Vineri,
01.07.2022
Parțial Noros
Acum
22°C

Un nou program în școlile din Sibiu - grădinăritul. „La țară nu se mai ocupă prea mult de pământ”

Un nou program în școlile din Sibiu - grădinăritul. „La țară nu se mai ocupă prea mult de pământ”

Mai multe școli din Sibiu vor începe în semestrul al doilea o nouă activitate - grădinăritul. Acestea trebuie să demonstreze doar că dețin o suprafață de teren pe care vor desfășura activitățile de grădinărit. Chiar dacă nu este considerată o disciplină nouă, acest program va fi implementată pentru prima dată la nivelul județului Sibiu, potrivit Inspectoratului Școlar Județean.

Școlile care doresc să implementeze noile măsuri educative care însoțesc distribuția de fructe și legume proaspete, în acest an școlar 2018-2019, Semestrul II, au avut termen să-și anunțe intenția printr-o sccrisoare către Consiliul Județean Sibiu până la sfârșitul lunii noiembrie. În adresă instituțiile școlare trebuiau să menționeze dacă au identificat terenul necesar acestor activitati, precum și necesarul de produse, efectivul de copii / elevi participanți pe școală/grădiniță, precum și defalcat pe fiecare din clasele participante cu efectivele de copii aferente.

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a precizat pentru Turnul Sfatului că în acest program s-au înscris 28 de instituții școlare, dintre care șapte sunt din municipiul Sibiu:

Școala gimnazială Chirpăr, Liceul Tehnologic Mirsa, Școala gimnazială „Constantin Ion Motas” Mediaș, Liceul de Arta Sibiu, Scoala Gimnaziala Cristian, Grădinița cu P.P.Bucuria Copiilor Mediaș, Gradinita cu P.P. nr. 16 Sibiu, Scoala Gimnaziala "Ion Pop Reteganul" Orlat, Școala Gimnazială nr. 4 Mediaș, Liceul Tehnologic "Johannes Lebel" Tălmaciu, Scoala Gimnaziala Biertan, Gradinita cu pp nr.14 Sibiu, Școala Gimnazială „Hermann Oberth” Mediaș, Școala gimnazială Nr 18 Sibiu, Scoala Gimnaziala Alțâna, Liceul Tehnologic Cisnadie, Școala gimnazială Nr. 7 Mediaș, Grădinița cu P.P. Nr. 12 Mediaș - structura școlară Grădinița cu P.N. Nr. 1 Mediaș, Liceul Timotei Cipariu Dumbrăveni, Școala Gimnaziala Sava Popovici Barcianu, Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș, Școala Gimnazială Tilișca, Școala Gimnazială nr. 23, Sibiu, Grădinița cu P.N. nr.4 Sibiu, Școala Gimnazială Axente Sever, Școala Gimnazială „ILIE MICU” Ludoș, Școala Gimnazială Hoghilag și Școala Gimnaziala Nr. 21 Sibiu.
Consiliul Județean Sibiu a precizat însă în adresa sa către instituțiile școalre din județ că unitățile cu program prelungit nu sunt eligibile în cadrul acestui Program.

Dintre școlile care și-au exprimat dorința de a implementa grădinăritul, cinci nu dețin teren, cel propus de școala din Biertan figurând ca și cimitir. În alte cinci cazuri se documentează privind situația juridică a terenului.

Cristina Simion, directoarea Școlii gimnaziale din Alțâna, ne-a spus de ce a decis să înscrie instituția în acest program. „Suntem în mediul rural și copiii se și pricep. Avem și loc unde să facă asta. Și e o altă activitate pentru ei. De ce să nu învețe mai mult despre plantat, sădit. Avem și profesor care vrea să se implice, să ajute. De fapt, ei o să primească niște unelte de grădinărit, răsaduri. Îi învață ce înseamnă grădinărit. De ce nu?”, explică directoarea.

Simion crede că principalul obiectiv al acestei activități este să vadă copiii cum se realizează aceste procese de grădinărit, „pentru că încep să se îndepărteze de activitatea asta. Așa e la țară, nu se mai ocupă prea mult de pământ”.

La școala din Alțâna sunt 279 de copii, dar în programul privind activitățile de grădinărit se vor implica 79 de elevi din clasele de gimnaziu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Astrid

Acum 3 ani

Acest program nu este implementat pentru prima data la nivelul judetului Sibiu. Consiliul Judetean a mai derulat acest program si in anii trecuti. Informatiile corecte si complete se pot furniza de CJ care implementeaza acest program, nu de Inspectoratul scolar.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus