce vor vorbi despre intelectualii care au contribuit la înfăptuirea Unirii.

Vă așteptăm să ascultați prelegerile susținute de pr. conf. univ. dr. Constantin Valer NECULA, profesor al Facultății de Teologie ”Andrei Șaguna” Sibiu, dr. Mircea-Gheorghe ABRUDAN, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu, Academia Română, dr. Alexiu Tatu, directorul Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale și dr. Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Evenimentul se va desfășura în prezența primarului Sibiului, Astrid Fodor, și va avea loc în data de 29 noiembrie, ora 17.30, în Sala Atrium a Primăriei Municipiului Sibiu.

”Voi încerca să aduc în atenția auditoriului valențele naționale a două personalități marcante ale românilor din Sibiu, mitropolitul Andrei Șaguna și pr. academician Ioan Lupaș. Primului i se datorează organizarea democratic-constituțională a Bisericii Ortodoxe din Transilvania și din Banat prin Statutul Organic care a stimulat o viață democratică românească la nivel local, regional și central, familiarizându-i pe români cu acest exercițiu democratic al votului și cu responsabilitatea alegerii, într-o epocă în care nu exista votul universal, ci cel cenzitar, larga majoritate a românilor fiind exclusă de la alegerile parlamentare. Celuilalt, protopopul Ioan Lupaș de Săliște, i se datorează organizarea celei mai mari delegații românești care a participat la Adunarea națională de la Alba Iulia, precum și o serie de texte memorialistice și lucrări istorice despre Prăbușirea Monarhiei Austro-Ungare și Importanța istorică a zilei de 1 Decembrie 1918 în istoria românilor”, ne-a declarat dr. Mircea-Gheorghe ABRUDAN, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române.

afis simpozion-page-001Cu același prilej vom vernisa și expoziția de fotografie „Unirea şi Primul Război Mondial în presa vremii”, parte a aceluiași proiect.

Evenimentele sunt organizate de Casa de Presă și Editură Tribuna, în cadrul proiectului „Centenarul României Mari – Sibiul și Unirea”, cofinanțat de Primăria Sibiu și derulat prin Agenda Culturală 2018. Simpozionul se desfăşoară şi sub egida Zilelor Şaguniene 2018.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus