Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

„Se revizuiește, completează, actualizează documentația”. Când vor începe lucrările la autostrada Sibiu-Brașov

„Se revizuiește, completează, actualizează documentația”. Când vor începe lucrările la autostrada Sibiu-Brașov

În anul 2016 Guvernul a adoptat hotărârea privind Master Planul General de Transport – document strategic pentru investițiile din domeniul transporturilor care urmează să fie realizate până în anul 2030. Strategia prevede că până în 2030 în România să fie date în exploatare 11 autostrăzi și 19 drumuri expres, la pachet cu alte zeci de modernizări de drumuri actuale și variante ocolitoare.

Una din cele 11 autostrăzi este Sibiu-Brașov, cu o lungime de 120 de kilometri, având inițial prevăzută perioada de implementare ca fiind anii 2016-2020. Numai că planurile de la Guvern nu sunt aceleași ca pe teren. Mai mult decât atât, în ultimii ani schimbarea de miniștri la Transporturi a însemnat și schimbarea de viziune asupra legăturii dintre Sibiu și Brașov: se vorbea fie despre un drum expres, fie despre o autostradă. Cert este că autoritățile n-au convenit nici măcar un traseu al viitoarei sau potențialei legături dintre cele două orașe.

Potrivit ministrului Transporturilor, ierarhizarea proiectelor de infrastructură rutieră s-a realizat „în funcție de valoarea ratei interne de rentabilitate a proiectului”. Adică în funcție de apartenența la rețeaua TEN-T Core/Comprehensive (un proiect al Uniunii Europene ce prevede crearea unei rețele complete de transport auto, feroviar și naval) și impactul asupra siturilor NATURA 2000. Într-un răspuns al ministrului Lucian Șova transmis Parlamentului se menționează că „proiectul de autostradă Sibiu-Brașov este cuprins în strategia Master Planului General de Transport al României, cu o implementare, conform documentului strategic, în prima perioadă de programare, adică până în 2020 și o lungime estimată de 105,77 km și o valoare estimată de 737,22 milioane de euro fără TVA”.

Planurile CNAIR pentru autostrada Sibiu-Brașov

În prezent, visul de a circula pe o autostradă între Sibiu și Brașov este mult prea departe. O recunoaște chiar și CNAIR. Potrivit instituției, tronsoanele Sibiu-Făgăraș și Făgăraș-Brașov, care urmează să constituie întreaga lungime a autostrăzii, se află la etapa analizării documentelor. La modul concret, în primul caz este vorba despre „revizuirea Studiului de Fezabilitate” în baza unui contract semnat cu 3 ani în urmă, și care abia recent a fost înregistrat de CNAIR în vederea derulării acestuia; iar în cel de-al doilea caz abia se intenționează lansarea unei proceduri de achiziție publică pentru „completarea Studiului de Fezabilitate” – acest lucru se va întâmpla însă după ce va fi analizată documentația existentă.

Iată care sunt termenii pe care CNAIR i-a făcut publici - tot prin intermediul Parlamentului - în cazul acestei autostrăzi:

Conform calendarului de implementare: * Revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru tronsonul Sibiu-Făgăraș – finalizare Trimestrul III 2019; * Demararea procedurii de licitație publică pentru contractarea serviciilor de Proiectare și Execuție Lucrări – Trimestrul I 2020; * Completarea Studiului de Fezabilitate pentru tronsonul Făgăraș-Brașov – finalizare Trimestrul IV 2020; * Demararea procedurii de licitație publică pentru contractarea serviciilor de Proiectare și Execuție Lucrări – Trimestrul I 2021; * Lucrările de execuție pe ambele tronsoane de autostradă se estimează a fi finalizate până în Trimestrul IV 2023.
Conform Master Planului General de Transport, valoarea investiției este de 884,66 milioane de euro cu TVA.

„În prezent, se revizuiește/completează/actualizează documentația existentă pentru cele două tronsoane de autostradă. Ulterior revizuirii/completării documentației în concordanță cu legislația/reglementările tehnice în vigoare, se va iniția procedura de achiziție publică pentru execuția autostrăzii”, a mai precizat CNAIR în răspunsul transmis prin intermediul Ministerului Transporturilor în Parlament.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Urdă Împarat

Acum 5 ani

Sigur... vor tot face desene animate pana la alegeri, filme, "planuri", dupa care, liniste. Nu e cam ciudat ca au inceput asa, deodata toate planurile...drumuri, spitale, nave spatiale ? Pai doar n-or sa se laude Veorica si compania cu ce-au facut... ci cu stati asa, stati stati... cu ce vor sa faca ! Pai da...mare potop de promisiuni desarte se abat asupra noastra in an electoral. Bineinteles, vor aminti si de faptul ca se simt deranjati si profund mahniti ca au fost prinsi la furat si au dosare penale. Aia sunt de vina ca de ce i-au prins sa fie clar. Dar totusi... intrebarea fireasca e.. oare le vor mai da niste fasole cu carnati la batrani, in preajma votului ? Ca au inceput bine anul... l-au pus pe Daea sa imparta niste ciorapi... clasic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus