Sâmbătă,
02.12.2023
Cer Senin
Acum
16°C

Ora de ”fake news”. Doi deputați sibieni propun o nouă materie pentru elevi

Ora de ”fake news”. Doi deputați sibieni propun o nouă materie pentru elevi

Elevii din clasele VI şi IX ar putea avea, săptămânal, o nouă disciplină obligatorie - Educaţie şi cultură media. Orele de educație și cultură media ar urma să dezvolte abilităţile elevilor de a identifica ştirile false şi să cunoască mai bine fenomenul fake news. “Prezenta lege reglementează introducerea disciplinei «Educaţie şi cultură media» ca disciplină obligatorie, o oră pe săptămână, pentru elevii claselor a VI-a şi, ulterior, elevii claselor a IX-a”, se arată în proiectul de lege pentru introducerea disciplinei.

Proiectul înregistrat în 19 decembrie a fost semnat de doi deputați de Sibiu: Nicolae Neagu, deputat PNL și Dan Barna, deputat USR, însă inițiator este deputatul Alexandru Raeţchi, deputat liberal de București.

Materia propusă va include obligatoriu predarea teoriilor comunicării, formarea unui mecanism critic şi analitic de recepţionare a ştirilor, identificarea manipulării informaţiei în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informaţii care au scopul final îngrădirea şi ameninţarea unor drepturi fundamentale şi identificarea ştirilor false.

Potrivit propunerii legislative, cursul va fi predat de profesorii de Limba Română, Istorie, Cultură Civică sau Filosofie, care vor fi pregătiţi, în fiecare an, pentru a preda disciplina.

De asemenea, Ministerul Educaţiei Naţionale va forma un grup de lucru care va include în mod obligatoriu un grup din reprezentanţi ai facultăţilor care pregătesc specialişti în domeniul comunicării şi mass-media, organizaţii non-guvernamentale, care vor elabora un plan de formare a profesorilor, precum şi metodologia disciplinei. “Dezvoltarea fenomenului «fake news» generează o criză pentru societatea contemporană şi ameninţă inclusiv buna funcţionare a democraţiilor liberale cu riscuri asupra securităţii şi siguranţei naţionale”, se arată în expunerea de motive, citată de Mediafax. Totodată, se mai spune că fenomenul «fake news» este un pericol la adresa democraţiei şi poate conduce, de exemplu, la creşterea sentimentelor anti-europene sau xenofobe.

Proiectul a fost înregistrat la Camera Deputaţilor, primul for sesizat, după care va ajunge la Senat, for decizional. Legea va intra în vigoare în doi ani de la adoptare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zexe

Acum 4 ani

Păi exact „ora de fake news” este manipulare ordinară și spălarea creierelor în sensul „corect politic” al globalismului. Se răpește propriul discernământ. oamenii fiind obligați să gândească la unison, ca în vremea comunismului și să devină o turmă amorfă bună doar de exploatat de Noua Ordine Mondială.
Raspunde

profu

Acum 4 ani

Gandesti matale asa. Orele astea vor fi predate de oameni onesti si integri, nu de asa-zisii formatori de opinie...
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 4 ani

Sună bine dar în realitate Ministerul Educației fiind incompetent nu va fi în stare să organizeze nici măcar o comisie de specialiști în domeniu care să adune o programă cât de cât ...
Raspunde

wick

Acum 4 ani

pe ce principii s-a hotarat ca exact clasele a 6 a si a 9 a au aceste cursuri????? in special de ce tocmai a 6? de ce nu a 7? dc nu toate clasele sa aiba o ora de asa ceva de la a 5 a inainte. suspecta treaba..dar stiu cei calificati mai bine...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus