Peste 1 miliard de lei câștigă statul anual din plățile pentru roviniete și din tariful pentru utilizarea podurilor dunărene. Cu acești bani, în România, în ultimii 2 ani, au fost efectuate „lucrări de reparații curente” pentru 51 de km de drum și modernizate/reabilitate alte 65 de km.
Șoferii din România achită anual între 130,43 lei (autoturism) și 5.636,30 lei (TIR) pentru rovienietă, iar cei care tranzitează țara noastră plătesc cel puțin 13,97 lei pentru autoturism sau 51,24 lei pentru TIR. Tariful pentru utilizarea podurilor între Fetești și Cernavodă este între 13 lei și 91 lei, în funcție de categoria vehiculului.
Ce face statul cu banii pentru roviniete
Toți banii acumulați din aceste taxe constituie venituri ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care, conform legii, trebuie să-i utilizeze exclusiv pentru „finanțarea lucrărilor de construcție, modernizare, întreținere și reparație a drumurilor naționale”. Acest lucru era prevăzut inițial. În anul 2016 însă, Guvernul României a decis că CNAIR poate să cheltuiască banii - pe care îi plătesc șoferii cu gândul că „la anul” va mai fi inaugurată o autostradă sau o centură în jurul unui oraș - așa cum vrea: „pentru cheltuieli neprevăzute”, „pentru finanțarea investițiilor proprii”, pentru a-și rambursa creditele, dobânzile sau comisioanele; pentru a plăti penalități, pentru „acoperirea integrală a cheltuielilor de personal, administrare și funcționare a companiei” etc.
Instituția a fost acuzată în Parlament că în ultimii 2 ani - perioada 2017-2018 - „lucrările de întreținere și modernizare a drumurilor naționale au fost la cele mai slabe niveluri in ultimul deceniu”, conform parlamentarului liberal Nicolae Giugea.
Ce fel de lucrări face CNAIR la drumurile din țară
Într-un răspuns al CNAIR, se menționează că „lucrările și serviciile privind întreținerea drumurilor și podurilor constau în totalitatea activităților de întreținere ce se execută în tot timpul anului, determinate de uzura sau degradarea în condiții normale de exploatare, ce au ca scop asigurarea condițiilor tehnice necesare desfășurării circulației rutiere în siguranță, cu respectarea normelor tehnice în vigoare, precum și de a se menține acest patrimoniu public în stare permanentă de curățenie și aspect (întreținere pe timp de iarnă, întreținere curentă pe timp de vară, lucrări de întreținere și reparații curente la partea carosabilă, întreținere poduri, siguranța rutieră, lucrări accidentale)”.
Câți bani au plătit șoferii în 2017 și 2018 pentru a avea drumuri mai bune
Conform datelor CNAIR, în anul 2017 a fost acumulată suma de 1,065 miliarde de lei din tariful pentru rovinietă și suma de 179,3 milioane de lei din tariful pentru utilizarea podurilor dunărene. Iar anul trecut (perioada ianuarie - septembrie) CNAIR s-a îmbogățit cu 867,4 milioane de lei din tariful pentru rovinietă și cu 148,5 milioane lei din tariful pentru utilizarea podurilor dunărene.
Astfel, în total, numai în ultimii 2 ani șoferii au plătit cel puțin 2 miliarde 262 milioane de lei sau aproximativ 485 de milioane de euro. Pentru comparație, construcția primului lot al autostrăzii Sibiu - Pitești (Sibiu-Boița) este estimată la 765 milioane lei.
Cât s-a reparat în ultimii 2 ani
Conform raportărilor transmise de direcțiile regionale de drumuri și poduri, în anul 2017 s-au efectuat lucrări de întreținere periodică pe 1.315 km, în timp ce reparații curente au fost făcute pentru... 9 km de drum, fiind vorba de ranforsări sisteme rutiere. Iar în primele 9 luni ale anului 2018 s-au făcut lucrări de întreținere periodică pentru 466 de km, iar lucrări de reparații curente - pentru 42 de km. Cele mai multe lucrări de întreținere au vizat executarea de „covoare asfaltice” - 699 km în 2017 și 150 km în primele 9 luni din 2018, urmate de „tratamente bituminoase”, „straturi rutiere foarte subțiri” sau „reciclare în situ”.
„Au fost modernizați/reabilitați (DN) în anul 2017 și respectiv primele 9 luni din 2018 un număr de 329,885 km, din care 65,58 km recepționați la terminarea lucrărilor”, a adăugat ministrul Transporturilor, Lucian Șova, cu referire la datele CNAIR.Precizăm că CNAIR administrează o rețea de circa 17.000 de km de drumuri naționale și autostrăzi.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Companiei Naţionale , Guvernul României , Infrastructurii Rutiere , Lucian Şova , Nicolae Giugea
Vizualizari: 858
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Adrian
Acum 2 ore
Cioban
Acum 2 ore
Petruț Ionescu
Acum 2 ore
Sophie
Acum 2 ore
Paul