Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
17°C

„Științele sunt interesante și incitante”. Științescu Hub - o alternativă la orele plictisitoare de chimie, matematică sau fizică

„Științele sunt interesante și incitante”. Științescu Hub - o alternativă la orele plictisitoare de chimie, matematică sau fizică

Matematica, fizica, chimia și alte obiecte școlare exacte pot fi nu doar utile, dar și interesante. Nu vorbim de orele de la școală, care se bazează mai mult pe teorie, dar de cele practice. În Sibiu există de mai mult de 2 ani un spațiu unde copiii din Sibiu pot învăța la modul practic cum are loc un proces chimic, cum pot ajunge la un rezultat matematic într-un mod logic sau cum pot pune pe picioare roboți. Totul se întâmplă în centrul orașului, la Științescu Hub.

Științescu Hub este un spațiu destinat educației STEAM (Știintă, Tehnologie, Inginerie, Artă, Matematică) și a fost înființat în anul 2016. Aici, copiii și tinerii între 5-14 ani pot descoperi o varietate de ateliere nonformale din lumea științei. Științescu Hub înseamnă un spațiu creativ de învățare, în suprafață totală de 90 mp, situat în centrul orașului Sibiu, pe strada Tribunei nr.17. „Găzduim ateliere și cursuri din domeniul STEAM care abordează educația într-un mod nonformal”, explică Alina Hoară, președintele asociației.

Cum a apărut Științescu Hub în Sibiu

Totul a luat naștere la inițiativa unor cadre didactice din localitate. Hoară Alina Simona, Roca Olimpiu, Roca Aura și Avram Carina și-au dorit să atragă elevii de partea științelor exacte prin experimente și joacă. Deoarece școlile din România nu își permit finanțarea unor kituri de robotică, materiale pentru experimente, aceștia au căutat finanțare în altă parte. Mai întâi i-au cunsocut pe membrii Fundației Comunitare Sibiu care i-au ajutat prin intermediul firmelor locale să pună bazele Asociației Științescu Hub, ulterior obținând și o finanțare din cadrul Fondului Științescu. Echipei i s-a alăturat și Cristian Serafin, dar și Paula Hodiș care își dedică timpul liber copiilor dornici de experimente și robotică.

stiintescu hub 2

Ce se întâmplă la Științescu Hub

La Științescu Hub sunt organizate mai multe tipuri de cursuri: „Avem cursuri de robotică și programare - WeDo Robotics și Scratch with Lego Wedo2.0 - prin intermediul cărora copiii învață să construiască și să programeze roboți folosind piese Lego. Avem cursuri precum Magic Science și Chimie Experimentală unde copiii descoperă tainele fizicii și chimiei prin intermediul experimentelor. Cursul de Astronomie și Micii ingineri oferă șansa copiilor de a-și construi propriile ”jucării” ce vizează aspecte din astronomie sau noțiuni de geometrie, inginerie, proiectare. Cursul de Gastronomie oferă inițiere în utilizarea ustensilelor din bucătărie și îi învață pe cei mici să gătească rețete dulci și sărate sănătoase. Primii pași în lumea artei oferă șansa copiilor să își dezvolte creativitatea, imaginația. Se lucrează pe piatră, lemn, plastic, cu diverse materiale”, ne-a explicat Alina Hoară.

stiintescu hub 4 stiintescu hub 3

Cum se organizează cursurile și cât costă acestea

Inițial, cursurile s-au organizat gratuit, dar acestea au devenit cu plată dat fiind faptul că întreaga infrastructură trebuie întreținută, iar în plus fondatorii asociației au planuri mărețe pentru viitor. Alina Hoară spune că hub-ul se adresează copiilor cu vârste între 5 și 14 ani, „care își doresc să descopere lumea din jurul lor, într-un mod practic și ludic”, dar și tinerilor curioși în legătură cu fenomenele naturii sau care vor să înțeleagă cum se aplică informațiile teoretice în viața reală. „Părinții care doresc să contribuie la înțelegerea științelor exacte în rândul copiilor lor, profesorii care vor să ofere o activitate nonformală elevilor lor, dar și specialiștii și pasionații de științe, indiferent de profesie, care doresc să desfășoare ateliere nonformale din tematica STEAM sunt publicul nostru țintă”.

Cursurile au loc după ce se formează grupe a câte zece copii. Preturile pornesc de la 160 de lei pentru un curs, ceea ce înseamnă șase ședinte, o ședință având durata de 2 ore. „Din banii strânși susținem hubul, însă e bine de știu că nu refuzăm copiii a căror familii nu își permit aceste costuri”, adaugă fondatoarea asociației.

Proiectele hub-ului

Cel mai nou proiect pe care Științescu Hub îl va desfășura în curând este competiția județeană de robotică ”WeDo RoboFun”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 8 decembrie, între orele 10-17 la sediul asociației. Cei care doresc să participe se pot înscrie pe pagina de Facebook Știintescu Hub sau pe site www.stiintescuhub.ro.

„Un alt proiect va fi Planetariul Mobil ce se va desfasura la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, din 5 și până în 13 ianuarie, între orele 9:00 și 18:00. Acest proiect este în colaborare cu Asociația Astronomică Pluto, Cluj”.

În prezent, pe lâng ideea de convingere a părinților să-și înscrie copiii la cursurile practice de chimie, gastronomie sau robotică, cei de la Științescu Hub vor să se extindă - atât ca spațiu, cât și din punctul de vedere al materialelor didactice.

„Suntem în căutare și de instructori - specialiști IT, matematicieni etc. - care își doresc și pot să coboare la nivelul elevilor entru a le explica practic fenomenele din domeniile lor și de a crea împreună rezultate frumoase. Ne dorim să găzduim proiecte creative, inovative și care să transmită pasiunea “contagioasă” pentru educaţia STEAM mai departe. Căutăm inițiative care să arate că științele sunt interesante și incitante, că reprezintă o lume fascinantă care merită să fie prezentată cu pasiune și descoperită cu entuziasm de către copii şi tineri, atât în cadrul școlii, cât și în afara acesteia. Proiectele găzduite la Științesc Hub pot ajuta elevii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI”, conchide Alina Hoară.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus