Marţi,
29.11.2022
Cer Senin
Acum
2°C

FOTO VIDEO Viața în Sibiu. „E o bătaie de joc. De când m-am născut nu am văzut așa ceva”

FOTO VIDEO Viața în Sibiu. „E o bătaie de joc. De când m-am născut nu am văzut așa ceva”

Sibienii care locuiesc pe strada Dorobanților se plâng de faptul că sunt nevoiți să îndure zilnic noroiul, mocirla și dezastrul instaurat pe uliță după lucrările efectuate de către compania care o repară. „Mi se pare inadmisibil ca timp de 6 luni să nu fie reparată o stradă de maxim 800 de metri”, este mesajul pe care l-am primit de la mai mulți cititori din zonă, iar noi am mers acolo să vedem care e situația la fața locului.

Strada Dorobanților începe de la intersecția cu strada Gării, de sub Podul Gării și continuă până la fabrica SIMEC, aflată în insolvență. În total, are o lungime de 1,3 km, conform calculelor Google Maps. Poți vedea, încă de când treci podul, că strada Dorobanților se află și ea în insolvență, așa cum ne-au semnalat cititorii.

Strada Dorobanților, vedere de pe Podul Gării. 4 februarie 2019 Strada Dorobanților, vedere de pe Podul Gării. 4 februarie 2019

Intrarea pe strada Dorobanților este deprimantă – o groapă săpată, pe jumătate cu apă, înconjurată cu peliculă, e dovada că angajații care au lucrat aici nu și-au făcut prea multe griji în privința dezastrului pe care l-au lăsat în urma lor. Un pic mai departe vedem că o parte din gard e căzut, jumătate din „carosabil” fiind acoperit cu moloz.

Dorbantilor la intrare

Dorobantilor gard distrus

De fapt, la intrarea pe strada Dorobanților este atârnat un panou pe care e inscripționat mesajul „Atenție! Strada Dorobanților închisă”. Nimănui nu-i pasă: se circulă liber, numai că încet.

Dorobantilor inchisa

Dorobantilor inchisa cu masini

Drumul e plin cu pietriș, despre care am aflat un pic mai târziu de la localnici, că a fost împrăștiat cu 3-4 zile în urmă, ca răspuns la reclamațiile locuitorilor. Pe alocuri pășim peste băltoace mocirloase sau peste noroiul pe care nu l-a luat nici vremea bună din ultimele zile.

Pe marginea drumului, pe așa-numitele trotuare, stau mașini parcate, iar fațadele caselor care sunt construite chiar la drum și gardurile sunt mizerabile. Pe alocuri se observă că gazdele le-au mai curățat, în alte părți – parcă aceștia au renunțat să mai lupte cu „mocirla”.

Dorobantilor 1

Dorobantilor 2

Dorobantilor 3

 

Dorobantilor 5

La scurt timp, ne întâlnim cu primul locuitor al străzii Dorobanților. Vorbim peste gard: „De vreo 3-4 zile au pus pietriș, că era noroi. Au schimbat conducta de canalizare și cea de apă. Apoi a venit iarna, nu au mai putut face nimic (...) Era apă, dar alții au venit și au pus pietrele – unii au făcut drumul și alții au adus pietrele, probabil din cauza reclamațiilor”.

Bărbatul arată spre o mașină din apropiere, parcată pe jumătate pe trotuar: „Vedeți, asta e mașina unuia de la bloc - dacă a fost aici, nu au putut să pună pietrișul”. Într-adevăr, pietrișul pus de-a lungul străzii este aruncat haotic – pe undeva suficient, pe undeva prea mult sau deloc.

Dorobantilor 4

În timp ce traversăm, dintr-o mașină coboară un sibian grăbit. Acesta spune că nu locuiește pe această stradă, însă menționează că înainte de „a băga ăștia piatra era dezastru” – „era pericol social”, concluzionează acesta.

Doamna Eva locuiește pe această stradă de când s-a născut. Adică de 62 de ani. Niciodată n-a fost atât de grav, concluzionează ea.

„M-am documentat de când e ulița asta trecută în hărți. Din 1874. Eu stau de 62 de ani aici - de atunci niciodată n-a fost așa de mizerabil. Sincer. Aici m-am născut, aici am crescut. Am 62 de ani fix. Nici când a fost drum de țară, nu a fost așa”.
„Din iunie au început lucrările, dar e din ce în ce mai rău. Soțul a fost de două ori în audiență la Primărie să spună că, totuși, am făcut și noi niște reparații – uitați-vă cum arată casele noastre. Și au spus că ei nu se ocupă de așa ceva. (...) E o mare porcărie. Ei (lucrătorii) la un moment dat au pus nisip peste țevile pe care le-au schimbat, după nisip au pus niște piatră și li s-a părut cam mult piatră – au luat piatra și au pus pământ. Și acum au pus un strat subțire deasupra. Normal că pământul se înmoaie”, spune femeia.

Locuitoarea Sibiului crede că la reabilitarea străzii Dorobanților s-a lucrat iresponsabil. „A fost o echipă, credeți-mă, să-i ai acasă nu i-ai ține nici pe apă rece – așa de lucru slab au făcut, foarte slab. Și domnul e foarte „fericit” la ce are pe stradă (arată spre un vecin care se apropie de noi în timpul discuției). Nu poți să ieși, nu-ți vine o marfă, nu-ți vine taxiul. Au fost zile când m-au refuzat când auzeau strada, le spuneam că nu pot să ajung acasă. Cum să vă zic – suntem singuri, nu are cine să ne ajute”, ne-a mai spus femeia.

Vecinul acesteia se plânge și el că starea străzii îi afectează „din toate punctele de vedere”. „Mizeria sare pe pereți. Am mașină, iar când ieși afară, toată mizeria o bagi numai în curte”.

Dorbantilor cu lopata

Vizavi de noi un bătrân e în stradă cu lopata – încearcă să mai îndepărteze noroiul care se împrăștie pe pereții casei. „Ca s-o țin curată, de când au început lucrările, de atâtea ori am spălat. Și poarta, și pereții împreună cu nevastă-mea”, spune Viorel Mihuț, de 81 de ani, sprijinindu-se în coada lopeții. Zice că s-a plâns de nenumărate ori autorităților locale, doar că fără rezultat. „Am pus și pe Facebook poză. Să vă arăt cum era strada înainte de a aduce piatra asta”. Scoate telefonul din buzunar și caută poza. Ne-o arată și vedem că Dorobanților semăna într-adevăr cu un mic pârâu ce s-a instaurat între casele oamenilor de o parte și cealaltă a drumului, aflate la nici 2 km de Piața Mare.

Poza lui Viorel Mihuț, cu str. Dorobanților Poza lui Viorel Mihuț, cu str. Dorobanților

Un pic de istoric

În anul 2016 reprezentanții Primăriei Sibiu au propus ca pe un tronson al străzii Dorobanților să fie instituit regimul de circulație într-un singur sens: între intersecțiile cu strada Laminorului și Gării. Pe tronsonul cuprins între Laminorului și Triajului se propunea circulația, în continuare, în ambele sensuri.

Pe 4 iunie 2018 primarul Astrid Fodor a semnat contractul pentru modernizarea străzii Dorobanților. În urma unei proceduri de achiziție, contractul a fost semnat cu asocierea SC Nord Construct SRL & SC Terra Building SRL & SC Aspire Design. Acesta prevede realizarea proiectului tehnic în termen de 45 de zile de la semnarea contractului. După predarea proiectului și obținerea tuturor avizelor, constructorul avea la dispoziție 4 luni pentru a realiza lucrările pe strada care măsoară 1,3 km și pe trei alei adiacente acesteia. Valoarea contractului de lucrări este de 3,4 milioane de lei.

În aceeași lună, rețelele de apă și canalizare de pe această stradă erau în curs de modernizare de către operatorul SC Apă Canal SA.

„Rațiunea”

După aproape 9 luni de la semnarea contractului nu se poate spune cu siguranță când strada va fi complet renovată. „De la bun început s-a agravat. Pământul nu a trebuit pus înapoi, ci trebuia cărat și adus nisip peste țevi (...) Acum au adus piatra asta, după ce am făcut scandal – Sfatul dă vina pe Apă, Apa – pe Sfat (...) Odată, muncitorii mi-au spus că șeful lor venise pe acolo, i-am făcut cu mâna, s-a oprit cu un Jeep de ăla mare și fain, zic: domnule, de ce nu vii să vorbești cu oamenii, să vezi nevoile lor? Mi-a făcut cu degetul la nas – Rațiune. A închis geamul și s-a dus în... Domnule, ăștia-s burghezii, într-un stat capitalist nu mai are cuvânt statul”, concluzionează Mihuț.

Dorobantilor cu lopata 2

La scurt timp, astăzi, acolo am putut vedea două echipe de muncitori. Dar nu erau cei care repară drumul, ci echipele responsabile de canalizare și apă. Aceștia ne-au spus că după ce au schimbat țevile de „sub” Dorobanților, acum o fac la străzile care o intersectează.

Dorobantilor lucrari

Dorobantilor lucrari 2

Dorobantilor lucrari 3

Am ajuns până aproape de capătul străzii, la Dorobanților 100, acolo unde un indicator de „acces interzis” chipurile oprea circulația, dar nu mai conta prezența acestuia.

Dorobantilor capat

Dorobantilor capat 2

În drum înapoi întâlnim două persoane care mergeau pe trotuar cu câte un cărucior fiecare. Era inutil să-i mai întrebăm cum locuiesc pe această stradă, dar după ce ne-am prezentat ni s-au confesat:

„Uitați-vă că suntem cu doi copii și am ieșit la plimbare. Dar dacă veneați cu două zile în urmă, atâta era noroiul (gesticulează cu mâinile). Era baltă. Dacă te uitai de pe balcon, toată strada era baltă. Și casele stropite, în casă numai mizerie. Nici din casă nu puteai să ieși, că nu puteai să treci strada. Nici taxiul nu mai venea. Am făcut sesizări nenumărate la Primărie și abia acum au venit și au pus piatră. Așa e în țara asta – bătaie de joc”.

La final, un rezumat video:

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

12 comentarii

altul

Acum 3 ani

nenumaratate sesizari am trimis si eu la primarie atat pt str Dorobanitlor cat si pentru Forjorilor care e in conexiune cu Dorobantilor. Da, la fiecare sesizare am primit raspuns de la dl. Paul Palade (sef serviciu coordonare lucrari) Ultimul raspuns: "strada este in reparatie, sesizarea se va solutiona in viitor". Asa primesc instiintari de la primarie in posta ca sunt obligat sa intretin curatenia in fata imobilului si pe timpul iernii sa curat zapada. Contribuabilii au obligatii + amenzi, primaria are doar drepturi + scuze
Raspunde

john

Acum 3 ani

Daca in 4 iunie 2018 primarul Astrid Fodor a semnat contractul pentru modernizarea străzii Dorobanților pe baza unei proceduri de achiziție, cum naiba acum nu se poat spune cu exactitate cand strada va fi terminata? Ce contracte face primaria? Articolul e foarte bine venit, dar poate prin intermediul presei se pot face mai multe investigatii legat de contract, si de starea reala a lucrarilor. Probabil si acest articol va avea impact de genu: "cainii latra .. ursu trece"
Raspunde

Laura

Acum 3 ani

Asa arata si strada VIORELELOR !!! In numele tuturor locatarilor de pe acesta stada rugam sa se faca si la noi un articol si poze cum arata strada , am facut si noi o gramada de sesizari la primarie dar degeaba . Va rugam ajutati-ne si pe noi .
Raspunde

Cindrea

Acum 3 ani

Strada Arcului, Lebedei și Luceafărului sunt “modernizate” de aceeași firmă: Terra Building. După nici un an de la finalizarea lucrărilor, au apărut tasări și prin urmare denivelări în asfalt. Cine răspunde oare de aceste neajunsuri? Lucru de mântuială
Raspunde

electoratul pacalit

Acum 3 ani

Votati forumul! (cel german, desigur)
Raspunde

un sibian

Acum 3 ani

degeaba tot postati tampenii legate de forumul german...ceilati sunt mult mai slabi...cand a fost Condurat singurul loc in care a fost pus asfalt a fost in fata cabinetului de avocatura al nevestei...in prezent primaria Sibiu este plina de incompetenti...care dau contractele prietenilor...vezi strada Talmacel si tot ce au lucrat recent in zona!!!
Raspunde

Guță

Acum 3 ani

Votați Fodor și " lucrul bine făcut" !
Raspunde

wick

Acum 3 ani

pt asa ceva se iasa in primul rand in strada, la manifestatii; pt conditiile din spitale, pt bataia de joc pe care o simti cand iesi din casa ,peste tot...si ar trebui sa iasa toata tara...si dupa ce rezolvam astea, apoi sa iesim pt ca nu consideram noi ca o lege e data bine sau altele de genu...dar pt sanatate, salarii, drumuri, caini care ne musca pe strada, crime pe strada, alcolisti care lovesc copii pe drum in fiecare zi, etc, nu iasa nimeni in strada...doar ne plangem, maxim in scris la primarii. toti stim ca nu se va intampla nik asa.
Raspunde

Anonymus

Acum 3 ani

ziaristii ar trebui sa prezinte si contractul care a fost atribuit cu tot ce contine el si termenii de finalizare dar mai ales ce constrangeri sau amenzi plateste constructorul daca nu respecta termenul de finalizare... dar deja suntem obisnuiti cu stilul acesta de jurnalism incomplet si insuficient documentat...
Raspunde

Vlad

Acum 3 ani

Primarita noastra impreuna cu toata echipa ei (viceprimari ) este total depasita. Forumul tb sa vina cu o propunere "galactica" ca se le mai dau votul. Intuitia imi spune ca la momentul asta Primaria Sibiu ii vazuta ca o prada pentru smecherii din Sibiu, roiesc in jur tot felul de competenti care ciugulesc si rontaie iar d-na Fodor viseaza proiecte faraonice gen aquapark, centru intergalactic de spectacole s.a.m.d.Ar putea incepe sa ia ex lui Johannis si sa se plimbe prin oras cu un reportofon ca sa vada si ea starea durmurilor. Un ex. oare cineva din Vest poate sa numeasca strada caltun o strada asfaltata. Intreb si eu.
Raspunde

Radu

Acum 3 ani

Va rog sa merge-ti și pe străzile Lacramioarelor, Eschil și Pandurilor aflate în spatele mag. LIDL din Terezian, singurele străzi din toată zona rămase inexplicabil neasfaltate, iar după multe telefoane și sesizări în luna ianuarie cei de la primărie au adus pământ cu pietriș ca să" îndrepte" strada.... stricand-o mai tare iar după alte sesizări au trimis o alta echipa și au turnat o bătaie de joc de asfalt în care după o săptămână!!!!! E numai gropi. Cei de la Primărie spun ca doar pentru atât sunt bani...!!!!!! Incredibil răspuns....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus