Sâmbătă,
21.09.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Topul universităților: ULBS, după Craiova și Oradea

Topul universităților: ULBS, după Craiova și Oradea

Cercetătorii Asociației Ad Astra au publicat miercuri, 12 decembrie, raportul privind ierarhizarea universităților din România pentru anul în curs.

Raportul care ierarhizează universitățile din România a fost realizat de specialiștii Ad Astra pe baza datelor disponibile pe site-urile rankingurilor internaționale ale universităților la data de 23 noiembrie 2018. Cercetătorii de la Ad Astra spun că prin acest raport continuă activitatea precendentă privind clasificarea universităţilor din România şi utilizează metodologia propusă de membrii High Level Experts Group, numiți în 2016 de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice pentru a elabora Metarankingul Universitar-2016.

”În România există 54 de universități publice, dintre care 47 civile şi 7 militare, și aproximativ 47 de universități private, dintre care 38 acreditate şi 9 autorizate provizoriu. Scopul Clasamentului universitar realitat de Ad Astra este să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților și care este impactul lor relativ în aria academică internațională, prin punctajul obținut în metaranking. Demersul metarankingului pornește de la scorul academic global al universității. Scorul academic global este un indicator al stării generale a universității, fiind un foarte bun predictor pentru modul în care universitățile își ating misiunea specificată în Carta universitară (sau în alte documente de referință pentru universitate)”, se arată în raportul Ad Astra.
Cea mai bună universitate din România, în 2018, este Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, aceasta obținând și cel mai mare punctaj, peste Universitatea din București și Universitatea Politehnică din București.

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a obținut doar două puncte, la fel ca Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea Ovidius din Constanța, Univ. de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj și Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Poziția reprezintă un progres pentru ULBS, în condițiile în care anul trecut, în același clasament, primea doar un punct.

Iată topul pentru anul 2018:

2018

Iată topul pentru anul 2017:

2017

Iată topul pentru anul 2016:

2016

”Sub aspectul impactului relativ în aria academică internațională, observăm că prima universitate din top (UBB) are un impact de 14 ori mai mare decât cele situate pe ultima poziției (8). Scorul obținut de UBB reprezintă 31% din scorul total care s-ar fi putut obține dacă UBB ar fi fost în prima clasă valorică în toate cele nouă rankinguri internaționale”, mai arată cercetătorii Ad Astra în raportul citat.

Autorii clasamentului Ad Astra sunt: Daniel David (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca/UBB), Ovidiu Andronesi (Universitatea Harvard), Dorel Banabic (Universitatea Tehnică din ClujNapoca), Carmen Buzea (Universitatea Transilvania din Brașov), Bogdan Florian (Școala Națională de Studii Politice și Administrative/SNSPA), Silviu Matu (UBB), Adrian Miroiu (SNSPA), Anca Prisăcariu (Waikato Institute of Technology) și Lazăr Vlăsceanu (Universitatea din București).

Turnul Sfatului a încercat să obțină un punct de vedere pe această tema din partea conducerii ULBS, însă momentan rectorul Ioan Bondrea este plecat din țară.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

12 comentarii

Konig von Siebenburgen

Acum 5 ani

ULBS este o gluma sinistra de universitate! Angajarile rudeniilor si amantelor a atins un nivel de arta. Cadre universitare slabe si limitate intelectual. Plimbari multe prin China si Zanzibar. Studenti in marea majoritate slabi si foarte slabi. Nu poti compara bazinul universitatii din Cluj cu judetele din sud care aduc 70% din studentii Sibiului. O universitate de nivelul populatiei sibiene.
Raspunde

Antidonks

Acum 5 ani

La nivelul populației sibiene? Eventual al locuitorilor Sibiului, dar nu mai contează,in afara faptului ca studenții Universității Babeș Boliay din Cluj sunt mai bine selectati , ti se pare ca locuitorii Clujului sunt calitativ peste cei ai Sibiului?Iti spun eu ca nu, lucrez de 20 de ani cu clujenii și îți spun ca sunt cei mai aroganți romani, nejustificat , desigur, extrem de înceți si la vorba si la gândire,dar de o fudulie ieșită din comun... Așa ca nu mai generaliza, bagă-ti nickul de german undeva, ca tot o lepra venită cu pluta in Sibiu rămâi...a propos , dacă nu ești mulțumit de calitatea sibienilor,cara-te , lumea e mare, dar vei rămâne același frustrat oriunde vei merge..
Raspunde

Gigi

Acum 5 ani

Lasa ma ca i bine asa...Dupa noi mai e Galatiul ( Atentie -Fac de Ind Alimentara Dunarea Galati e foarte apreciata la nivel national de cei din industrie), Ploiestiul cu fac de gaze si.....surpriza....Valahia din Alexandria lui Dragnea.....Deci suntem tari!!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian get-beget

Acum 5 ani

O fi din cauza studentilor din Valcea, cum se plangea o doamna din Sibiu la coada la saorma ?
Raspunde

dd

Acum 5 ani

In acest punctaj ULBS este chiar supraevaluata! Cuvinte de caracterizare pe scurt: bani multi, calitate slaba si neseriozitate, aroganta maxima, angajare dupa legea sangelui, absolventi slab pregatiti. Sunt absolventi ai acestei universitati care nu au citit un curs!! Sunt si exceptii la nivelul dascalilor sau studentilor, dar din pacate prea putine!
Raspunde

Legalistul

Acum 5 ani

Să învățăm să citim un tabel! Mai ales că jurnalistul nu a învățat să facă asta în gimnaziu, liceu sau facultate. Conform tabelului ULBS e la egalitate, pe poziția 7, cu Oradea, Craiova și alte universități. Așa că titlul articolului e o mare prostie.
Raspunde

Vâlceanul number 1

Acum 5 ani

Dacă si-ar schimba site-ul, care arată ca pe vremea lui Ceașcă, ar urca mai mult in ierarhie. Prea greu cu modernizarea asta, e cu muncă, bataie de cap, treburi. tot mai bine fără ...
Raspunde

Fyall

Acum 5 ani

Lucrurile sunt simple, nu ești mulțumit de ce-ti oferă Sibiul, te cari unde ti-e bine!! Bârfiti ca niște babe și denigrați Sibiul, dar veniți aici cu toate neamurile. Puteți merge la Cluuuuuj, orașul minune , Silicon Valley al României,și veți găsi oameni de calitate din Sălaj, Baia Mare, SATU Mare,Alba , etc , mai putini clujeni! Cui nu-place Sibiul, la revedere!
Raspunde

filip

Acum 5 ani

Cat de relevant este acest clasament cand in coada listei apar Universitatea de Constructii din Bucuresti si Universitatea de Medicina din Tg.Mures!?!? Nu ar strica sa vedem ce critetii au avut in vedere cei care au facut clasamentul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Raveca Mihaltan

Acum 5 ani

Cine nu ii convine sa plece pe Olt in jos! Sibienii nu avem nevoie de facultati ca suntem nascuti cu educatie si cultura fina! Spui sibian, spui superioritate si bogatie! Aici nu avem loc de saraci!
Raspunde

luminita

Acum 5 ani

sunt sigur ca tu ai un frate la universtatea craiove in borcan
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus