Luni,
29.11.2021
Innorat
Acum
7°C

Într-o singură zi: 12.000 de angajați merg la un serviciu cu nouă la sută mai ”ieftin”

Scădere de 9,67% pentru Compa, cea mai mare companie sibiană cu acționariat românesc, local. Scădere de 9,64% pentru Romgaz, cea mai mare companie din județul Sibiu. Scădere de nouă procente pentru Transgaz, a doua cea mai mare companie a județului. Sunt cifrele zilei de miercuri, cauzate pe bursă de anunțurile referitoare la modificările Codului fiscal și cele din sistemul energetic.

”Năucitoarea” zi de miercuri de pe piața de capital, a cărei indici au fost în scădere abruptă din cauza anunțurilor ministrului Finanțelor de marți seara, a afectat în mod direct și cele mai importante companii sibiene listate la Bursa de valori București (BVB). Din cele 19 companii sibiene listate, cele mai afectate sunt trei: Romgaz, Transgaz și Compa (primele două sunt companii al căror acționar majoritar este statul român, iar cea de-a treia este societate cu capital integral privat, majoritatea acțiunilor fiind deținute de sibieni).

actiuni compa

La închiderea ședințelor de tranzacționare de miercuri, prețurile acțiunilor Compa au înregistrat o scădere de 9,67%, în timp ce ale Romgaz au scăzut cu 9,64%. Și Transgaz a înregistrat o scădere de nouă procente, în timp ce pentru restul de 16 companii sibiene tranzacționabile nu au fost înregistrate operațiuni pe bursă, în cursul zilei de miercuri. În total, numai cele trei companii mai sus amintite au – potrivit cifrelor din ultimul bilanț contabil încheiat – un număr de peste 12.000 de angajați.

actiuni romgaz Potrivit analiștilor financiari, căderea bursei care a afectat și cele trei societăți comerciale din Sibiu a fost generată în special de anunțul făcut marți de Guvern, referitor la un ansamblu de modificări fiscale, care nu au fost făcute dezbătute până acum. De la așa numita ”taxă pe lăcomie”, cum a fost botezată taxarea activelor bancare în funcție de nivelul ROBOR, până la ajustarea sistemului pensiilor private ori noua taxă de trei procente pe cifra de afaceri pentru societățile comerciale din domeniul energiei.

”Cine a cumpărat săptămâna trecută acțiuni cu gândul la un randament de 13%, în câteva zile a pierdut 90% din ceea ce spera. Este o chestiune care marchează în mod evident investitorii și aceștia vor avea nevoie de mult timp până să recapete încredere”, specialist în piața energiei
Potrivit informațiilor Turnul Sfatului, scăderea acțiunilor Compa pe bursa de la București nu creează, deocamdată, îngrijorări deosebite reprezentanților celei mai mari firme sibiene deținută de sibieni. Nu același lucru, însă, se întâmplă cu Romgaz și Transgaz. ”Toți au fost afectați din punctul de vedere al imaginii, care a fost făcută zob. Iar încrederea investitorilor va fi refăcută în luni de zile, de cel puțin șase luni «calme» e nevoie de acum încolo. Însă în urma zilei de miercuri, inclusiv din punct de vedere financiar firmele vor avea probleme. Dacă lucrurile vor continua, pierderea va fi foarte mare. Mă gândesc inclusiv la pierderi de până la 15% pentru Romgaz, de exemplu. Pentru că nu e vorba doar de așa-zisa «taxă pe lăcomie» și modificările Codului Fiscal, ci sunt alte inițiative în Parlament, cu impact direct asupra sectorului energetic”, apreciază un analist al sectorului energetic, pentru Turnul Sfatului.

Acesta arată că dacă evoluția de miercuri se va multiplica și în perioada imediat următoare, cea mai mare companie a județului Sibiu va fi afectată pe termen lung. ”Anul acesta, Romgaz a avut o rată de profitabilitate de peste 10%, dar în actuala direcție, această rată va fi anul viitor de 4-5%, de exemplu”.

actiun transgaz

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

S

Acum 2 ani

PSD, trădători de neam și tara!
Raspunde

Bogdanel Azorel !?!?!?

Acum 2 ani

Încă o promisiune ... onorată , făcută de pesede, sibienilor și României : eliberarea și sprijinirea infractorilor vs. panică și nesiguranța pentru cetățeanul cinstit ! Draga pesedeule, mintea ta este izvor nesecat de prostie și incompetență .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Raveca Hambasan

Acum 2 ani

Mai terminati sa plangeti, tradatorilor de neam, de mila bancilor si multinationalelor!!! Tara asta e in halul asta pentru ca 30 de ani au furat toata avutia poporului nostru! Sa plece la ei la straini de unde au venit, sa se nationalizeze totul si sa fie date poporului care a muncit! In sfarsit, dupa 100 de ani, politicienii se lupta pentru oameni si sa nu mai fim o tara sluga! Romania trebuie sa fie din nou mare ca la unirea romanilor si sa fie bine la toata lumea nu numai la banci si bogatani!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Super PSD

Acum 2 ani

As vrea sa vad hoarda de rezistenti sibieni, de dreapta, hipsterasi cu barbita si glezne goale cum o sa se taraie cu ce nu au pe jos, plangandu-si angajatorii sorosisti la proteste! In sfarsit, o zi frumoasa! Coliva pe banci! Si multinationalele hai cu salarii ca in Europa sau fuguta in Vietnam si Thailanda!!! BRAVO, PSD!!!
Raspunde

S

Acum 2 ani

@super psd Nu, cretinule, tu nu înțelegi ca : - taxele astea nu vor face rău companiilor, ci noua. Companiile o sa aibă același profit, pt ca cheltuiala lor în plus o sa o suportam noi. Inflatie! -preț înghețat la gaze înseamnă că gazul romanesc o sa se vândă în străinătate, unde prețul va fi mai mare, iar România va trebui sa importe gaz din Rusia. Banii tai dați pe gaz o sa se ducă la gazpromul lui Putin. - ca să dea banii înapoi, fondurile de pensii vor trebui să vanda plasamentele făcute. Adică în mare parte titlurile de stat. Asta înseamnă că valoarea lor va scădea și statul se va împrumuta mai scump în viitor. La dobânzi care vor fi plătite din banii noștri. - banii luați de PSD vor fi folosiți ca să-și plătească bugetarii lor, în loc sa facă economie dând afara o parte din ei. Ca oamenii și-ar găsi de lucru repede, dacă nu sunt cumva niște paraziți împuțiți pe banii noștri. - ce investitor va mai veni în România? Îți dă dragnea de lucru? Aha, tot din banii noștri, jeg și parazit împuțit. Nu se mai poate, comuniștilor, vreți sa distrugeți a patra oara tara, după anii 40-50, anii 80 și anii 90. Muriți bah!!!!
Raspunde

muresan

Acum 2 ani

"I NTELIJENTULE"!!!Unde ai fost candPDL-ul a facut prapad?
Raspunde

Ana Pauker

Acum 2 ani

PSD ar trebui trimis in judecata ca si grupare interlopa... pentru vanzarea Romaniei si orchestrarea scenetei de trista amintire din 89, cand si-au schimbat numele....din PCR in FSN apoi au ajuns sa se numeasca PSD...sunt aceeasi tovarasi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus