În anul 2016 Guvernul a adoptat hotărârea privind Master Planul General de Transport – document strategic pentru investițiile din domeniul transporturilor care urmează să fie realizate până în anul 2030. Strategia prevede că până în 2030 în România să fie date în exploatare 11 autostrăzi și 19 drumuri expres, la pachet cu alte zeci de modernizări de drumuri actuale și variante ocolitoare.
Una din cele 11 autostrăzi este Sibiu-Brașov, cu o lungime de 120 de kilometri, având inițial prevăzută perioada de implementare ca fiind anii 2016-2020. Numai că planurile de la Guvern nu sunt aceleași ca pe teren. Mai mult decât atât, în ultimii ani schimbarea de miniștri la Transporturi a însemnat și schimbarea de viziune asupra legăturii dintre Sibiu și Brașov: se vorbea fie despre un drum expres, fie despre o autostradă. Cert este că autoritățile n-au convenit nici măcar un traseu al viitoarei sau potențialei legături dintre cele două orașe.
Potrivit ministrului Transporturilor, ierarhizarea proiectelor de infrastructură rutieră s-a realizat „în funcție de valoarea ratei interne de rentabilitate a proiectului”. Adică în funcție de apartenența la rețeaua TEN-T Core/Comprehensive (un proiect al Uniunii Europene ce prevede crearea unei rețele complete de transport auto, feroviar și naval) și impactul asupra siturilor NATURA 2000. Într-un răspuns al ministrului Lucian Șova transmis Parlamentului se menționează că „proiectul de autostradă Sibiu-Brașov este cuprins în strategia Master Planului General de Transport al României, cu o implementare, conform documentului strategic, în prima perioadă de programare, adică până în 2020 și o lungime estimată de 105,77 km și o valoare estimată de 737,22 milioane de euro fără TVA”.
Planurile CNAIR pentru autostrada Sibiu-Brașov
În prezent, visul de a circula pe o autostradă între Sibiu și Brașov este mult prea departe. O recunoaște chiar și CNAIR. Potrivit instituției, tronsoanele Sibiu-Făgăraș și Făgăraș-Brașov, care urmează să constituie întreaga lungime a autostrăzii, se află la etapa analizării documentelor. La modul concret, în primul caz este vorba despre „revizuirea Studiului de Fezabilitate” în baza unui contract semnat cu 3 ani în urmă, și care abia recent a fost înregistrat de CNAIR în vederea derulării acestuia; iar în cel de-al doilea caz abia se intenționează lansarea unei proceduri de achiziție publică pentru „completarea Studiului de Fezabilitate” – acest lucru se va întâmpla însă după ce va fi analizată documentația existentă.
Iată care sunt termenii pe care CNAIR i-a făcut publici - tot prin intermediul Parlamentului - în cazul acestei autostrăzi:
Conform calendarului de implementare: * Revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru tronsonul Sibiu-Făgăraș – finalizare Trimestrul III 2019; * Demararea procedurii de licitație publică pentru contractarea serviciilor de Proiectare și Execuție Lucrări – Trimestrul I 2020; * Completarea Studiului de Fezabilitate pentru tronsonul Făgăraș-Brașov – finalizare Trimestrul IV 2020; * Demararea procedurii de licitație publică pentru contractarea serviciilor de Proiectare și Execuție Lucrări – Trimestrul I 2021; * Lucrările de execuție pe ambele tronsoane de autostradă se estimează a fi finalizate până în Trimestrul IV 2023.Conform Master Planului General de Transport, valoarea investiției este de 884,66 milioane de euro cu TVA.
„În prezent, se revizuiește/completează/actualizează documentația existentă pentru cele două tronsoane de autostradă. Ulterior revizuirii/completării documentației în concordanță cu legislația/reglementările tehnice în vigoare, se va iniția procedura de achiziție publică pentru execuția autostrăzii”, a mai precizat CNAIR în răspunsul transmis prin intermediul Ministerului Transporturilor în Parlament.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Master Planul General , Uniunii Europene , Revizuirea Studiului , Master Planului General , Lucian Şova , Completarea Studiului , Conform Master Planului Genera , Execuție Lucrări , Ministerului Transporturilor
Vizualizari: 17037
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Newman
Acum 3 ore
Silviu
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Sibian
Acum 4 ore
Sibian