Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Proiect de 270.000 lei cu greșeli, la Muzeul Brukenthal. „Bine că s-au corectat”

Proiect de 270.000 lei cu greșeli, la Muzeul Brukenthal. „Bine că s-au corectat”

Pe 15 decembrie în trei muzee din Sibiu au fost dezvelite 12 semibusturi ale unor personalități care au marcat evoluția istorică atât a Muzeului Național Brukenthal, cât și a întregii regiuni Transilvania. La evenimentul de lansare au fost prezenți reprezentanții mai multor instituții publice. Plăcuțele de pe postamente au fost fabricate însă cu greșeli - anii de viață marcați eronat.

Unul dintre cititorii Turnul Sfatului ne-a semnalat faptul că „plăcuțele cu numele personalităților au anii vieții greșiți”. Am mers în curțile celor trei muzee unde au fost instalate semibusturile pentru a verifica informația. Astfel, dintre cele 12 semibusturi am remarcat că la două dintre plăcuțele pe care sunt inscripționate numele și anii de viață ale personalităților alese pentru vernisaj au câteva erori, dar care în această după-amiază erau deja corectate.

Pe plăcuța de pe postamentul bustului din bronz care îl reprezintă pe Thomas Nägler (foto sus) - arheolog și istoric sas din România, specializat în istoria Transilvaniei - se poate observa că anul de naștere al acestuia era inscripționat inițial ca fiind „1932”. De fapt, Nägler s-­a născut la 30 ianuarie 1939 în Slimnic. Bustul lui Thomas Nägler se află în curtea Muzeului de Istorie Casa Altemberger.

Mai departe, la Palatul Brukenthal obervăm că sub inscripția „Nicolae Lupu” este gravată perioada în care a trăit istoricul, arheologul și numismatul român, numai că cifrele sunt total diferite față de cele indicate pe restul plăcuțelor. Nicolae Lupu a fost director al Muzeului Brukenthal în perioada 1948-1969.

nicolae lupu

La cea de-a treia locație, în curtea Muzeului de Istorie Naturală găsim o nouă corectare. Este vorba, de data aceasta, despre anii de viață ai lui Michael Fuss, teolog şi botanist, unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Ardelene pentru Ştiinţele Naturii din Sibiu.

michael fuss

Aici se poate observa că cei care au confecționat plăcuța respectivă au gravat inițial anul de deces greșit.

Directorul Muzeului Național Brukenthal, Sabin Luca, recunoaște că au apărut astfel de erori și admite că au fost scăpate neintenționat de către cei care au creat plăcuțele.

„Nu înțeleg de ce e atât de important că s-a reparat o posibilă greșeală. Asta este viața. Nu avem voie să corectăm dacă a greșit cineva? Bine că s-a observat. Când lucrezi cu artiștii, știi bine că sunt mai voluntari, mai au idei (...) Dacă era o greșeală și n-o observam, noi chiar trebuia să vă mulțumim, pentru că se mai întâmplă la proiecte de acestea mari”, a comentat situația Sabin Luca.
Totuși, managerul celui mai vechi muzeu din România crede că oamenii trebuie să fie mândri că în Sibiu s-a realizat un astfel de proiect: „În loc să fie fericiți că au în Sibiu un astfel de proiect împlinit, că am făcut 12 busturi câte nu sunt în tot orașul până acum - de 200-300 de ani de când se fac semi-busturi și busturi. Și noi am făcut într-un singur an atâtea. Și la anul mai facem...”

http://www.turnulsfatului.ro/2018/12/17/sibiul-are-12-busturi-noi-personalitati-importante-pentru-evolutia-istorica-a-muzeului-brukenthal-dar-si-a-transilvaniei/

Amintim că inaugurarea celor 12 semibusturi a făcut parte din proiectul „100 de ani de la constituirea Statului Național România – Sute de ani de conviețuire”, realizat de Muzeul Național Brukenthal. Procedurile proiectului au fost inițiate prin sistemul electronic SEAP în data de 25 august 2018 și încheiate în 10 respectiv 28 octombrie 2018, iar valoarea contratului finanțat cu fonduri bugetare a fost de 272.340 lei cu TVA.

Cele 12 semibusturi au fost realizate de șase sculptori: Iosif Mladin, Ștefan Bințințan, Radu Dumitru, Ilarion Voinea, Horațiu Lăpușan și Dumitru Cozma.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Andrei

Acum 3 ani

Voi vorbiți de niște greșeli reparabile la niște plăcute care însumează un proiect de 270.000 lei. Aia înseamnă o medie de 22.000 lei pe bust. Extrem de mic prețul pentru un bust de bronz. Plăcuțele pot fi corectate. Buturile vor rămâne pentru oraș. E bine ca ju semnalați însă proiecte de sute de mii de lei din care orașul nu se alege cu nimic!
Raspunde

intreb si eu

Acum 3 ani

da institutiile de cuklt n-au si artisiti care sa munceasca in timpul programului contra salariului??/ Ca parca sunt numai specialisti surpacalificati in toate institutille
Raspunde

Mihai

Acum 3 ani

Cred ca confunzi muzeele cu "Arta plastica"
Raspunde

Samuel

Acum 3 ani

ce nu a mentiont nesimititul care se crede in toate expert este faptul că el a fost manager de proiect! Muzeul a avut proiecte bune, impecabile realizate de oameni buni: Raluca Teodorescu, Alexandru CHituta, Alexandru Sonoc, Dana Hrib, dar unde se baga "expertul" iese prost, Inrebarea este daca nu stie sa managerieye un proiect ce face la o institutie cum e Muzeul? garantat dupace nu o sa mai fie o sa iasa problemele la iveala, dar acum nimeni nu spune nimic. Cred ca timpul e sa paaseasca postul... cei de la Minister ce fac...nu vad acest lucru? Au fost proiecte finantate de Minister pentru Centenar in tara si in Sibiu care au iesit foarte bine!!! Dar LUca nu le cunoaste...el e persoana care doar lucreaza in Muzeu si nu cunoaste nimic.
Raspunde

Samuel Luca

Acum 3 ani

Luca e mare critic de arta la UAP Sibiu!Asa ca omul se considera artist acum Vine pensia si vrea mai muli bani, si asa ca a facut pact cu Tamaian, pe care l-a injurat toata viata sa mai aiba si el ceva parale la pensie....dar iesi la pensie odata!!!
Raspunde

Toma

Acum 3 ani

Greseli la muzeul Brukenthal?Nu cred ca se poate asa ceva!De cand este director domnul Sabin Luca s-a marit,practic a explodat numarul superspecialistilor!Aici procentul doctorilor este mai mare decat la Spitalul Judetean!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus