Cercetătorii Asociației Ad Astra au publicat miercuri, 12 decembrie, raportul privind ierarhizarea universităților din România pentru anul în curs.
Raportul care ierarhizează universitățile din România a fost realizat de specialiștii Ad Astra pe baza datelor disponibile pe site-urile rankingurilor internaționale ale universităților la data de 23 noiembrie 2018. Cercetătorii de la Ad Astra spun că prin acest raport continuă activitatea precendentă privind clasificarea universităţilor din România şi utilizează metodologia propusă de membrii High Level Experts Group, numiți în 2016 de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice pentru a elabora Metarankingul Universitar-2016.
”În România există 54 de universități publice, dintre care 47 civile şi 7 militare, și aproximativ 47 de universități private, dintre care 38 acreditate şi 9 autorizate provizoriu. Scopul Clasamentului universitar realitat de Ad Astra este să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților și care este impactul lor relativ în aria academică internațională, prin punctajul obținut în metaranking. Demersul metarankingului pornește de la scorul academic global al universității. Scorul academic global este un indicator al stării generale a universității, fiind un foarte bun predictor pentru modul în care universitățile își ating misiunea specificată în Carta universitară (sau în alte documente de referință pentru universitate)”, se arată în raportul Ad Astra.Cea mai bună universitate din România, în 2018, este Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, aceasta obținând și cel mai mare punctaj, peste Universitatea din București și Universitatea Politehnică din București.
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a obținut doar două puncte, la fel ca Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea Ovidius din Constanța, Univ. de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj și Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Poziția reprezintă un progres pentru ULBS, în condițiile în care anul trecut, în același clasament, primea doar un punct.
Iată topul pentru anul 2018:
Iată topul pentru anul 2017:
Iată topul pentru anul 2016:
”Sub aspectul impactului relativ în aria academică internațională, observăm că prima universitate din top (UBB) are un impact de 14 ori mai mare decât cele situate pe ultima poziției (8). Scorul obținut de UBB reprezintă 31% din scorul total care s-ar fi putut obține dacă UBB ar fi fost în prima clasă valorică în toate cele nouă rankinguri internaționale”, mai arată cercetătorii Ad Astra în raportul citat.
Autorii clasamentului Ad Astra sunt: Daniel David (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca/UBB), Ovidiu Andronesi (Universitatea Harvard), Dorel Banabic (Universitatea Tehnică din ClujNapoca), Carmen Buzea (Universitatea Transilvania din Brașov), Bogdan Florian (Școala Națională de Studii Politice și Administrative/SNSPA), Silviu Matu (UBB), Adrian Miroiu (SNSPA), Anca Prisăcariu (Waikato Institute of Technology) și Lazăr Vlăsceanu (Universitatea din București).
Turnul Sfatului a încercat să obțină un punct de vedere pe această tema din partea conducerii ULBS, însă momentan rectorul Ioan Bondrea este plecat din țară.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: universitatea lucian blaga , Universitatea Tehnică , Vasile Blaga , Cercetării Științifice , ulbs , În România , Turnul Sfatului , clasament , Conducerea Universității , Universitatea Harvard , Daniel David , Ştiinţe Agricole , Școala Națională , Universitatea Politehnică , Ioan Bondrea , Universitatea Babeș , Ministrul Educației Naționale , Christoph Waltz , Universitatea Transilvania , Pentru Sibiu , High Level Experts Group , Metarankingul Universitar , Studii Politice , stiri sibiu , Medicină Veterinară , Asociației Ad Astra , Adrian Miroiu , Universitatea Ovidius Constanț , Universitatea Dunărea , Anca Prisăcariu , Bogdan Florian , Carmen Buzea , Cercetătorii Asociației Ad Ast , Lazăr Vlăsceanu , Dorel Banabic , Ovidiu Andronesi , Scopul Clasamentului , Silviu Matu , Waikato Institute
Vizualizari: 4543
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Iliescu
Acum 4 ore
Troll.E.Buzu
Acum 4 ore
Lutte
Acum 4 ore
Pastor Marginas
Acum 5 ore
Emil