Duminică,
11.04.2021
Cer Senin
Acum
14°C

„Se trăgea în Sibiu. Era zonă de război”. Mărturia unui profesor despre ziua de 21 decembrie 1989

„Se trăgea în Sibiu. Era zonă de război”. Mărturia unui profesor despre ziua de 21 decembrie 1989

O placă dedicată Revoluției din 1989 a fost dezvelită, joi, 20 decembrie, pe clădirea Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Directorul instituției, Gabriel Negrea, a mărturisit că, în acele zile, era să moară împreună cu câţiva elevi, cu care s-a adăpostit în Parcul Sub Arini din oraş.

„Se trăgea în Sibiu. Era zonă de război deja. Câţiva dintre colegii mei, Dorin Bunău, care predă în "Gheorghe Lazăr" şi în ziua de astăzi, domnul Ghiţă Pupeză, profesor de fizică, de asemenea, au dus copiii cu maşinile acasă. Eu am plecat cu un grup de copii pe jos, spre Sub Arini, să ne adăpostim. Am trăit o spaimă. Am făcut armata, dar am trăit o spaimă imensă când a trecut un elicopter, cred că la 30 de metri înălţime deasupra noastră, a mers deasupra Parcului Sub Arini şi a început să tragă cu mitraliera de bord, care e mitralieră de companie, deci de calibru mare. Asemenea spaimă nu am trăit în viaţa mea. Aşa că îmi dau seama ce au însemnat aici, în miezul evenimentelor, astfel de lucruri. Este într-adevăr un lucru modest pe care l-am făcut, dar ţin încă o dată să mulţumesc celor care au fost în mijlocul evenimentelor şi care au făcut posibilă ziua de astăzi", a spus profesorul Gabriel Negrea la dezvelirea plăcii comemorative, citat de Agerpres.

Prezent la eveniment, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Valentin Delcă, i-a îndemnat pe liceenii care au asistat la dezvelirea plăcii comemorative să urmeze exemplul profesorilor lor. "Placa aceasta comemorativă este un semn că dumnealor, atunci, au eliberat poporul român de constrângerile fizice şi morale ale unui regim totalitar. Dar opera dumnealor continuă şi astăzi. Dumneavoastră, generaţie cu generaţie şi cele care vor veni, suntem datori să ne recâştigăm permanent libertatea", a spus Valentin Delcă.

Placa comemorativă de pe clădirea colegiului are următoarea inscripţie: „În 21 decembrie 1989, în faţa acestei clădiri a avut loc prima confruntare din Sibiu dintre "Grupul Balanţa" şi forţele represive ale puterii comuniste".

Comentarii

7 comentarii

yyy

Acum 2 ani

Mari oameni si bun profesori si Neagu si Bunau, respect
Raspunde

Va Urma

Acum 2 ani

In halul in care se indreapta Romania, sub tutela Interlopilor PSD, nu suntem departe.
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

incercati sa dati de un domn udila care in 21 a rasturnat/a participat la rasurnarea masinii militiei in centru/ sa va povesteasca SI el stiu ca a lucrat la mirsa inainte de 89,locuia in hipodrom
Raspunde

revolutionar fara certificat

Acum 2 ani

Au fost multo sibieni in strada in 21, dar mai ales in 22. Ma numar printre ei... A fost, n-a fost lovitura de stat, sau doar o manipulare de profesiinisti, poate pt. noi, oamenii de rand, nu mai conteaza... Conteaza ca ne-am mobilizat si ca pt. cateva ore sau zile am fost uniti asa cum nu am mai reusit sa fim dupa acele evenimente...
Raspunde

Unu

Acum 2 ani

Armata a ciuruit tot la SB: civili, milițieni, securiști, tot ce a prins. Armata e cu noi! Ce naivi!
Raspunde

rosu

Acum 2 ani

Caraghios: "Directorul instituției, Gabriel Negrea, a mărturisit că, în acele zile, era să moară împreună cu câţiva elevi, cu care s-a adăpostit în Parcul Sub Arini din oraş." Asta o invatat la istorie ca in caz de pericol otravesti fantanile si fugi in padure.
Raspunde

yyy

Acum 2 ani

de unde ca si dupa 30 de ani unii rosii tot tolomaci au ramas
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus