Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Ultima rugăminte a președintelui Ungariei, înaintea Unirii: ”Înainte de a vă rupe de vechea voastră patrie, faceți încercarea...”

Ultima rugăminte a președintelui Ungariei, înaintea Unirii: ”Înainte de a vă rupe de vechea voastră patrie, faceți încercarea...”

O proclamație semnată de Mihai Karolyi (foto), primul președinte al Republici Populare Maghiare, în perioada 16 noiembrie 1918 – 21 martie 1919 și publicată în presa românească cu o zi înainte de 1 Decembrie 1918 le cerea tuturor ne-maghiarilor să mai facă o încercare și să rămână uniți în ”vechea patrie”, urmând ca dacă nici așa nu merge, ”veți avea timp d-ajuns să vă desfaceți de noi, căci noi nu vă silim prin nimic”. ”Știm bine că nemaghiarii in Ungaria au suferit mai mult decât maghiarii, căci nu înțelegeau limba domnilor, judecătorilor, notarilor, jandarmilor, cari îi puteau mai ușor trage pe sfoară și păcăli! Acum a sosit rândul poporului, așa cum ne învață înțeleptul Wilson din America: fiecare popor să-și întocmească lucrul prin voință liberă și să se fericească așa cum socotește mai bine. Fiecare popor cu teritoriul său, în comitatul său, în satul său să hotărască în ce limbă voește să învețe, în ce limbă vrea să vorbească judecătorului și notarului său. Ungaria va avea de aici încolo școale bune. Tot copilul va învăța în limba mamei sale, cum se cade, să citească și să socotească.  Republica poporului din Ungaria, prin guvernul său, va îngriji de popoarele care locuiesc pe teritoriul ei. Ascultați de noi caro ne-am luptat totdeauna pentru interesul poporului și am susținut neîncetat frățietatea și egalitatea cu germanii, românii, rutenii, sârbii, slovacii, și pentru această credință a noastră am avut mult de suferit dela vechii domni ai Ungariei. Noi vă zicem: Înainte de a vă rupe de vechea voastră patrie, faceți încercarea de-a trăi în armonie și a lucra împreună cu noul guvern al poporului. Dacă veți vedea apoi că nu vă împlinim făgăduielile, veți avea timp să vă desfaceți de noi, căci noi nu vă silim prin nimic”, se arată în proclamație.

Răspunsul editorilor de la ziarul Telegraful Român, care apărea la Sibiu, a fost publicat în același articol: ”Maghiarii pot să ne fie buni prieteni, îndată de Europa și Wilson îi vor pune la locul lor. Noi vom sta la locul nostru, în deplină libertate și independență, așa cum se hotărăște la Alba Iulia”.

Articol publicat în cadrul unei campanii susținută de partenerii Transgaz Wenglor Sibiu și Marquardt.

Turnul Sfatului vă propune o serie de articole care readuc în prim-plan nu doar marile momente ale Sibiului din perioada 1918 – 1919, ci și detaliile care compuneau viața de zi cu zi a cetățenilor orașului. Cu atât mai mult cu cât o parte din acele ”detalii” nu mai există azi.

Alte articole scrise în această campanie găsiți AICI.

Alte articole scrise în această campanie:

http://www.turnulsfatului.ro/2018/11/26/viata-disparuta-sibienilor-de-acum-100-de-ani-zadar-urca-leafa-cu-500-la-suta/

http://www.turnulsfatului.ro/2018/11/27/transilvania-partea-saraca-austro-ungariei-economia-sibiului-inainte-de-unire/

http://www.turnulsfatului.ro/2018/11/29/cum-aratau-manualele-sibiului-de-acum-100-de-ani-redactate-de-profesorii-de-la-clasa/

http://www.turnulsfatului.ro/2018/11/27/apel-catra-natiunea-romana/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus